Det är fantastiskt att ha en egen jordplätt att odla grönsaker, frukt, bär eller blommor på. Jag är uppväxt i en storstad och har tillbringat i stort sett alla mina somrar som barn på landet bland kossor, fåglar, rådjur, grodor, fiskar och hästar. Men jag hade sällan chansen att odla något.

Så när jag äntligen fick en egen trädgård så visste jag ingenting om hur jorden skapar förutsättningar för livet ovanpå jorden. Jag var faktiskt inte intresserad av vad jorden bestod av, för det enda jag ville var att odla egna grönsaker och frukt. Jag sådde mina frön i vanlig planteringsjord som jag köpte i en byggbutik och vattnade och såg till att de hade värme och ljus. När plantorna var stora nog att planteras ut var jag noggrann med att vattna och efter en kort tid kunde jag och min man skörda tomater och squash och jordgubbar och allt annat ätbart som vår lilla jordplätt hade plats till. Vi odlade ekologiskt, det var självklart. Och det gick väl ganska bra i odlingarna, vi fick massor av grönsaker och frukter.Det här uppfyllde min odlingslängtan under ganska många år.

Men eftersom jag alltid strävat efter att bli bättre på det jag gör, så ville jag efter ett tag odla mer och skaffa ett växthus för att odla året runt.  Min man var med på noterna, så vi flyttade till en stor tomt på 8000 m2 med gott om plats för alla våra trädgårdsdrömmar! Tyvärr hade marken blivit hård och kompakt efter att ha använts för stora tunga fordon och grävmaskiner i många år, och vi var ovetande om hur svårt det skulle bli att skapa odlingarna vi drömde om. Så vi började med fruktträd, och hoppades på massor av frukt. Men det blev inga skördar och sorkarna eller sniglarna förstörde det mesta som vi med hårt jobb försökte få att växa. Vi köpte dyrare och dyrare jord, grävde ner vårt köksavfall och kämpade med en trög kompost.  Hårt arbete och klena skördar, kanske var det ändå enklare att köpa grönsaker än att odla dem själv?

Men våren 2011 kom jag i kontakt med EM, som är förkortningen för Effektiva Mikroorganismer. Och sedan dess har min syn på odling förändrats radikalt. Den här bloggen handlar om mina erfarenheter av EM och hur viktigt det är att ha en levande och balanserad jord som grund för det som växer i den. Och hur enkelt det är att skapa sig ett trädgårdsparadis trots att jorden misshandlats i flera år.

Sedan vi började använda EM i trädgården är jordgubbarna mångdubbelt fler och växer gärna på samma plats i mer än 10 år. I växthuset är tomaterna stora och friska och paprikaplantorna klarar sig längre på hösten utan att drabbas av mögel. Våra fruktträd är också friskare och får större skördar med väldigt lite skadedjursangrepp. De träd som är kvar från tiden före EM, blommar sällan och får aldrig frukter, medan de som planteras i bokashijord genast får blommor och frukt. Bit för bit restaurerar vi vår trädgård med hjälp av EM och bokashi.

Bokashi började jag med på vintern 2011 och det har gett oss ett kök nästan fritt från flugor. Alla inneväxter vattnas med bokashinäring, det är vätskan som tappas av från hinkarna när köksavfallet mjölksyrejäser under lock. Bokashiströ kan man också mylla ner direkt i trädgården om man vill ha extra kraft till växterna. Jag gör fermenterat nässelvatten till träd som har det svårt och har trädgårdskomposter som ger fin mylla på ett år. Bin, humlor och fjärilar trivs i vår trädgård. Sniglarna har minskat i antal, även ett svårt snigelår som 2015 är det hanterbara mängder. Jämfört med hur vi hade det för sex år sedan så är trädgården ett paradis!

Framtiden ser mycket ljus ut!