Hönsen får Bokashiströ

HönaNär hönsen kom till oss för lite mer än en vecka sedan så var de glada och friska. Men eftersom vi alla i hushållet drar nytta av Effektiva Mikroorganismer så kan vi ju inte utesluta våra nyaste familjemedlemmar från det som gjort oss själva så gott. Det finns en speciell produkt som heter SynVital och är godkänd att ge till höns, hästar, kor och andra djur som vill ha det. SynVital innehåller bara mjölksyrebakterier, jästsvamp och vetekli.

Tillägg 2017-09-30: Våra höns får Topdress numera, ett bokashiströ gjort på ekologiskt vetekli med stärkande mineraler. Det är riskfritt att använda till alla djur och fåglar.

Eftersom Bokashiströ och Effektiva Mikroorganismer inte är prövade tillräckligt mycket och därmed godkända för djur och människor, så är det såklart SynVital som är det lämpliga att använda om man är försiktig och inte vill ta risker. Men försiktig slutade jag vara för länge sedan, så våra höns får några nävar Bokashiströ i veckan och det luktar betydligt mindre i deras lilla hus redan! Och deras spillning är mer fast i formen nu, inte rinnig och med stark lukt.

Jag vet att det finns hästägare som gett Bokashiströ till sina hästar och fått bra effekt, men det kanske är riskfyllt att må bra. Jag vet inte.

6 tankar på “Hönsen får Bokashiströ”

 1. Hur ger du hönorna Bokashiströ? På golvet eller i maten?
  Min kompis har kalkben på sina hönor. tror du man kan spraya på någonting på dem för att bli av med det?
  Lena i Mariefred

  Svara
  • Hönsen får bokashiströ direkt på marken om de är krassliga i magen t ex, annars strör jag lite bokashiströ under sittpinnarna så blir det mindre lukt i hönshuset. Jag ger hönsen hel havre som jag låter stå och svälla med vatten och några droppar FHE, Fermented Herbs Extract. Det är lakvatten från fermenterade örter och lite vasslepulver, och det används i Österrike för djur, speciellt höns mår bra av det och slipper en hel del problem. Våra höns har inte kalkben, men det hade dom när de kom för tre år sen. Det är också bra att spraya utspädd EM i hönshuset, och man kan spraya det direkt på hönsens ben också. Men jag tror att man alltid måste börja med maten, och att ge dom bokashiströ är en enkel lösning.
   Hälsningar, Kajsa

   Svara
 2. Har nu stängt in mina tre hönor och tuppen för natten. De fick lite Bokashiströ på golvet och i maten. Det var mums!
  Tusen tack för FHE som du skickade med min beställning. Jag ska dela det med min kompis så hon får spraya ben och jag vill testa att svälla lite havre i den.
  Vilka proportioner använder du för EM i hönshuset och på hönsben? Kan det bli för koncentrerat?
  Glada hälsningar Lena i M

  Svara
 3. Härligt att dina höns får bokashiströ med en gång! Du kan ta koncentrat av EM, eller FHE på kalkbenen, de är rätt plågsamma för djuren och EM lindrar bra, om du vill späda så ta inte mer än dubbelt med vatten.
  När du spraya EM i hönshuset kan du späda 50 gånger, 20 ml till 1 liter vatten. Spraya ut hela flaskan på en gång eller inom ett dygn, det går inte att spara utspädd EM.
  Glada hälsningar! Kajsa

  Svara
 4. Hej! Blir nyfiken på EM o kalkben… Menar du att den eller FHV driver ut parasiterna eller är det lindring mot klådan? Har fört en hård kamp mot dem sen vi fick in det i beståndet för nåt år sen med några höns som inte var våra egna som skulle vinterförvarar o jag inte hann syna dem i karantän först…
  Hur ofta sprayar man isåfall med medlet?

  Svara
  • Hej! Jag ser det som att huden blir mjukare och renare, du kan också spraya med EM-Aktiv, FHE eller något av rengöringsmedlen i hönshuset och minska parasiter på det sättet. Spraya varje dag, det är snabbt gjort. Du kan spraya på sandbadet, och blanda i ZeoBas i små mängder. Det finns många mindre åtgärder som balanserar hönsens miljö och får dom gradvis att må bättre på ett stabilt sätt. Om du smörjer in benen samtidigt som du börjar spraya så går läkeprocessen fortare, ta 1 procent EM eller FHE i oljan eller vad du använder för benen. Det är bra om hönsen får en liten dos FHE i maten också, de fermenterade örterna är bra på många sätt. Våra egna höns värper mer än förut och är samtidigt lugna och pigga på en gång, harmoniska kallas det nog 🙂 De får just nu små portioner av havrekorn som blötläggs i 1-2 dygn med FHE i vattnet, de får de blötlagda kornen som tillägg till den vanliga maten så det är enkelt att hantera. Man kan också spraya FHE eller EM på deras vanliga mat.
   Mvh, Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.