Bokashi

Mikrojord har många olika bokashiströ som är effektiva för fermentering och jordförbättring. Alla våra bokashiströ är utomordentligt bra på att ta bort lukt samt är dryga och hållbara. De är fermenterade med Effektiva Mikroorganismer (mjölksyrebakterier, jäst och fotosyntesbakterier) från Multikraft i Österrike för bästa fermentering. Här är en kortfattad beskrivning av våra olika bokashiströ:

Bokashi, helt torrt bokashiströ

Det torra bokashiströet Bokashi torrt strö, används främst i bokashihinken och kallas även Bio Bokashi. Ströet torkas direkt efter fermenteringen och den låga fukthalten gör att det fungerar ypperligt ihop med fuktiga matrester. Bäst-före-datum är satt till två år efter fermenteringen, men man kan räkna med att det håller minst ett år därefter om det förvaras lufttätt och svalt. Ta ungefär 1 matsked av detta helt torra strö till 2 liter köksavfall. Om det inte är så mycket frukt- och grönsaksrester kan man ta en halv matsked till, eller om det är dålig lukt. Bio Bokashi är alltid gjort av ekologiskt vetekli och innehåller även algkalk som balanserar pH samt ger extra tillskott av viktiga mineraler som kalcium. Det blir speciellt bra lakvatten när man använder detta strö, växterna blommar mycket och länge.

Bokashi K, torrt strö för avlopp och bokashihink

Detta är ett helt torrt strö som heter Bokashi K och är gjort av ekologiskt vetekli som förutom Effektiva Mikroorganismer även innehåller fett- och cellulosanedbrytande bakterier. De extra bakterierna gör att man kan använda ströet i bokashihinkar där man har mer fett och animaliska rester. Bokashi K innehåller också algkalk. Bäst-före-datum är två år efter fermentering, men ströet är hållbart minst ett år efter det datumet om det förvaras torrt, lufttätt och svalt.

Svart bokashi med biokol och stenmjöl

Biokol är en bra jordförbättring under lång tid och Svart bokashi är ett bokashiströ som tillverkas i Tyskland med Effektiva Mikroorganismer från Multikraft i Österrike. Ströet passar utmärkt i bokashihinken, som jordförbättring direkt eller till fermentering av gödsel. Ströet är mycket hållbart och förvaras lufttätt och svalt. Man kan kombinera Svart bokashi med Mikrojords andra bokashiströ men de bör förvaras separat för bästa hållbarhet. Räkna med att ta upp till 2 matskedar strö per 2 liter köksavfall. Genom att spraya EM Aktiv på det som ska fermenteras kan man ta mindre strö och få en snabbare fermentering.

Bio Bokashi Terra för jordförbättring och fermentering

Bio Bokashi Terra finns i 10-kg förpackning och det är ett färskt bokashiströ som man har mest nytta av direkt som jordförbättring i bäddar och rabatter. Det är alltid ekologiskt vetekli som bas och här finns även algkalk och EM keramikpulver med. Man kan även ha det här bokashiströet med syrlig doft till fermentering av köksavfall, gödsel, ogräs etc, men tänk på att hållbarheten är kort, ungefär 6 månader efter bäst-före-datum om förpackningen är väl tillsluten och förvaras svalt.

Slambalans för damm och fermentering

Slambalans är utvecklat för att rena stora dammar men fungerar utmärkt till fermentering av köksavfall, gödsel etc. Det är gjort på ekologiskt vetekli och innehåller EM keramikpulver samt algkalk. Beräkna ungefär en halv matsked per 2 liter köksavfall.