Om mig

Jag heter Kajsa Sjaunja och är en mångsysslande kvinna i mina bästa år, som nyfiket provar nya saker. Jag och min man Mattias Svensson bor i ett gammalt hus i utkanten av Malmö och den stora trädgården som hör till är en utmaning för oss.

EM, Effektiva Mikroorganismer, har inneburit en enorm förändring i vår trädgård på cirka 8000 m2. Vi har fler pollinerande insekter, större variation av blommor och andra växter och även fler groddjur än tidigare. Men det bästa är att växterna ser gröna och vackra ut och de som blommar gör det länge. Skördarna blir också större och komposternas snabba och luktfria nedbrytning till jord och näring har skapat en trevligare miljö runt huset.

Jag började med EM 2011 av en slump. Jag tyckte att det var svårt att få bra skörd trots att jag köpte bra jord och vi hade stora problem med sniglar som åt upp allt jag sådde. EM gjorde så stora skillnader att jag bestämde mig för att informera om och sälja det, eftersom det då inte fanns någon återförsäljare i Skåne. Nu är jag nöjd återförsäljare till Multikraft som är ett österrikiskt företag som hållit på med EM i många år.

51 tankar på “Om mig”

  • Hej!
   Jag hade ingen aning om att så många dricker Mikroferm eller aktiverat EM när jag började med det för tre år sedan. Det kändes naturligt att börja dricka det när jag och min man provade att rena vårt dricksvatten med det, bara en dl i vår brunn tog bort alla alger och lukter. För mig funkar det bra, men jag rekommenderar aldrig någon annan att börja med det, det måste man bestämma själv.
   Vänlig hälsning, Kajsa

   Svara
 1. Hej!
  Jag dricker EM varje dag sedan april 2013 och har bra resultat.

  EM för mig lika med Probiotika. Det rekommenderas att inta probiotika med minst 15 olika stammar av mikrober. De flesta probiotika tabletter innehåller mkt få stammar stammar (3-6).

  Svara
  • Hej Irina!

   Roligt att höra! Jag tror att vi i framtiden lär oss mer och mer om hur viktiga flera olika sorters mikroorganismer är. Rädslan för de få farliga stammar som finns är överdriven tycker jag.

   Svara
 2. Hej, jag sitter och förbereder min första beställning från dig. Men så fastnar jag i en fundering. Det står tydligt att EM-aktiv ska användas senast ett halvår efter bäst före. Jag funderar på att köra paketet med 3 flaskor, men vilken hållbarhet kan jag förvänta mig på de flaskor jag får?

  Svara
  • Hej! Just nu (augusti 2019) är bäst-före-datum i april på alla flaskor och bag-in-box av EM Aktiv, så du kan ha en oöppnad flaska fram till oktober nästa år utan problem om du förvarat den mörkt i jämn temperatur (20 grader går bra). Om man förvarar en oöppnad flaska med EM Aktiv svalt och mörkt så är bakterierna aktiva mycket längre. När du öppnat flaskan så kommer det in luft och då ändras förutsättningarna för mikroorganismerna så hållbarheten förkortas. Man kan ha en öppnad flaska i cirka 3 månader och få full verkan av mikroorganismerna, eventuellt längre om man inte öppnar så ofta och om man trycker ihop flaskan så luftvolymen blir så liten som möjligt inuti flaskan. Vänligen, Kajsa

   Svara
   • I en bok” mit EM durchs Gartenjahr från Multikraft är en recept för surkål och där ska man använda EM och salt. Är det EM aktiv de menar eller en annan EM produkt?
    Hälsningar Joakim

    Svara
    • EM Stamlösning är bäst, det blir mindre risk för jästsvamp med vilande bakterier. Jag har några droppar EM Stamlösning när jag fermenterar chili, det blir jämn och bra fermentering då.
     Vänliga hälsningar, Kajsa

     Svara
 3. Hej Kajsa.
  Har drygt 4 kubikmeter löv i trädgården som jag tänker göra jordförbättring av. Tanken är svarta sopsäckar för att få ut så mycket syre som möjligt..
  Vad rekommenderar du att man häller på så att processen mot jordförbättrings produkt går så fort som möjligt. Om möjlighet gärna till våren.
  Då odlingssäsongen drar igång igen.

  Svara
  • Hej Lars!
   Du kan trycka ihop löven i sopsäckar, det får plats många löv i en säck när man är noga med att trycka ihop. Ta gärna sopsäckar av kraftig plast, sådana som kallas byggsopsäckar, eller dubbla om det är svarta sopsäckar av tunn plast. Tänk också på att små kvistar kan riva sönder plasten. Jag använder hellre tunnor med lock numera, så behöver jag inte vara så noggrann och sortera bort kvistar.
   Lägg ett lager löv på cirka 10 cm i botten på säcken eller tunnan, tryck ihop och spraya EM Aktiv utspätt med vatten på löven och upprepa tills behållaren är så full du vill ha den. Om man samlar löv i en tunna och inte kan fylla helt så kan man lägga en bit plast överst och ha en tyngd ovanpå, t ex en påse sand eller jord.
   Du behöver 1 dl EM Aktiv och 1 liter vatten till 100 liter hoptryckta löv, det är rätt mycket löv. 🙂 Jag brukar räkna med att ha 0,5 dl EM Aktiv och 5 dl vatten till en halvfylld sopsäck.
   Sen kan du låta säcken stå utomhus, gärna vid en husvägg eller en mur så det blir lite varmare. Man kan täcka flera säckar med en presenning t ex.
   På våren luktar löven syrligt och ser ungefär likadana ut som på hösten, men de är lite mjukare. Fermenteringen med EM gör att det finns mikroorganismer på alla ytorna, och den biofilmen gör att maskar och andra mikroorganismer i jorden snabbt kan hitta näring i löven och de blir ganska fort väldigt fin mullrik jord. Man kan blanda löven med jord eller ha dom som täckmaterial.
   Det blir också mer näring till växterna av de fermenterade löven jämfört med om de bara ligger ute och långsamt bryts ner av luften och jordbakterierna.

   Svara
 4. Hej Kajsa,
  en fråga ang eMC Textilrengöring. Jag försöker förstå vad det EGENTLIGEN står på lappen som följde med produkten och då uppstår några frågor.
  Det står: ”1 knapp kapsyl, ca 5 ml, vid lätt smutsad tvätt upp till 40 °C”. Betyder det att jag endast kan använda det till ”lätt smutsad tvätt” och heller inte vid varmare temperatur än 40 °C? I så fall upplever jag att användningsgraden blir ganska liten.
  Vidare ”Mängden tvättmedel kan annars minskas med upp till 50% när eMC Textilrengöring läggs till i doseringsfacket”. Är det traditionellt ”tvättmedel” som avses? Och vad avses med ”annars” samt ”läggs till”? Ska eMC Textilrengöring tillföras till traditionellt tvättmedel, alltså inte ersätta?
  Tacksam för svar.
  Allt gott/Lillemor

  Svara
  • Hej Lillemor!
   Textilrengöring är inte ett vanligt tvättmedel eftersom det är 95% bakterier som kan aktivt bearbeta smuts i textilernas fibrer, så det är svårt att säga vilka exakta mängder som behövs för varje fläck eller lukt på textilier. Jag tar cirka en halv kork till 4-6 kg tvätt, ibland tar jag mer, som till arbetskläder eller djurbäddar. Jag använder BioWashball som extra ”tvättmedel” också, då ökar keramiken vattnets rengörande verkan. Upp till 10 ml för en tvätt på 6-7 kg är maxmängd för mig. Man kan lägga till upp till 50% av den rekommenderade mängden för valfritt vanligt kemiskt tvättmedel, då kan bakterierna i Textilrengöring få extra hjälp att frigöra smuts som de kan ta hand om på bästa sätt. Du kan prova 20-30% av den rekommenderade mängden för det tvättmedel du har till exempel, du kan även variera mängden Textilrengöring.
   Det kan inte hända något negativt, om du inte bli nöjd kan du tvätta igen. Jag ser att en del envisa fläckar försvinner med tiden när jag använder Textilrengöring, även sådana fläckar som inte gick bort med det vanliga tvättmedel jag hade förut.
   Det kommer snart ett nytt tvättmedel och även diskmedel för handdisk med EM och med vegetabiliska, naturliga tensider. Då kan man få extra hjälp med besvärliga fläckar och kanske blir doseringen enklare.
   Du kan även komplettera bakteriernas långtidsrengörande effekt med tvål, då kan bakterierna göra rengöringen med tvålens tensider mer effektiv.
   Allt gott och ha en trevlig helg! 🙂
   Kajsa

   Svara
 5. hej!
  jag har honungskivling angrepp i min trädgård, på syrenhäck och gamla äppelträd. jag ser att MK5 kan främja bekämpning av svampangrepp. har du någon erfarenhet och kan rekommendera ett bra tillvägagångssätt för att stärka mina växter och trycka ner svampangreppet?

  mvh desirée

  Svara
  • Hej Desirée! Du kan vattna ut EM Aktiv och mylla ner Zeobas på de platser där du har problem med svamp, och på så sätt minska svampens tillväxt och istället främja näringsskapande bakterier och andra mer gynnsamma svampar i jorden som inte bryter ner olika sorters växter snabbt. MK5 är bäst när man sprayar blad och grenar mot svampangrepp ovan jord.
   Om du har plusgrader i luften och jorden är varm så kan du börja behandlingen nu, annars kan du börja till våren. Zeobas ger även växterna viktiga mineraler samt lagrar vatten och näring som ett skafferi för växternas rötter i jorden.
   Mvh, Kajsa

   Svara
 6. Hej
  Har ett persikoträd, planterat 2016 och beskuret hösten 2018. Det har problem med krussjuka och jag plockar varje år av massor av buckliga gula blad. Många blommor, men få frukter som utvecklas. Förra året fick vi åtta frukter, men stora och fina. Växer i sandjord i Skåne. Trädet växte mycket under 2019 och behöver beskäras igen.
  Läste att du skrivit att man kan beskära på våren också, så jag tänkte försöka i mitten på februari.
  Vad rekommenderar du att jag använder för att hjälpa trädet?

  Svara
  • Hej!
   Jag vattnar jorden runt persikoträden med EM och sprayar grenar och bladknoppar nu. Våra träd har sällan problem med krussjuka numera, det kan bli några buckliga blad på några träd något år men de får bra skörd ändå. Om man tillför fermenterat material i jorden runt trädet, vattnar ,med EM Aktiv och Terrafert Jord och sprayar trädet med EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5 så kan det bli nya friska blad snabbare.
   Det är också bra att fermentera något som du lägger runt trädets stam. Det kan vara ogräs, gräsklipp, löv, spån, flis. Det är såklart bra att mylla ner bokashijord, från en jordfabrik, runt trädets stam också. Du kan köpa en säck täckbark och hålla på 1 dl EM aktiv och 1 liter vatten i säcken, vänta 1-2 veckor och sen sprida ut täckbarken som täckmaterial. Du kan göra allt detta eller bara välja nåt av förslagen, allt fermenterat bidrar till en bättre jord för alla fruktträd och andra växter. 🙂
   Recept för att vattna jorden: 0,5 dl EM Aktiv, 10 ml Terrafert Jord och 10 liter vatten till ett stort persikoträd eller två mindre. Sen kan du upprepa med bara EM Aktiv eller lägga till Terrafert Jord också vid minst 5 vattningar under våren och gärna nån gång under sommaren.
   Recept för att spraya stärkande: 40 ml EM Aktiv, 10 ml Terrafert Blad och 10 ml MK5 per liter vatten. Det är en bra spädning även när det är vinter om det är plusgrader i luften på dagen. När blommorna slår ut kan du spraya med en lägre koncentration: 5 ml EM Aktiv, 1-2 ml Terrafert Blad och 1 ml MK5. När blommorna blommat klart kan du öka till den stärkande spädningen igen, då är det viktigt att spraya för då vecklas bladen ut och det är då krussjukesvampen är som mest aktiv! Spraya 2 gånger med stark lösning, sen kan du byta till 20 ml EM Aktiv och 5 ml Terrafert Blad och 5 ml MK5 per liter vatten om bladen verkar friska. Om bladen ser gula eller röda ut så behövs mer EM, den stärkande behandlingen alltså, så de nya bladen kommer snabbare.
   Mvh, Kajsa

   Svara
 7. Hej Kajsa, är nyfiken på EM. Jag har en bikupa och såg att det fanns en keramikskiva för bikupa.
  Jag undrar vad den gör för bikupan? Ska den motverka sjukdomar/kvalster eller vad gör den?

  Mvh

  David

  Svara
  • Hej David! Ja, det är spännande med keramiken. Jag har använt EM-keramikpulver vid frösådd för att få fler fröer att gro och testade keramikskivan för bin i två av tre bisamhällen i början.
   Det var små skillnader, men ändå tydliga och viktiga. Bina blev mycket lugnare snabbt i de två kuporna och de verkade föredra att gå in på flustret just där skivan låg.
   Jag kunde också se att flustret på en kupa med keramikskiva var rent medan kupan bredvid, som inte hade keramikskiva, hade en smutsigare fluster. Det var samhällen från svärmar och kuporna var nya, så det verkar som att skivan håller rent på något sätt.
   Nu har alla våra samhällen keramikskiva, för det är så bra att ha lugna bin och dessutom går bina i klot även om det är en varm vinter. Vi har inte så mycket varroa heller, förut var det ett stort problem hos oss. Då fick bina deformerade vingar och vi hade även kalkyngel nåt år. Men nu är de friskare alltså. 🙂
   Mvh, Kajsa

   Svara
   • Ok, ja det kanske finns en verkan med EM i kupan. Jag har en topplist kupa och i den så har man en ekologisk botten. Lite kvistar och grövre trädgårdsskräp. Undrar om det skulle vara idé att strö EM-kermikpulver i botten? Kanske kan hjälpa bina något.
    Provar och återkommer med ev. resultat 🙂

    Tack för svar

    Mvh
    David

    Svara
    • Javisst, keramikpulvret är antioxidativt och därmed rengörande i sig själv och går bra att ha direkt i sår så det skadar inte bina. Du kan strö lite pulver överst på ramarna så flyttar bina det där de vill ha det eller låta det ligga kvar.
     Du kanske kan låta en keramiker göra en platta av en finkornig keramik blandat med EM-keramikpulver som du kan fästa nedtill eller på sidorna av i topplistkupan?
     Återkom gärna med dina erfarenheter!
     Mvh, Kajsa

     Svara
 8. Hej Kajsa! Citrus kan lätt få järnbrist som visar sig på bleka blad med gröna nerver. Detta året har jag flera som har det. Har bestämt mig för att bara använda EM, jord och blad – produkter jag köpt av dig. Har sprutat med blad och vattnat med em och jord. Har du något förslag?

  Svara
  • Hej! Du kan fermentera brännässlor, då får du ett drygt och koncentratet näringsvatten med mycket järn. Ta 1-2 dl EM Aktiv och 1-2 dl rörsockermelass för bästa mineraltillskott (socker eller sirap är annars ok) till cirka 10 liter vatten med nässlor. Låt fermentera 1-2 veckor i en lufttät hink, tyng ner nässlorna med en tallrik så de är under vattenytan hela tiden.

   Svara
 9. Hej Kajsa

  Jag ser att jag har fått svartfläcksjuka på min ros som jag har.
  Har en flaska EM- aktiv här hemma. Kan jag ta hjälp av EM för att bli
  av med svartfläcksjukan?

  Hälsningar

  Annica

  Svara
  • Hej Annica!
   EM Aktiv är bra på att förbättra jorden samt stärka rötterna och bladen så växterna inte drabbas av svamp så lätt. Du kan ta 0,5 dl EM Aktiv i en kannan med 10 liter vatten och duscha hela rosbusken om det går så blir jorden också vattnad samtidigt. Om det är en stor rosbuske kan du vattna jorden med EM-lösningen och spraya bladen med sprayflaska, då kan du ta 40 ml EM Aktiv till 1 liter vatten.
   Det är alltid viktigast att vattna jorden för att få en långtidseffekt, så växterna får starka rötter och håller sig friskare.
   Vattna jorden runt rosen 4-5 gånger under sommaren, med en veckas mellanrum ungefär. Vattna nån gång på hösten också, och sen får du vänta til nästa år för att se förbättringar för rosorna behöver tid att få nya rötter som kan ta upp näring bättre.
   Vänliga hälsningar
   Kajsa

   Svara
 10. Hej!
  Jag funderar på den kommande sommarens eventuella vattenbrist och vattningsförbud. På grund av, eller tack vare renovering av tvättstuga i vinter,då vi en period inte hade något avlopp till tvättmaskinen och fick tömma det i stora backar för att sedan släpa det över golvet och manuellt hälla ner det i avloppet. Hur som helst så är ju det huuuur mycket vatten som helst! Är inte så sugen på att äta morötter vattnade med via-tvättmedel men hade tänkt att ta det på blommor. men det tvättmedlet du säljer, skulle det gå bra att vattna med, på grönsaker?
  Hälsar Fia

  Svara
  • Hej!
   Det är det som är så bra med Textilrengöringen, att man kan använda tvättvattnet som jordförbättring. 🙂
   eMC Textilrengöring består ju av 95 % bakterier och nån procent naturlig eterisk olja.
   Man kan även kombinera Tvättmedel med EM koncentrat och Textilrengöring och då får man också ett tvättvatten som gör nytta för växterna.
   Tvättmedel med EM koncentrat är gjort av växtbaserade tensider, små mängder naturliga eteriska oljor och EM. Tensiderna är miljövänliga och bryts ner utan att skada vattenlevande djur och insekter, och tillsammans med Textilrengöring så blir en bättre nedbrytning.
   Vi har haft problem med vatten i vår brunn i två somrar och då har det varit bra att kunna återanvända tvättvattnet. Jag hade inte velat återanvända tvättvatten med vanligt tvättmedel.
   Vänliga hälsningar
   Kajsa

   Svara
 11. Hej

  Har ett tunnelväxthus och skulle vilja i vinter kunna hälla ner hinkar med Bokhasi där + löv spm jag kommer att ha på säck. Bokhasin får efterjäsa inne och när det är klart kunna tippa i växthuset. Vilket strö är bäst att använda, vanlig Bokhasi strö eller svart bokhasi strö?

  Mvh Jeanette

  Svara
  • Hej!
   Fördelen med Svart bokashi är att biokolet stannar kvar i jorden länge så du kan fylla på mer mer näring, gärna bokashi, varje år och så lagras en del av näringen i träkolets porer. Biokol är ju också bra på att hålla vatten, bara man ser till att jorden är genomfuktad på våren så kan man minska på vattningen en del. Jag brukar vattna med regnvatten tidigt på våren.

   Fördelen med Bokashi torrt strö är att det blir bättre lakvatten, tycker jag, och att vetekliströ är lite bättre på att skapa en bra fermentering så det blir bra lukt. Men många gillar att ha Svart bokashi i hinken så man får prova vad som blir bäst. Man kan ju också kombinera de olika strösorterna, men förvara dem separat i varsin påse eller mindre burk så kan du ta den ena sorten i hinken en dag och nästa den andra.

   Jag har rätt mycket Svart bokashi i växthusets bäddar, för jag använder det när jag fermenterar hästgödsel. Så jag har Bokashi torrt strö i bokashihinken så det inte blir för mycket biokol i jorden.
   Du kan också fermentera med Bokashi torrt strö i hinken och sen blanda in Svart bokashi när du gräver ner bokashin.
   Men man måste inte ha biokol i jorden när man gräver ner bokashi, det blir en vattenhållande och näringsrik jord av allt som fermenteras med EM.
   Mvh Kajsa

   Svara
 12. Hej Kajsa,

  Vi har ett plommonträd som fått Pungsjuka, kan några av dina produkter hjälpa tror du. Söker man på nätet så är rådet att ta bort trädet.
  Det jag har hemma är Em aktiv i bag in box.
  Mvh Eva-Britt

  Svara
  • Hej!

   Det är alltid värt att testa. Jag trodde vårt päronträd som hade rost på alla blad skulle dö, men det lever fortfarande. Jag vattnade med EM och sprayade bladen nån gång också och rosten försvann väldigt snabbt. Nu är det problem att vi inte kan vattna så mycket på grund av torkan, men päronträdet får päron varje år och får bara några få rostfläckar på bladen ibland. Det finns enar i området så den svampen är alltid här men just nu är torkan är värre.
   Så ta en 10-literskanna med 10 liter vatten och lägg till 0,5 dl EM Aktiv. Vattna runt trädet, gärna strax innan för dropplinjen. Upprepa 3-4 gånger i år med 3-7 dagars mellanrum och fortsätt vattna 4-5 gånger nästa år. Så får du se om det blir bättre. Det är bra om du kan spraya trädet också, då tar du 40 ml EM Aktiv per liter vatten. Det är lätt att spraya träd med en tryckpumpspruta.
   Om du vill göra en extra bra insats för trädet kan du komplettera med MK5 och Brännässelextrakt. Då lägger du till 10 ml MK5 och 10 ml Brännässelextrakt per liter när du sprayar och 10 ml MK5 per 10 liter vatten när du vattnar. Vattna mer om jorden är torr, så bakterierna kommer ner i jorden där rötterna finns.
   Du kan också gräva ner bokashi på ena sidan av trädet, strax utanför dropplinjen. Ta 2-3 liter bokashi till ett stort träd, fördela det i flera hål. Blanda bokashin med jord i hålet och täck med cirka 20 cm jord.
   Mvh, Kajsa

   Svara
 13. Hej!

  Vet du något om EM:s effekt på monilia!? Stor trädgård och många äppleträd resulterar i mycket moniliaangripen fallfrukt så här års för oss. Dessa brukar vi samla ihop och köra iväg men funderar på vad som skulle hända om vi istället la all frukten i våra stora trädgårdsbokashitunnor och fermenterade dem!? Skulle svampen överleva och sedan spridas vidare i jorden sedan eller dör de av det låga PH värdet? Än så länge har vi inte ens vågat lägga små delar moniliaäpplebitar i vår vanliga Bokashikompost.

  Undrar även om nässelfrön och andra ogräsfrön överlever fermentering!? Kan vi lägga fröogräs med frö i trädgårdsbokashin eller kommer det att göra att vi tillverkar fröogräsjord som vi sprider vidare sedan?

  Och så sist: Är nässelfrön fortfarande livskraftiga efter att fermenterat nässelvatten har gjorts?

  Hälsningar Maria

  Svara
  • Hej!
   Jag vet av egen erfarenhet att EM minskar monilia på fruktträden. Vi har ett gammalt plommonträd som vi ska ta bort för att det växer på fel plats, och det trädet behandlas alltså inte med EM och får ingen fermenterad näring alls. Det trädet har mycket monilia i år, det är inte så stora angrepp varje år, men de andra träden i närheten som vattnas och sprayas med EM under vår och höst har bara några få angripna frukter. De träd som behandlas med EM har några få angripna frukter, men dessa frukter kan vara bredvid en frisk frukt på samma gren som inte alls påverkas av svampen.
   Vi har alltid fermenterat all frukt, både med insektsangrepp, monilia och andra typer av svamp och det är viktigt att förstå att svampens sporer finns kvar på trädet och i jorden och sprids via luften, så vattna med EM och spraya trädet nu på hösten för att dämpa svampens tillväxt. Vi har mycket sällan monilia nu sådana här rätt kalla och fuktiga somrar jämfört med när grävde ner angripen frukt direkt i jorden utan fermentering.
   Vi sprayar alla fruktträd med den stärkande behandlingen nån gång på sensommaren, de träd som har haft mycket problem av olika slag sprayas 2-3 gånger. På våren sprayar vi förebyggande när fruktträden blommar, men då med en mycket svag lösning, se broschyren för alla rekommendationer av mängder! Päron- och persikoträd sprayas oftare, de får lätt svampangrepp av olika slag och där kan jag se att EM gör stor skillnad.
   Den stärkande behandlingen är 40 ml EM Aktiv, 10 ml Terrafert Blad och 10 ml MK5 per liter vatten. Man kan byta ut Terrafert blad mot 5 ml Brännässelextrakt, eller Åkerfräkenextrakt om man vill.
   Vi använder en tryckpumpspruta på 5 liter och den kan nå upp till de flesta stora träd, ibland kan man behöva en stege men man kan också nöja sig med att spraya där man kommer åt. Det är de senaste två åren som vi använt den stärkande behandlingen när vi sprayat, tidigare var det ungefär häften av EM och de andra produkterna, och jag kan se en tydlig skillnad nu.
   När man använder EM vid fermentering så blir det en stor mängd mjölksyrebakterier som är aktiva, och mjölksyra är en svampdämpande och konserverande syra som gör det svårt för svampsporer att leva vidare. Se till att ha en lufttät behållare, dela stora äpplen med en kniv eller krossa några frukter med en sten så det inte blir så mycket luftfickor i behållaren. Men frukt är lätt att fermentera och det som fermenterats med EM blir så bra näring för mikrolivet, maskar och annat liv i jorden.

   En del nässelfrön kan vara livskraftiga efter fermenteringen i vattenbad, fröer dör lättare om man fermenterar vanligt i en lufttät behållare (utan vätska). Men låt det fermenterade nässelvattnet stå en vecka extra om du vill vara mer säker på att fröerna inte gror. Jag har inte nån ökad spridning av nässlor i trädgården, snarare tvärtom jämfört med när jag inte använde nässlor som näring alls. Fåglar kan också sprida fröer.

   Vänlig hälsning från Kajsa

   Svara
 14. Hejsan!
  Vilken produkt är bästa att använda i avlopp, blir förvirrad av alla produkter,
  Har nu studerat eMB starter, eMB aktiv avlopp och kompost samt eMC -rengäring av kök,
  känns som om alla dessa tre produkter går att använda i avlopp, för rengöring, få bort doft och att microorganismerna börjar bearbeta dt som tätar avloppet.

  eMB skyddar för rost, det gör inte de andra.

  Det finns speciella städprodukter och efter läsning så verkar det som om jag även kan städa med lakvattnet, har jag uppfattat det rätt?

  Svara
  • Städa inte med lakvatten, det är märklig tanke för mig att fermenterade rester från blandade matrester skulle göra ett kök eller badrum rent.

   eMB Starter innehåller vilande mikroorganismer i kombination med den näring som mikroorganismerna kan leva på i svåra miljöer. Man kan använda eMB Starter i små mängder i ett avlopp inomhus eller tillsammans med eMB Aktiv i enskilda avlopp, latrintoaletter eller i komposter.
   eMC-produkterna är främst till för rengöring och de håller avloppsrören rena när man använder rengöringsmedlen regelbundet, och inte använder desinficerande rengöringsmedel.

   Du kan börja använda någon produkt så blir det lättare att förstå varför det finns olika varianter.

   Vänligen, Kajsa

   Svara
 15. Hej!
  I sommarstugan har vi en mulltoa, vi installerade den i våras och har använt den hela sommaren, enligt tillverkaren ska det i princip ha blivit färdig mull av det till våren om den får stå orörd under vintern. Dock kommer vi antagligen använda den till och från under hösten/vintern men mindre frekvent än under sommaren. Skulle man kunna gräva ner mullen tillsammans med bokashi i odlingarna? Eller blanda med bokashi på annat ställe i trädgården först kanske? Eller rent av fermentera det? Jag läste längre upp i tråden att du fermenterar hästgödsel? Hur gör du då?

  //Frida

  Svara
  • Hej! Det är inte lika lätt att hantera latrin som djurgödsel. Det finns många regler kring latrinhantering, och de finns såklart för att vi inte ska bli sjuka av det vi odlar i den jord vi får.
   Så jag brukar rekommendera att man följer kommunens anvisningar vad gäller tid för kompostering även om man använder EM-produkter som gör att patogener minskar i antal fortare och man får en mer balanserad nedbrytning av latrinen med mindre lukt.
   eMB Aktiv och eMB Starter är de bakterier som klarar avlopp och svåra komposter snabbast, med minst lukt och ger en balanserad näring i den jord man får. Man räknar med cirka 1 dl eMB Aktiv per 100 liter organiskt material, det går bra att ha koncentrat i en sprayflaska och spraya vid behov. eMB Starter är ett annat alternativ som innehåller mer av sådan näring som mikroorganismerna gynnas av i en svår miljö (som i avlopp med dålig lukt). Man kan kombinera eMB Aktiv och eMB Starter eller bara välja att lägga till den ena. Om det ofta blir blött i mulltoan så är Bokashi torrt strö utan agnar eller Svart bokashi bra alternativ för att få bättre fukthalt, kombinera gärna med eMB Starter som spray.
   Sen komposterar ni mullen ni får ut öppet, eller i tunnor med lock, eventuellt med mer eMB Aktiv. Sen kan mullen blandas med jord som bokashi. För många är latrin svårt att kombinera med grönsaksodling, så ge då den mullen till blommande växter första året så kan ni eventuellt odla grönsaker i samma jord året efter. Jag ser inte problem med att använda mull från mulltoa i grönsaksodlingar, de farliga patogenerna är väldigt få efter cirka 6 månader i vanlig kompostering och om man lägger till EM så går det fortare.
   Vänlig hälsning från Kajsa

   Svara
 16. Hej!

  Jag läste om hur man kan omvandla en gräsmatta till potatisland med hjälp av era produkter. Går det att göra på liknande sätt för andra grönsaker, tex morötter, lök etc eller kräver det en annan procedur? Vi har nämligen en ca 80 kvm stor ordlingslott som just nu består av mestadels gräsmatta som vi ska odla upp ochnär jag läste om EM så blev jag inspirerad att göra det med hjälp av det!

  Mvh Jon

  Svara
  • Hej Jon,
   Javisst, det är väldigt enkelt att göra om grässvål till prima matjord för grönsaksodling med EM, som bokashiströ eller flytande EM Aktiv och gärna Terrafert Jord. Det är en extra fördel att man slipper använda kartong eller likande för att gräs och ogräs inte ska gro.
   Gräv upp svålen och lägg åt sidan, gräv sedan ner en bit under svålen och spara den jorden på en presenning. Strö bokashiströ i botten på den yta du grävt ut, eller vattna med EM aktiv och Terrafert Jord. Jag tycker att det är enklast och billigast att använda Bio Bokashi Terra, men man kan använda vilket bokashiströ som helst. Om man t ex använder Bokashi torrt strö, som är som Bio Bokashi Terra men torkat, så tar man bara små mängder och ser till att det är fuktigt i botten. Räkna med cirka 1 dl (40 gram) Bokashi torrt strö per kvadratmeter och det dubbla av Bio bokashi Terra. Lägg svålen med den gröna sidan ner på ströet och strö på rotdelen också. Sen är det väldigt bra om man kan lägga på ett tunt lager av något fermenterat, som löv, ogräs, hästgödsel eller bokashijord ovanpå svålen. Men har man inget sådant så lägger man bara på den jord man grävde ut och man kan gödsla om man inte har något fermenterat.
   Det brukar gå bra att odla direkt i dålig jord som man grävt fram under gräsmattan om man kan jordförbättra med något fermenterat eller vattna med EM Aktiv och Terrafert Jord. Om man inte vill använda den gamla jorden så kan man såklart lägga till annan jord, men det är en stor fördel att kunna återanvända även alv på det här sättet. vi brukar ha dubbla lager av ogrässsvål, det finns en del gräs med men det är mest ogräs, med alv på toppen. Sen vattnar jag grönsakerna varannan vecka, tomater varje vecka, med EM Aktiv för bättre skörd, eventuellt lägger jag till MestBest om jag inte har så mycket fermenterat.
   Mvh, Kajsa

   Svara
   • Det låter fantastiskt! Jag hoppas få tag på hästgödsel från en närliggande gård som jag ska fermentera i så fall. Återkommer med beställning när Bio Bokashi Terra är åter i lager. Mvh Jon

    Svara
   • Hej igen! Hur mycket stenmjöl ska det vara per kvadratmeter ungefär när man omvandlar till potatisland, eller kan jag göra som du beskriver ovan för potatisen också? Mvh Jon

    Svara
    • Hej! Mängden beror på vilket stenmjöl du har. Ett grovt stenmjöl behöver man ta väldigt mycket av medan Zeobas som är så finmalet kan man ta mindre mängder av. Det är ju kornstorleken som avgör hur mycket mineraler som blir tillgängliga i jorden. Här kan du se vad som rekommenderas för Zeobas: https://mikrojord.com/tradgard/zeobas-zeolit-och-basaltstenmjol Mängden 10 kg per kubikmeter kan man tänka sig utspritt på ett cirka 10 cm tjockt lager i jorden där växternas rötter är, och då räcker 10 kg Zeobas till 100 kvadratmeter. Mvh, Kajsa

     Svara
 17. Hej!
  Några funderingar:
  Om man vill spraya EMaktiv i Bokhasi hinken
  ( har svart bokhasi och ” vanligt bokhasi också). Vilken blandning ska man ha?
  Samt räcker det bara att spraya längst upp när man ska låta den stå sina 2 veckor? Eller kan jag spraya lite då och då för att motverka lukt te x?Tänker på att utspädd EM måste användas direkt.

  Sedan till fermenteringen av hästgödsel, har nu svart Bokhasi och EM aktiv. Tänker mocka ren hästskit eftersom i hagen i plastsäck. Om jag har förstått rätt, så lägger man ca 10 cm hästskit 3-5 % svart bokhasi och varvar.Men ska jag spraya EM aktiv mellan varje lager också? Samt är det 1 dl EMtill 10 liter vatten? .
  Och (många frågor nu ;))
  Kan den stå ute i minusgrader samt gör det något om det kommer snö med? Tills jag har fyllt den? Och sedan sätta in den i ett rum på ca 15 grader. Eller har jag då försört processen?
  Med vänliga hälsningar Maria

  Svara
  • Hej!
   Du kan välja när du vill spraya eftersom du har bokashiströ också. När du sprayar med EM aktiv i hinken så lägger du till mer av de fermenterande bakterierna, så det går lite fortare att få igång en mjölksyrning. Du kan göra det med en gång, i första lagret matavfall i hinken, eller i mitten eller sist när du avslutar fyllningen och sätter på locket. Eller spraya då och då. Om man använder EM som spray utan att ha bokashiströ med så måste man spraya varje gång man lägger i matavfall i hinken.

   När man fermenterar så vill man lägga till mycket mikroorganismer snabbt, så de kan börja bearbeta det organiska materialet fort innan det blir en förruttnelse som annars sker rätt naturligt i allt organiskt material som trycks ihop och inte får så mycket luft. Så man tar 1 dl EM aktiv och 1 liter vatten till 100 liter gödsel, eller löv, gräsklipp, ogräs, tång eller något annat organiskt material som ska bli näring och jord.
   Du kan trycka ihop gödsel till ett cirka 10 cm tjockt lager och bara strö på tunt med Svart bokashi när du kombinerar med EM Aktiv som spray. Om du bara fermenterar med EM aktiv så är det viktigt att spraya i varje lager. Men om du varvar med Svart bokashi så kan du spraya mindre och ändå få en bra fermentering. Det gör inget om det är snö med, men det får ju inte bli för blött i botten. Jag tycker nog det är enklare att samla gödseln i hinkar och ha tunnan varmare hela tiden och fylla på mer gödsel där än att flytta behållaren när den är full, men du kan göra som du vill. Det blir bättre fermenterat om tunnan står skyddat mot vind och sol, så det blir en jämn temperatur därinne. Men det behöver inte vara plusgrader dygnet runt, gödseln blir ju varm så det blir bra fermenterat även om det är minusgrader på nätterna.
   vänliga hälsningar, Kajsa

   Svara
 18. Hej! Jag har precis börjat använda em-produkter och bokashiströ till jord och kompost. Nu läste jag på innehållsförteckningen till terrafert jord att den innehåller melass. Då jag nyss noterat den stora KRAV-skandalen med vinass från betor blev jag lite orolig att det även är det i em-produkterna jag vattnar och sprayar mina plantor med.. Finns det risk att det är det?
  Mvh Lindha

  Svara
 19. Hej! Under vintern har jag blandat komposthinkens innehåll med sållad jord från trädgården och förvarat i små och stora plasttunnor som stått i ett växthus. Nu när jag grävde runt i tunnorna fanns mycket grönt mögel på komposten. Vad har jag gjort för fel? Har det varit för torrt? Kan jag använda jorden i alla fall? Tunnorna har varit täckta med fiberduk. Under övriga året har det fungerat jättebra att gräva ner komposten direkt i jordsängarna i växthuset men nu var de fulla.

  Svara
  • Hej! Det har nog blivit för torrt. Fiberduken gör ju att det kommer till en massa luft också, jag tycker det blir bättre jord och mer fukt är kvar i jordfabriken om jag har lock på.
   Numera gör jag helst jordfabrik i stängda snäpplådor, och ser till att det är rejält fuktigt i lådan och då blir det sällan mögel.
   Mvh, Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.