Potatis i år igen

Det blev många fina potatisar av sorten Cherie i säckarna förra året, cirka 2,5 – 3 kilo frisk fin potatis per säck. Eftersom det var 3 sättpotatisar i varje säck fick vi nästan 1 kilo potatis per planta. Det är en bra skörd tycker jag med tanke på att det blir mindre potatisar av just den sorten och för att säckarna torkade ut lite när det var som varmast.

I år satsar jag på murbruksbaljor istället, säckarna revs sönder när jag ville flytta dem under hösten, så handtagen var väl bara prydnad. Ganska meningslös produkt, för jag gillade tanken att kunna flytta min odling till garaget eller förrådet under vintern.

sättpotatis2Sättpotatisen gror nu under lysrör, det blir samma goda sort, Cherie, som förra året, och så vill jag gärna ha Early Puritan. Det är en så härligt god potatis, nackdelen är att sorkarna också älskar dem. Förra sommaren skapade vi en ny odlingsplats med hjälp av Early Puritan. Grästorvorna vändes upp och ner och så strödde vi bokashiströ på jorden tillsammans med lite av vår gräskompost. Potatisarna fördelades ovanpå det och sedan blev det halm och mer gräskompost som täckning.

Det blev fina potatisar; de som sorkarna lämnade kvar alltså. Inget bladmögel och potatisarna blir rena när de växer under halm. I år ska vi odla annat på den platsen. Men vi gör mer mark odlingsklar till nästa vår på samma sätt även i år. Några Early Puritan får växa till sig i murbruksbaljorna så är jag säker på att få gott potatismos till hösten.

1 tanke på “Potatis i år igen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.