Frågor och svar om bokashi

Vad är bokashi?
Vad är EM-1?
Vad händer i bokashihinken?
Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?
Hur mycket Bio-Bokashi ska jag ha i bokashihinken?
Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?
Vad är fermentation?
Hjälp, hinken luktar illa!
Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?
Det är vitt mögel i hinken!
Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?
Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?
Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?

Vad är bokashi?

Bokashi betyder fermenterat organiskt material på japanska. Bokashiströ finns i flera varianter som har det gemensamt att det är ett kolrikt material, som vetekli eller biokol, som har fermenterats med rörsockermelass och EM-1 i ett slutet kärl i några veckor. Genom att tillsätta bokashiströ till köksavfall, gräsklipp eller nässlor, kan mikroorganismerna fermentera, det vill säga jäsa, det organiska materialet.

Vad är EM-1?

EM-1 är stamlösning med mikroorganismer som kan användas för på egen hand starta och föröka ett aktivt samhälle med Effektiva Mikroorganismer, som består av olika stammar av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier. Det är speciellt utvalda och testade stammar av mikroorganismer som samarbetar för att skapa en bördig jord som ökar växternas näringsupptag och stärker deras immunförsvar.

Vad händer i bokashihinken?

Köksavfallet i hinken ger näring till mikroorganismerna i bokashiströet, som växer i antal och fermenterar, eller jäser, samtidigt som de förökar sig. Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror. Skadliga svampar och bakterier hämmas, konkurreras ut, och fröer spirar och bryts ner i processen. När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar de slaka köksavfallsresterna till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.

Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?

Javisst, mikroorganismerna kommer att bryta ner det som finns i komposten på liknande sätt som i hinken. Skillnaden är att det blir inte syrefritt överallt, så en riktig fermentation sker bara i delar av komposten, beroende på hur den är utformad. I bokashihinken är det en snabb process, cirka 2 veckor efter att innehållet kommer i jorden är det jord, men i komposten tar det längre tid, beroende på hur kolrikt materialet är. Dock kommer näringen i komposten att öka, så den färdiga jorden bör ransoneras ut till växterna som annars kan ta en paus i växandet på grund av för mycket näring.

En öppen kompost ska täckas med presenning när bokashiströ används, mikroorganismerna jobbar bäst syrefritt och skyddat från regn. Lägg gärna gräsklipp eller ogräsrens i en hög på marken, strö över bokashiströ och täck med presenning för att få en snabb nedbrytning till bra jord. Ogräsfröer bryts ner snabbt av mikroorganismerna, så det är inte lika viktigt att sortera bort svåra ogräs. Om materialet är torrt eller om det är varmt väder, kan det behövas eftervattnas, gärna med utspädd EM-Aktiv.

Man kan tömma sin bokashihink i en varmkompost och få bättre jord på det sättet, jag tycker att det är bäst om botten tas bort och hela komposten grävs ner 20 centimeter. Då blir en större del av komposten syrefri, maskar kan hjälpa till tidigare och jorden runt komposten får snabb tillgång till näring och mikroorganismer.

I bokashihinken kan man fermentera en hel del som inte fungerar lika bra i en kompost, t ex köttrester, fisk- och skaldjursrester och ost.

Hur mycket Bio-Bokashi ska jag ha i bokashihinken?

När du börjar med en tom hink är det bra att ta lite mer Bio-Bokashi i det första köksavfallet, ta 2 matskedar till 2 liter köksavfall. Enklast är att ha en hink med lock på köksbänken och fylla på efterhand, blanda genom att skaka lite på hinken och sedan tömma innehållet i botten av bokashihinken. Sedan är det dags att trycka ihop det med verktyget som följer med eller din egen potatispress, så att tillförseln av syre minimeras. Använd därefter cirka 1 matsked Bio-Bokashi till 2 liter köksavfall, lite mer om det luktar mycket och lite mindre om det är torrt material. Man lär sig fort vad som fungerar bra och hur mycket Bio-Bokashi som behöver tillsättas. Kött och fisk kan behöva mer strö, för animaliska rester bryts ner långsammare än grönsaksrester och drar lättare till sig förruttnelsebakterier på grund av högt protein- och fettinnehåll.

Det är viktigt att trycka ihop innehållet i bokashihinken så att det blir syrefritt, det är först då fermentationen kan börja.

Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?

Äggskal fungerar bra och bryts ner fortare om du krossar dem, mikroberna kan utvinna kalcium (som är så viktigt för våra jordar och växterna) och andra mineraler ur äggskal. Kaffefilter tar lite längre tid att bli till jord, men bryts ner i sinom tid, och även mindre mängder hushållspapper fungerar bra. Det är besvärligt att separera kaffesumpen från filtret och kaffet innehåller ju en del näring så det är bäst att lägga alltihop i hinken.

Musselskal ska krossas först, de bryts inte ner i jorden, men tillför i små mängder bra näring, framförallt kalcium, magnesium och andra mineraler.

Avokadokärnor brukar ta ett år efter att de hamnat i jorden innan de kan krossas med handen, så de bryts ner men det tar lite längre tid.

Stora bitar bör skäras ner till mindre bitar så att fermentationsprocessen går fortare. Det är bra att separera melonfrön från fruktköttet så att de med säkerhet fermenterar och inte gror i jorden senare.

Vad är fermentation?

Det finns, något förenklat, 2 typer av nedbrytning, förruttnelse och fermentation. När organiskt material ruttnar luktar det illa. Men i fermentation är det alltid mikroorganismer som bryter ner det organiska materialet, som köksavfall, syrefritt. Det är samma process som när druvor jäser till vin eller vitkål blir surkål. Jästsvamparna och mjölksyrebakterierna jäser och syrar köksavfallet och fotosyntesbakterierna bidrar på olika sätt i processen, men kanske främst i jorden när det fermenterade köksavfallet blir jord. Det är de bildade syrorna som sänker pH-värdet i hinken så mycket så att förruttnelseprocessen minskas eller helt hindras.

Så bokashihinkens innehåll luktar som surkål eller melass. Men om köksavfallet legat i en hink med lock utan Bio-Bokashi, så hade det mesta i hinken börjat brytas ner genom förruttnelse och haft stark “rutten” eller skämd lukt.

Hjälp, hinken luktar illa!

Om det är en stark lukt av syrade grönsaker, eller melass så är hinkens innehåll fermenterat. Finns det dessutom lite vitt mögel i toppskiktet så är det definitivt lyckat resultat. Om lukten är obehaglig, kanske det luktar som skämd mat, så kan det bero på att det är för mycket vätska i hinken. Ta bort vätskan och strö över lite mer Bio-Bokashi och sätt på locket så brukar det bli bättre på någon dag.

Om toppskiktet har svart eller grått mögel är det bästa att gräva ner innehållet i jorden med extra Bio-Bokashi och eventuellt spraya på EM-Aktiv. Jorden ser till att det blir syrefritt och de skadliga svamparna brukar ge upp när det blir mer Effektiva Mikroorganismer. Även om köksavfallet har “fel” mögel, innehåller det näring som är bra för växterna, men gräv ändå ner det en bit från rötterna för att vara säker. Skölj hinken med vatten, och spraya eventuellt med lite EM-Aktiv utspädd i lika stor mängd vatten, och börja sedan om med nytt organiskt material.

Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?

Det är bra om det finns en biofilm, ett lager av levande mikroorganismer, inuti hinken när nytt köksavfall läggs i hinken. Biofilmen ser till att det är rent från skadliga mikroorganismer och fermentationen kan komma igång snabbare. När det är helt “rent” i hinken efter en diskmedelstvätt, kan en skadlig svamp eller bakterie ta plats lättare.

Det är vitt mögel i hinken!

Vitt mögel är ett tecken på att det kommit in syre i hinken under fermentationen, det uppstår lätt men inte alltid, och det är alltid bra att fylla hinken helt innan den får stå och efterjäsa. Det är oftast snälla svampar som aspergillus eller bakterier som aktinomyceter som skapar hyfer som vi ser som trådar av mögel.

Eventuellt kan man ta en bit plast och lägga på hinkens innehåll när den är halvfull för att få igång fermentationen lita snabbare. Det är också bra att skära större bitar till mindre bitar så att det blir mindre luftfickor.

Är det däremot grått, svart eller mörkt mögel i hinken är det bäst att gräva ner innehållet tillsammans med extra Bio-Bokashi och eventuellt spraya EM-Aktiv på innan jorden läggs på. Effektiva Mikroorganismer konkurrerar effektivt bort skadliga svampar och bakterier, så hinkens innehåll är ändå bra för jorden och växterna. Se bara till att gräva ner det en bit från växternas rötter.

Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?

Fermentationen ändrar inte färgen eller formen på köksavfallet, men lita på att mikroorganismerna har perforerat varenda del av matresterna! Väl i jorden kommer hinkens innehåll att omvandlas till mullrik jord mycket snabbt, ofta 1-3 veckor.

Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?

Javisst, i bokashihinken med Bio-Bokashi som fermentationshjälp blir det väldigt surt, pH cirka 3,5, och det överlever inte de flesta skadliga mikroorganismer och (ogräs)fröer. I en vanlig kompost är det istället värme som dödar fröer och skadliga mikroorganismer.

Om du vill lägga ogräs i en vanlig kompost och använda Bio-Bokashi som accelerator är det bäst att inte lägga oönskat ogräs i den.

Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?

Här är några förslag:

  1. Gräv ett hål som är 20-30 centimeter djupt och häll i hinkens innehåll, täck med jorden som du grävt upp. Vänta 1-2 veckor innan du planterar växter i jorden.
  2. Det fermenterade innehållet kan också läggas runt växter och träd och täckas med lite jord. Om det finns risk för att skadedjur vill rota i det, är det bäst att gräva ner det i jorden en bit från rötterna.
  3. Gräv ner det i en hög med färdig kompost och täck med kompostmaterialet.
  4. Gör en jordfabrik i en stor hink eller tunna utomhus. Häll torr jord i botten och sedan hinkens innehåll, blanda runt väl och tryck till. Täck med bra jord och ett lock så det inte blir blött, efter cirka en månad är det färdig jord. På vintern tar det längre tid, men så fort solen tittar fram på våren kommer jordfabriken igång snabbt. Du kanske har ett garage eller förråd som tunnan kan stå i under vintern, då behövs bara jorden som lock.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.