Frågor och svar om bokashi

Vad är bokashi?
Vad är EM Stamlösning?
Vad händer i bokashihinken?
Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?
Hur mycket Bokashi torrt strö ska jag ha i bokashihinken?
Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?
Vad är fermentation?
Hjälp, hinken luktar illa!
Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?
Det är vitt mögel i hinken!
Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?
Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?
Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?

Vad är bokashi?

Bokashi betyder fermenterat organiskt material på japanska. Bokashiströ finns i flera varianter som har det gemensamt att det är ett kolrikt material, som vetekli eller biokol, som har fermenterats med rörsockermelass och EM Stamlösning i ett slutet kärl i några veckor. Genom att tillsätta bokashiströ till köksavfall, gräsklipp eller nässlor, kan mikroorganismerna fermentera, det vill säga jäsa, det organiska materialet.

Vad är EM Stamlösning?

EM Stamlösning är en vilande moderkultur med Effektiva Mikroorganismer som kan användas för på egen hand göra aktiverad EM. Det är speciellt utvalda och testade stammar av mikroorganismer som samarbetar för att skapa en bördig jord som ökar växternas näringsupptag och stärker deras immunförsvar. Huvudsakligen är det mjölksyrebakterier, fotosyntesbakterier och jästsvamp som finns i EM. 

Vad händer i bokashihinken?

Köksavfallet i hinken ger näring till mikroorganismerna i bokashiströet, som växer i antal och fermenterar, eller jäser, samtidigt som de förökar sig. Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror. Skadliga svampar och bakterier hämmas, konkurreras ut, och fröer spirar och bryts ner i processen. När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar de slaka köksavfallsresterna till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.

Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?

Javisst, mikroorganismerna kommer att bryta ner det som finns i komposten på liknande sätt som i hinken. Skillnaden är att det blir inte syrefritt överallt, så en riktig fermentation sker bara i delar av komposten, beroende på hur den är utformad. I bokashihinken är det en snabb process, cirka 2 veckor efter att innehållet kommer i jorden är det jord, men i komposten tar det längre tid, beroende på hur kolrikt materialet är. Dock kommer näringen i komposten att öka, så den färdiga jorden bör ransoneras ut till växterna som annars kan ta en paus i växandet på grund av för mycket näring.

En öppen kompost ska täckas med presenning när bokashiströ används, mikroorganismerna jobbar bäst syrefritt och skyddat från regn. Lägg gärna gräsklipp eller ogräsrens i en hög på marken, strö över bokashiströ och täck med presenning för att få en snabb nedbrytning till bra jord. Ogräsfröer bryts ner snabbt av mikroorganismerna, så det är inte lika viktigt att sortera bort svåra ogräs. Om materialet är torrt eller om det är varmt väder, kan det behövas eftervattnas, gärna med utspädd EM-Aktiv.

Man kan tömma sin bokashihink i en varmkompost, blanda och täcka med gammal jord och få bättre jord på det sättet. Man kan också ta bort botten på kompostbehållaren och gräva ner behållaren cirka 20 centimeter. Då blir det mindre luft som kommer in via botten och det kan bli mer fermentering av det organiska materialet i kompostbehållaren.

I bokashihinken kan man fermentera köksavfall som inte fungerar lika bra i en kompost, t ex köttrester, fisk- och skaldjursrester och ost.

Hur mycket Bokashi torrt strö ska jag ha i bokashihinken?

När du börjar fylla på en helt tom hink så är det bra att blanda in lite Bokashi torrt strö i de första lagret köksavfall. Tryck ihop det med verktyget som följer med, eller en potatispress, så att det inte blir luftfickor i köksavfallet. Använd cirka 1 matsked Bokashi torrt strö till 2 liter köksavfall, lite mer om det luktar mycket och lite mindre om det är torrt material. Man lär sig fort vad som fungerar bra och hur mycket bokashiströ som behöver tillsättas. Kött- och fiskrester behöver mer strö, för animaliska rester bryts ner långsammare än grönsaksrester och drar lättare till sig förruttnelsebakterier på grund av högt protein- och fettinnehåll.

Det är viktigt att trycka ihop innehållet i bokashihinken så att det blir så fritt från luft som möjligt, det är först då fermentationen kan börja.

Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?

Äggskal fungerar bra och bryts ner fortare om du krossar dem, mikroberna kan utvinna kalcium (som är så viktigt för våra jordar och växterna) och andra mineraler ur äggskal. Kaffefilter tar lite längre tid att bli till jord, men bryts ner i sinom tid, och även mindre mängder hushållspapper fungerar bra.

Musselskal ska krossas först, de bryts inte ner i jorden, men tillför i små mängder bra näring, framförallt kalcium, magnesium och andra mineraler.

Avokadokärnor kan ta upp till ett år efter att de hamnat i jorden innan de är så mjuka att de går sönder. Man kan dela kärnorna så blir de jord fortare.

Stora bitar bör skäras ner till mindre bitar så att fermentationsprocessen går fortare. Det är bra att separera melonfrön från fruktköttet så att de med säkerhet fermenterar och inte gror i jorden senare.

Vad är fermentation?

Det finns, något förenklat, 2 typer av nedbrytning, förruttnelse och fermentation. När organiskt material ruttnar luktar det illa. Men i fermentation är det alltid mikroorganismer som bryter ner det organiska materialet, som köksavfall, syrefritt. Det är samma process som när druvor jäser till vin eller vitkål blir surkål. Jästsvamparna och mjölksyrebakterierna jäser och syrar köksavfallet och fotosyntesbakterierna bidrar på olika sätt i processen, men kanske främst i jorden när det fermenterade köksavfallet blir jord. Det är de bildade syrorna som sänker pH-värdet i hinken så mycket så att förruttnelseprocessen minskas eller helt hindras.

Så bokashihinkens innehåll luktar som surkål eller melass. Men om köksavfallet legat i en hink med lock utan Bokashi torrt strö, så hade det mesta i hinken börjat brytas ner genom förruttnelse och haft stark “rutten” eller skämd lukt.

Hjälp, hinken luktar illa!

Om det är en friskt syrlig lukt som av syrade grönsaker eller melass så är hinkens innehåll fermenterat. Om lukten är obehaglig, kanske det luktar som skämd mat, så kan det bero på att det är för mycket vätska i botten på hinken. Tappa av vätskan och strö över lite mer Bokashi torrt strö och sätt på locket så brukar det bli bättre på någon dag. Det kan vara bra att spraya på EM Aktiv för att få igång en bättre fermentering så det blir en friskt syrlig lukt i hinken.

Om toppskiktet har svart eller grått mögel är det bästa att gräva ner innehållet i jorden med extra Bokashi torrt strö och spraya på EM Aktiv. Jorden ser till att det blir syrefritt och de skadliga svamparna brukar ge upp när det blir mer Effektiva Mikroorganismer. Även om köksavfallet har “fel” mögel, innehåller det näring som är bra för växterna efter en tids kompostering i jorden, men gräv ändå ner det en bit från rötterna för att vara säker. Skölj hinken med vatten, och spraya eventuellt med lite EM Aktiv utspädd i lika stor mängd vatten, och börja sedan om med nytt organiskt material.

Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?

Det är bra om det finns en biofilm, ett lager av levande mikroorganismer, inuti hinken när nytt köksavfall läggs i hinken. Biofilmen ser till att det är rent från skadliga mikroorganismer och fermentationen kan komma igång snabbare. När det är helt “rent” i hinken efter en diskmedelstvätt, kan en skadlig svamp eller bakterie ta plats lättare.

Det är vitt mögel i hinken!

Vitt mögel är ett tecken på att det kommit in syre i hinken under fermentationen eller att det är för torrt upptill i hinken. Det är alltid bra att fylla hinken helt innan den får stå och efterjäsa.

Eventuellt kan man ta en bit plast och lägga på hinkens innehåll när den är halvfull för att få igång fermentationen istället för att svamp gynnas av luften. Det är också bra att skära större bitar till mindre bitar så att det blir mindre luftfickor.

Är det däremot grått, svart eller grönt mögel i hinken är det bäst att gräva ner innehållet tillsammans med extra Bokashi torrt strö och eventuellt spraya EM Aktiv på innan jorden läggs på. Effektiva Mikroorganismer konkurrerar effektivt bort skadliga svampar och bakterier, så hinkens innehåll är ändå bra för jorden och växterna. Se bara till att gräva ner det en bit från växternas rötter.

Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?

Fermentationen ändrar inte färgen eller formen på köksavfallet, men lita på att mikroorganismerna har perforerat varenda del av matresterna! Väl i jorden kommer hinkens innehåll att omvandlas till mullrik jord mycket snabbt, ofta 2 veckor.

Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?

Javisst, i bokashihinken med bokashiströ som fermentationshjälp blir det väldigt surt, pH cirka 3,5, och det överlever inte fröer och rötter. I en vanlig kompost är det istället värme som ska döda fröer och rötter, men det är mer säkert att frö och ogräs dör i bokashihinken än i en kompost.

Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?

Här är några förslag:

 1. Gräv ett hål som är 20-30 centimeter djupt och häll i hinkens innehåll, täck med jorden som du grävt upp. Vänta 1-2 veckor innan du planterar växter i jorden.
 2. Det fermenterade innehållet kan också läggas runt växter och träd och täckas med lite jord. Om det finns risk för att skadedjur vill rota i det, är det bäst att gräva ner det i jorden en bit från rötterna.
 3. Gräv ner det i en hög med färdig kompost och täck med kompostmaterialet.
 4. Gör en jordfabrik i en stor hink eller tunna utomhus. Häll torr jord i botten och sedan hinkens innehåll, blanda bokashin med jord och tryck till lätt. Täck med jord och ett lock så det inte blir blött i jordfabriken. Låt locket ligga på så det är en glipa där det kan komma in luft. Oftast tar det två veckor tills bokashin blivit jord, när det är kallt tar det längre tid.

 

8 tankar på “Frågor och svar om bokashi”

 1. Hej!
  Hur stor volym innehåller 900 g Bokashi torrt strö, dvs hur mycket i liter?
  Ungefär hur mycket strö går det åt till en full Bokashihink på 16 liter?
  Vill veta hur länge en sån påse räcker så jag vet hur mycket jag ska köpa.
  Mvh Birgitta

  • Hej Brigitta! Jag brukar rekommendera att man tar högst 15 matskedar Bokashi torrt strö till en kranhink och det betyder att 900 gram räcker till minst 12 hinkar, ungefär ett halvår. Mvh, Kajsa

 2. Funkar Bokashi i ett enmans hushåll? Eller kan det bli för lite matavfall för att hålla igång en hink? Finns det mindre hinkar i så fall, eller hur kan man göra?
  /Jean1

  • Jodå, du kan ha en mindre hink och göra bokashi som du får fin jord av. Du kan prova göra en egen hink, en hink på ungefär 5 liter med tätt lock som det varit majonnäs, sylt eller liknande i. Sen tycker jag det är enklast att ha en plastpåse inuti hinken, med hål i botten så du kan tappa av lakvattnet.

 3. Hej Kajsa!
  Det här är ingen kommentar utan en fråga.
  Jag har en pallkrage där där jag lägger innehållet från min bokashihink och täcker med jord . Nu senast la jag på ett lager gräsklipp och när jag lyfte på gräset för att hämta ny jord var där fullt av svartmyror. De fullkomligt kryllade! Vad kan jag göra?
  Tacksam för svar.
  Peggy

  • Hej Peggy! Det är jobbigt med myror men de är där det är torr jord med mycket växtfibrer, som rötter eller bokashi och gräs. Du kan vattna jorden innan du tar av den, de gillar inte att vara där det är fuktigt. Varma hälsningar från Kajsa

 4. Hej, jag har en jordfabrik på min balkong som ligger i norrläge. Men jag har problem med små blanka insekter i jorden. Vad har jag gjort för fel tro? Britt-Marie

  • Hej Britt-Marie! Du kan ha en fiberduk eller finmaskigt insektsnät på din jordfabrik nästa gång. Det kanske har blivit för lite jord överst och då hittar insekterna till lukten från bokashin i lådan, de har bättre luktsinne än oss. Mvh, Kajsa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.