Jag knådade lerbollar med EM för några dagar sedan. De ska få ligga och fermentera och torka i två veckor eller tills de har fått lite vit yta. Lerbollarna ligger nu i ett plastkar i ett halvisolerat förråd, det är viktigt att det inte blir för kallt och inte för varmt och de får absolut inte ligga i solen. Sedan är de klara för ett dopp i en damm, sjö eller i våra vattenbrunnar på tomten.
I höstas kastade jag ner en lerboll i vår drickvattenbrunn och jag tycker nog att våra filter inte sätter igen lika fort. Fördelen med att blanda lera med Effektiva Mikroorganismer är att de kan rena vattnet nerifrån och upp. Har man mycket alger på ytan i sin trädgårdsdamm kanske det räcker med en dusch Mikroferm utspätt 1:1000.
Men jag vill påminna om att dåligt vatten är knepigare att behandla än dålig jord. Vi provade att rena vår grävda dricksvattenbrunn för tre år sedan och hällde i lite för mycket Mikroferm, vilket resulterade i att vi fick tömma hela brunnen och börja om från början med nytt vatten. Det ska alltså vara mycket små mängder aktiv EM (eller Mikroferm) och det måste finnas en rörelse i vattnet, en pump eller liknande, för att mikroorganismerna ska kunna fördela sig jämnt. I jorden är det i princip inget problem med för mycket EM.
Jag använder keramiklera för mina bollar, den lera vi har i trädgården är inte så lätt att bearbeta och med säkerhet inte lika ren(!). Aktiv EM eller Mikroferm, eller rörsockermelass och EM-1, arbetas in i leran och lite bokashiströ. Har man tillgång till EM-keramiskt pulver med fantastiskt renande egenskaper, så är det en bra "krydda". Proportionerna varierar i de recept jag hittat på nätet, ett förslag är 8 volymdelar lera till 2-4 volymdelar bokashiströ. Eftersom jag använder ren lera tar jag den mindre andelen bokashiströ. Om det är en stor sjö som ska renas är det såklart bäst att ta jorden eller leran på platsen och göra bollar av den!
Räkna med att en lerboll som ryms i handflatan kräver minst 1000 liter vatten, man kan göra mindre lerbollar om man har en liten damm! Lerbollarna kastar man ner på det djupaste stället, det går bra året runt. Eftersom lerbollarna hamnar på botten så jobbar de effektivt med slam under en lång tid.
Uppdatering: Här finns ett recept på "lerbollar" med ZeoBas som renar bättre.
Hej! Hur gick det med vattenreningen med Bokashi-bollar? Jag ska testa samma metod i år och vill gärna ha tips. Köpte du färdig EM-1 eller använde du din egen?
Mvh Leena
Hej Leena! Vattenreningen med lerbollar går bra här hos oss. Det viktiga är att få med rörsockermelass så att mikroorganismerna har något att äta. EM-1 är det som kallas stamlösning och den köper man alltid färdig, EM-Aktiv (eller Mikroferm som det också) heter kan man använda, men då med rörsockermelass. Fast jag har provat båda och föredrar EM Stamlösning, det är sovande mikrober som växer till sig i lerbollen. Och tipset är att ta lera eller jord (jag föredrar lera som håller ihop bra) EM Stamlösning (eller EM-1), rörsockermelass, bokashiströ och eventuellt EM-keramiskt pulver (för antioxidationseffekt). Blanda samman så det går att göra bollar som får torka i rumstemperatur eller upp till 38 grader Celsius i två veckor eller tills det bildas ett vitt hårigt skikt på ytan. Det finns många olika recept på nätet, så mängderna får man prova sig fram med, kanske beror på vad man vill rena och när.
Lycka till!
Kajsa
Hej!
Vi har en damm med koifisk och stör som är typ 10m3 stor. I år har den varot katastrof och vattnet har inte velat bli klarare/renare med någonting som vi haft i. Då har vi även ett Bioclear filter som står och pumpar. Nu ser jag detta och tänker att det kan vara ett jättebra alternativ! För visst är det ofarligt för fiskarna?
Med vänlig hälsning, caroline
Hej Caroline! EM-Dangos är bara bra för fiskarna när det finns mycket slam på botten! Vänlig hälsning, Kajsa
Hej!
Jag undrar om EM skulle kunna användas för att rena gråvatten inför odling? När torkan verkar bli allt mer bestående funderar jag på att skaffa en plastpool modell större (erbjuds ofta under "skänkes") och under året samla in såväl regnvatten som gråvatten (handtvätt, duschvatten med linoljesåpa eller schampo). Under sommarhalvåret kan detta vatten användas för bevattning. Kan EM användas för att rena vattnet i så fall?
Ytterligare en fråga: Kan EM användas för att rena pooler, istället för att t ex klorera vatten?
Tack för fantastiska produkter! Mvh, Maria
Hej Maria! Ursäkta det sena svaret! EM är ju bra på att rena vatten, men det blir problem med stillastående vatten som man lagrar under längre tid. Bakterierna fortsätter rena vattnet under lång tid och en del av ämnena i schampo etc bryts ner till andra ämnen som i och för sig säkert inte är skadliga, men det kan börja lukta illa. Jag tror du behöver nåt slags filter som kan cirkulera vattnet, men jag vet inte vad det skulle vara för sorts filter. När man klorerar vatten så är det för att effektivt ta bort skadliga bakterier från vattnet så det inte luktar eller blir farligt att bada i och det är omöjligt att ersätta klor med EM som aldrig dödar andra bakterier och svampar helt, bara konkurrerar.