Om mig

Jag heter Kajsa Sjaunja och är en mångsysslande kvinna i mina bästa år, som nyfiket provar nya saker. Jag och min man Mattias Svensson bor i ett gammalt hus i utkanten av Malmö och den stora trädgården som hör till är en utmaning för oss.

EM, Effektiva Mikroorganismer, har inneburit en enorm förändring i vår trädgård på cirka 8000 m2. Vi har fler pollinerande insekter, större variation av blommor och andra växter och även fler groddjur än tidigare. Men det bästa är att växterna ser gröna och vackra ut och de som blommar gör det länge. Skördarna blir också större och komposternas snabba och luktfria nedbrytning till jord och näring har skapat en trevligare miljö runt huset.

Jag började med EM 2011 av en slump. Jag tyckte att det var svårt att få bra skörd trots att jag köpte bra jord och vi hade stora problem med sniglar som åt upp allt jag sådde. EM gjorde så stora skillnader att jag bestämde mig för att informera om och sälja det, eftersom det då inte fanns någon återförsäljare i Skåne. Nu är jag nöjd återförsäljare till Multikraft som är ett österrikiskt företag som hållit på med EM i många år.

10 tankar på “Om mig”

  • Hej!
   Jag hade ingen aning om att så många dricker Mikroferm eller aktiverat EM när jag började med det för tre år sedan. Det kändes naturligt att börja dricka det när jag och min man provade att rena vårt dricksvatten med det, bara en dl i vår brunn tog bort alla alger och lukter. För mig funkar det bra, men jag rekommenderar aldrig någon annan att börja med det, det måste man bestämma själv.
   Vänlig hälsning, Kajsa

 1. Hej!
  Jag dricker EM varje dag sedan april 2013 och har bra resultat.

  EM för mig lika med Probiotika. Det rekommenderas att inta probiotika med minst 15 olika stammar av mikrober. De flesta probiotika tabletter innehåller mkt få stammar stammar (3-6).

  • Hej Irina!

   Roligt att höra! Jag tror att vi i framtiden lär oss mer och mer om hur viktiga flera olika sorters mikroorganismer är. Rädslan för de få farliga stammar som finns är överdriven tycker jag.

 2. Hej, jag sitter och förbereder min första beställning från dig. Men så fastnar jag i en fundering. Det står tydligt att EM-aktiv ska användas senast ett halvår efter bäst före. Jag funderar på att köra paketet med 3 flaskor, men vilken hållbarhet kan jag förvänta mig på de flaskor jag får?

  • Hej! Just nu (augusti 2019) är bäst-före-datum i april på alla flaskor och bag-in-box av EM Aktiv, så du kan ha en oöppnad flaska fram till oktober nästa år utan problem om du förvarat den mörkt i jämn temperatur (20 grader går bra). Om man förvarar en oöppnad flaska med EM Aktiv svalt och mörkt så är bakterierna aktiva mycket längre. När du öppnat flaskan så kommer det in luft och då ändras förutsättningarna för mikroorganismerna så hållbarheten förkortas. Man kan ha en öppnad flaska i cirka 3 månader och få full verkan av mikroorganismerna, eventuellt längre om man inte öppnar så ofta och om man trycker ihop flaskan så luftvolymen blir så liten som möjligt inuti flaskan. Vänligen, Kajsa

   • I en bok” mit EM durchs Gartenjahr från Multikraft är en recept för surkål och där ska man använda EM och salt. Är det EM aktiv de menar eller en annan EM produkt?
    Hälsningar Joakim

    • EM Stamlösning är bäst, det blir mindre risk för jästsvamp med vilande bakterier. Jag har några droppar EM Stamlösning när jag fermenterar chili, det blir jämn och bra fermentering då.
     Vänliga hälsningar, Kajsa

 3. Hej Kajsa.
  Har drygt 4 kubikmeter löv i trädgården som jag tänker göra jordförbättring av. Tanken är svarta sopsäckar för att få ut så mycket syre som möjligt..
  Vad rekommenderar du att man häller på så att processen mot jordförbättrings produkt går så fort som möjligt. Om möjlighet gärna till våren.
  Då odlingssäsongen drar igång igen.

  • Hej Lars!
   Du kan trycka ihop löven i sopsäckar, det får plats många löv i en säck när man är noga med att trycka ihop. Ta gärna sopsäckar av kraftig plast, sådana som kallas byggsopsäckar, eller dubbla om det är svarta sopsäckar av tunn plast. Tänk också på att små kvistar kan riva sönder plasten. Jag använder hellre tunnor med lock numera, så behöver jag inte vara så noggrann och sortera bort kvistar.
   Lägg ett lager löv på cirka 10 cm i botten på säcken eller tunnan, tryck ihop och spraya EM Aktiv utspätt med vatten på löven och upprepa tills behållaren är så full du vill ha den. Om man samlar löv i en tunna och inte kan fylla helt så kan man lägga en bit plast överst och ha en tyngd ovanpå, t ex en påse sand eller jord.
   Du behöver 1 dl EM Aktiv och 1 liter vatten till 100 liter hoptryckta löv, det är rätt mycket löv. 🙂 Jag brukar räkna med att ha 0,5 dl EM Aktiv och 5 dl vatten till en halvfylld sopsäck.
   Sen kan du låta säcken stå utomhus, gärna vid en husvägg eller en mur så det blir lite varmare. Man kan täcka flera säckar med en presenning t ex.
   På våren luktar löven syrligt och ser ungefär likadana ut som på hösten, men de är lite mjukare. Fermenteringen med EM gör att det finns mikroorganismer på alla ytorna, och den biofilmen gör att maskar och andra mikroorganismer i jorden snabbt kan hitta näring i löven och de blir ganska fort väldigt fin mullrik jord. Man kan blanda löven med jord eller ha dom som täckmaterial.
   Det blir också mer näring till växterna av de fermenterade löven jämfört med om de bara ligger ute och långsamt bryts ner av luften och jordbakterierna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.