Vad är bokashi?
Vad är EM Stamlösning?
Vad händer i bokashihinken?
Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?
Hur mycket Bokashi torrt strö ska jag ha i bokashihinken?
Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?
Vad är fermentation?
Hjälp, hinken luktar illa!
Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?
Det är vitt mögel i hinken!
Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?
Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?
Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?
Vad är bokashi?
Bokashi betyder fermenterat organiskt material på japanska. Bokashiströ finns i flera varianter som har det gemensamt att det är ett kolrikt material, som vetekli eller biokol, som har fermenterats med rörsockermelass och EM Stamlösning i ett slutet kärl i några veckor. Genom att tillsätta bokashiströ till köksavfall, gräsklipp eller nässlor, kan mikroorganismerna fermentera, det vill säga jäsa, det organiska materialet.
Vad är EM Stamlösning?
EM Stamlösning är en vilande moderkultur med Effektiva Mikroorganismer som kan användas för på egen hand göra aktiverad EM. Det är speciellt utvalda och testade stammar av mikroorganismer som samarbetar för att skapa en bördig jord som ökar växternas näringsupptag och stärker deras immunförsvar. Huvudsakligen är det mjölksyrebakterier, fotosyntesbakterier och jästsvamp som finns i EM.
Vad händer i bokashihinken?
Köksavfallet i hinken ger näring till mikroorganismerna i bokashiströet, som växer i antal och fermenterar, eller jäser, samtidigt som de förökar sig. Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror. Skadliga svampar och bakterier hämmas, konkurreras ut, och fröer spirar och bryts ner i processen. När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar de slaka köksavfallsresterna till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.
Kan jag ha bokashiströ i en vanlig kompost?
Javisst, mikroorganismerna kommer att bryta ner det som finns i komposten på liknande sätt som i hinken. Skillnaden är att det blir inte syrefritt överallt, så en riktig fermentation sker bara i delar av komposten, beroende på hur den är utformad. I bokashihinken är det en snabb process, cirka 2 veckor efter att innehållet kommer i jorden är det jord, men i komposten tar det längre tid, beroende på hur kolrikt materialet är. Dock kommer näringen i komposten att öka, så den färdiga jorden bör ransoneras ut till växterna som annars kan ta en paus i växandet på grund av för mycket näring.
En öppen kompost ska täckas med presenning när bokashiströ används, mikroorganismerna jobbar bäst syrefritt och skyddat från regn. Lägg gärna gräsklipp eller ogräsrens i en hög på marken, strö över bokashiströ och täck med presenning för att få en snabb nedbrytning till bra jord. Ogräsfröer bryts ner snabbt av mikroorganismerna, så det är inte lika viktigt att sortera bort svåra ogräs. Om materialet är torrt eller om det är varmt väder, kan det behövas eftervattnas, gärna med utspädd EM-Aktiv.
Man kan tömma sin bokashihink i en varmkompost, blanda och täcka med gammal jord och få bättre jord på det sättet. Man kan också ta bort botten på kompostbehållaren och gräva ner behållaren cirka 20 centimeter. Då blir det mindre luft som kommer in via botten och det kan bli mer fermentering av det organiska materialet i kompostbehållaren.
I bokashihinken kan man fermentera köksavfall som inte fungerar lika bra i en kompost, t ex köttrester, fisk- och skaldjursrester och ost.
Hur mycket Bokashi torrt strö ska jag ha i bokashihinken?
När du börjar fylla på en helt tom hink så är det bra att blanda in lite Bokashi torrt strö i de första lagret köksavfall. Tryck ihop det med verktyget som följer med, eller en potatispress, så att det inte blir luftfickor i köksavfallet. Använd cirka 1 matsked Bokashi torrt strö till 2 liter köksavfall, lite mer om det luktar mycket och lite mindre om det är torrt material. Man lär sig fort vad som fungerar bra och hur mycket bokashiströ som behöver tillsättas. Kött- och fiskrester behöver mer strö, för animaliska rester bryts ner långsammare än grönsaksrester och drar lättare till sig förruttnelsebakterier på grund av högt protein- och fettinnehåll.
Det är viktigt att trycka ihop innehållet i bokashihinken så att det blir så fritt från luft som möjligt, det är först då fermentationen kan börja.
Kan jag fermentera äggskal, kaffefilter, avokadokärnor och musselskal?
Äggskal fungerar bra och bryts ner fortare om du krossar dem, mikroberna kan utvinna kalcium (som är så viktigt för våra jordar och växterna) och andra mineraler ur äggskal. Kaffefilter tar lite längre tid att bli till jord, men bryts ner i sinom tid, och även mindre mängder hushållspapper fungerar bra.
Musselskal ska krossas först, de bryts inte ner i jorden, men tillför i små mängder bra näring, framförallt kalcium, magnesium och andra mineraler.
Avokadokärnor kan ta upp till ett år efter att de hamnat i jorden innan de är så mjuka att de går sönder. Man kan dela kärnorna så blir de jord fortare.
Stora bitar bör skäras ner till mindre bitar så att fermentationsprocessen går fortare. Det är bra att separera melonfrön från fruktköttet så att de med säkerhet fermenterar och inte gror i jorden senare.
Vad är fermentation?
Det finns, något förenklat, 2 typer av nedbrytning, förruttnelse och fermentation. När organiskt material ruttnar luktar det illa. Men i fermentation är det alltid mikroorganismer som bryter ner det organiska materialet, som köksavfall, syrefritt. Det är samma process som när druvor jäser till vin eller vitkål blir surkål. Jästsvamparna och mjölksyrebakterierna jäser och syrar köksavfallet och fotosyntesbakterierna bidrar på olika sätt i processen, men kanske främst i jorden när det fermenterade köksavfallet blir jord. Det är de bildade syrorna som sänker pH-värdet i hinken så mycket så att förruttnelseprocessen minskas eller helt hindras.
Så bokashihinkens innehåll luktar som surkål eller melass. Men om köksavfallet legat i en hink med lock utan Bokashi torrt strö, så hade det mesta i hinken börjat brytas ner genom förruttnelse och haft stark ”rutten” eller skämd lukt.
Hjälp, hinken luktar illa!
Om det är en friskt syrlig lukt som av syrade grönsaker eller melass så är hinkens innehåll fermenterat. Om lukten är obehaglig, kanske det luktar som skämd mat, så kan det bero på att det är för mycket vätska i botten på hinken. Tappa av vätskan och strö över lite mer Bokashi torrt strö och sätt på locket så brukar det bli bättre på någon dag. Det kan vara bra att spraya på EM Aktiv för att få igång en bättre fermentering så det blir en friskt syrlig lukt i hinken.
Om toppskiktet har svart eller grått mögel är det bästa att gräva ner innehållet i jorden med extra Bokashi torrt strö och spraya på EM Aktiv. Jorden ser till att det blir syrefritt och de skadliga svamparna brukar ge upp när det blir mer Effektiva Mikroorganismer. Även om köksavfallet har ”fel” mögel, innehåller det näring som är bra för växterna efter en tids kompostering i jorden, men gräv ändå ner det en bit från rötterna för att vara säker. Skölj hinken med vatten, och spraya eventuellt med lite EM Aktiv utspädd i lika stor mängd vatten, och börja sedan om med nytt organiskt material.
Varför ska man inte diska hinken med diskmedel?
Det är bra om det finns en biofilm, ett lager av levande mikroorganismer, inuti hinken när nytt köksavfall läggs i hinken. Biofilmen ser till att det är rent från skadliga mikroorganismer och fermentationen kan komma igång snabbare. När det är helt ”rent” i hinken efter en diskmedelstvätt, kan en skadlig svamp eller bakterie ta plats lättare.
Det är vitt mögel i hinken!
Vitt mögel är ett tecken på att det kommit in syre i hinken under fermentationen eller att det är för torrt upptill i hinken. Det är alltid bra att fylla hinken helt innan den får stå och efterjäsa.
Eventuellt kan man ta en bit plast och lägga på hinkens innehåll när den är halvfull för att få igång fermentationen istället för att svamp gynnas av luften. Det är också bra att skära större bitar till mindre bitar så att det blir mindre luftfickor.
Är det däremot grått, svart eller grönt mögel i hinken är det bäst att gräva ner innehållet tillsammans med extra Bokashi torrt strö och eventuellt spraya EM Aktiv på innan jorden läggs på. Effektiva Mikroorganismer konkurrerar effektivt bort skadliga svampar och bakterier, så hinkens innehåll är ändå bra för jorden och växterna. Se bara till att gräva ner det en bit från växternas rötter.
Jag ser ingen skillnad på innehållet före och efter jäsningen?
Fermentationen ändrar inte färgen eller formen på köksavfallet, men lita på att mikroorganismerna har perforerat varenda del av matresterna! Väl i jorden kommer hinkens innehåll att omvandlas till mullrik jord mycket snabbt, ofta 2 veckor.
Jag vill kompostera ogräs, är det säkert att göra det i bokashihinken?
Javisst, i bokashihinken med bokashiströ som fermentationshjälp blir det väldigt surt, pH cirka 3,5, och det överlever inte fröer och rötter. I en vanlig kompost är det istället värme som ska döda fröer och rötter, men det är mer säkert att frö och ogräs dör i bokashihinken än i en kompost.
Vad ska jag göra med innehållet i hinken när det är färdigjäst?
Här är några förslag:
- Gräv ett hål som är 20-30 centimeter djupt och häll i hinkens innehåll, täck med jorden som du grävt upp. Vänta 1-2 veckor innan du planterar växter i jorden.
- Det fermenterade innehållet kan också läggas runt växter och träd och täckas med lite jord. Om det finns risk för att skadedjur vill rota i det, är det bäst att gräva ner det i jorden en bit från rötterna.
- Gräv ner det i en hög med färdig kompost och täck med kompostmaterialet.
- Gör en jordfabrik i en stor hink eller tunna utomhus. Häll torr jord i botten och sedan hinkens innehåll, blanda bokashin med jord och tryck till lätt. Täck med jord och ett lock så det inte blir blött i jordfabriken. Låt locket ligga på så det är en glipa där det kan komma in luft. Oftast tar det två veckor tills bokashin blivit jord, när det är kallt tar det längre tid.
Hej!
Hur stor volym innehåller 900 g Bokashi torrt strö, dvs hur mycket i liter?
Ungefär hur mycket strö går det åt till en full Bokashihink på 16 liter?
Vill veta hur länge en sån påse räcker så jag vet hur mycket jag ska köpa.
Mvh Birgitta
Hej Brigitta! Jag brukar rekommendera att man tar högst 15 matskedar Bokashi torrt strö till en kranhink och det betyder att 900 gram räcker till minst 12 hinkar, ungefär ett halvår. Mvh, Kajsa
Funkar Bokashi i ett enmans hushåll? Eller kan det bli för lite matavfall för att hålla igång en hink? Finns det mindre hinkar i så fall, eller hur kan man göra?
/Jean1
Jodå, du kan ha en mindre hink och göra bokashi som du får fin jord av. Du kan prova göra en egen hink, en hink på ungefär 5 liter med tätt lock som det varit majonnäs, sylt eller liknande i. Sen tycker jag det är enklast att ha en plastpåse inuti hinken, med hål i botten så du kan tappa av lakvattnet.
Hej Kajsa!
Det här är ingen kommentar utan en fråga.
Jag har en pallkrage där där jag lägger innehållet från min bokashihink och täcker med jord . Nu senast la jag på ett lager gräsklipp och när jag lyfte på gräset för att hämta ny jord var där fullt av svartmyror. De fullkomligt kryllade! Vad kan jag göra?
Tacksam för svar.
Peggy
Hej Peggy! Det är jobbigt med myror men de är där det är torr jord med mycket växtfibrer, som rötter eller bokashi och gräs. Du kan vattna jorden innan du tar av den, de gillar inte att vara där det är fuktigt. Varma hälsningar från Kajsa
Hej, jag har en jordfabrik på min balkong som ligger i norrläge. Men jag har problem med små blanka insekter i jorden. Vad har jag gjort för fel tro? Britt-Marie
Hej Britt-Marie! Du kan ha en fiberduk eller finmaskigt insektsnät på din jordfabrik nästa gång. Det kanske har blivit för lite jord överst och då hittar insekterna till lukten från bokashin i lådan, de har bättre luktsinne än oss. Mvh, Kajsa
Hej
Hur gör man bäst med bokashin på vintern då man inte kan gräva ner den.?
Har i veckan sett ett råtthål i en nyutgrävd bokashi. Har jag inte grävt tillräckligt djupt ? Vet man på vilket djup råttorna inte kan känna lukten?
Hej!
Det kan vara svårt att undvika djurbesök när man gräver ner bokashi sent på hösten. Även om du gräver djupt så kan det ta tid för bokashin att bli jord och djur kan känna lukt på långt håll, deras luktsinne är bättre än vårt. Det är bra att fördela innehållet från en hink på en större yta. Jag delar upp en hink på två pallkragars storlek och då blir det inte så stark lukt från en plats.
Men du kan göra jordfabrik en eller två veckor först och sen gräva ner den bokashiblandade jorden, då har jorden tagit upp den mesta lukten. Du kan blanda bokashin med jord i hinkar eller en låda och ha ett lock på som skydd mot regn. Det ska bara komma in lite luft i en jordfabrik, så jorden inte blir för torr för då händer det inget med bokashin. Du kan göra hål i en låda, under locket, och ha en tyngd på locket så inte djur tar sig in.
Ett annat alternativ, om man inte vill gräva ner bokashin på vintern, är att samla bokashin i påsar som man knyter till så det blir lufttätt och så förvarar man påsarna i en tunna eller större låda med lock till våren. Man kan också ha bokashin i andra hinkar med lock, trycka ihop den färdiga bokashin i hinken och se till att locket är lufttätt.
Jag brukar strö på 1 dl Zeobas när jag blandat bokashin med jord i gropen, innan jag täcker med jord alltså. Zeobas binder näring och tar bort lukt, och ger viktiga mineraler till växterna. Det är också bra att mylla ner lite extra bokashiströ innan man blandar bokashin med jord, så blir det mer av mikroorganismerna som tar bort lukt och gör bra jord av bokashin.
Jorden blir bättre med tiden och strukturen förändras på djupet också när man jordförbättrar med bokashi. Så när du gräver ner bokashin nästa år vid den här tiden på samma plats så blir bokashin jord fortare.
Mvh, Kajsa
Hej, undrar om det tar väldigt lång tid med nötskal? De är ju inte så stora men hårda.
Hej! Ja, nötskal behöver tid för att bli jord även efter fermentering i bokashihinken, men det går fortare jämfört med kompostering. Nötskalens ytor blir påverkade av syrorna så de blir värdefullt mullmaterial och näring för mikroorganismerna i jorden efter fermenteringen. Det är bra att blanda nötskalen med andra fuktigare matrester så inte alla hårda skal är i ett lager i hinken.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Kan jag gräva ner bokadhin när den jäst 2 veckor nu när det inte är fruset i jorden
Ja, det kan du. Gräv ett dike eller en bredare grop och blanda bokashin med jord i diket eller gropen. Täck med minst 20 cm jord, gärna 30 cm.
Hej, vad blir skillnaden av att använda svart bokashi med biokol i stället för vanligt bokashiströ?
Hej! Jag tycker det blir bättre lakvatten med Bokashi torrt strö (och det utan agnar). Man behöver ta lite mer strö jämfört med det torra strösorterna och kanske spraya med EM nån gång om man har lagt i matrester som inte är rika på kolhydrater för att få bra fermentering.
Hej, jag har vanliga hinkar med tidning i botten, i mitten och på toppen. Jag har nästan alltid grönmögel i mina spannar, så ledsen. Vad gör jag för fel tror du? Tack
Hej!
Det är omöjligt att fermentera papper, så om du ser till att samla lakvattnet i botten på hinken enbart så får du en bättre mjölksyrning i hinken, förutsatt att du använder bra bokashiströ förstås.
När det blir en stor del mjölksyrning i bokashihinken så konkurreras mögelsvamp bort och det låga pH-värdet som mjölksyran ger gör att matresterna blir säkra att ha inomhus.
Du kan ha halmpellets, kattströ eller sågspån i botten. Jag tycker kattströ är mest effektivt, alla former av kattströ går bra.
Tänk på att du kan göra ett hål i botten, på sidan av hinken, för att tappa av lakvatten. Du kan tejpa över hålet med silvertejp så håller det tätt, byt silvertejp när du tömmer hinken och börjar om.
Det går också bra att ha matresterna i en plastpåse inuti hinken, gör små hål i botten på påsen så kan du tappa av lakvatten genom att luta hinken.
En del använder träkol i botten på hinken, men träkol höjer pH-värdet och det gör det svårare att få en bra fermentering med mjölksyrning i botten. Även om det inte blir dålig lukt tack vare träkolet så blir inte fermentering så bra på så kort tid som vi vill göra bokashi på. 🙂
Tryck ihop matresterna noga, fukta om det verkar torrt och ta rätt mängd bokashiströ enligt de anvisningar som finns för det strö du använder, så blir det bra bokashi.
Hej Kajsa!
Är det fel att grunda bokashihinken med ett tunt lager biokol? Har gjort så ett tag för att ”ladda” biokolen men har inte tidigare funderat på om det påverkar fermenteringsprocessen negativt?
Med vänlig hälsning,
Lotta
Hej Lotta!
Ja, jag tycker det är fel att lägga ett material med så högt pH som träkol har längst ner i en hink med matavfall som man vill mjölksyra. Det är svårt att mjölksyra blandade matrester, där en del börjat ruttna eller har mögelangrepp. Matrester kan ju fermentera av sig självt i en lufttät hink men det blir inte en pH-sänkning via mjölksyrning av sig självt. Det är ju mjölksyrningen som är det mest gynnsamma för vår inomhusmiljö och för jorden. det är risk för sekundärfermentering med dålig lukt om man inte får lågt pH i hinken.
Om man använder Svart bokashi i hinken så är ju det ett biokolströ som tillför mjölksyrebakterier, så det är ju bättre än vanligt träkol eller om man köper biokol som laddats med gödsel. Men jag ser ingen mening med att ha Svart bokahsi längst ner i hinken för att ladda det med lakvatten. Svart bokashi är redan färdigt för jorden, där finns de gynnsamma mikroorganismerna som skapar och frigör näring i det som finns i jorden och växterna blir starka och friska av den näringen.
Så jag tycker att man fermenterar matrester först med bokashiströ eller EM-spray i en lufttät hink. Sen kan man eventuellt lägga till träkol efteråt när man gräver ner bokashin, men då får man räkna med att den gynnsamma mjölksyran snabbt bryts ner och försvinner ur jorden. Om man vill samla lakvatten i botten på hinken istället för att tappa av det i en kran så är det bättre att använda halmpellets eller något kattströ i botten på hinken. Då kommer det organisk materialet som sugit upp lakvattnet, eller den mineralrika bentonitleran, bidra med viktig näring till jorden när man gräver ner det.
Vänlig hälsning från Kajsa
Jag undrar om det är bra, dåligt eller neutralt att lägga grönsaksrens i/ ovanpå en jordfabrik ( Bokashi blandat med jord)
Vänliga hälsningar
Stina
Hej!
Menar du färska matrester så är det dåligt, för de är ju inte fermenterade och kommer därför ligga och kompostera på jorden i bästa fall eller ruttna sönder är sämsta fall.
Det är ofta förruttnelse som är orsaken till många problem i våra odlingar, när vi fermenterar med EM och gräver ner det fermenterade djupt i jorden där det är mindre syre som vi får mer fördelar och färre problem.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Hej! Vi har precis börjat med bokashi i vårat kök och undrar om vi kan använda grästovor med mkt jord och annat ogräsrens från rabatter i svarta sopsäckar och hälla i bokashi i dem och låta dem stå i solen. Kommer det bli jord i säckarna då, eller kommer grästovorna osv finnas kvar? Tack för svar / Kate
Hej Kate!
Sopsäckar är inte lika bra behållare för att fermentera som en tunna med lufttätt lock, och när det finns med mycket jord så blir det omöjligt att sänka pH, så tunna är inte så bra det heller. Rötter och fröer från gräs och ogräs behöver mjölksyras för att bli jord istället för att gro och bli mer, så du kan fermentera ogräset med mindre jord i kraftiga sopsäckar. Men det blir bättre fermenterat i en tunna eller hink.
Det bästa för grästovor och svål med mycket jord är att antingen lägga dem längst ner i en ny bädd tillsammans med bokashiströ eller lägga dem i en hoptryckt hög under presenning. Då blir det en stor del kompostering också men så länge man har med EM som bokashiströ, eller häller på eMB Aktiv eller EM aktiv utspätt 10 gånger, så kommer allt i högen förmultna fort, med bra jordig lukt och bli bra näring. Gör en hög som är högre än bred så att det inte blir för mycket kompostering, för då försvinner ju mer av näringen.
Kan man få bort det mesta av jorden så kan man gärna fermentera ogräs i en lufttät tunna för att få ut mer näring och bättre jord senare.
Jag har tagit bort botten på gamla kompostbehållare, grävt ner nederdelen cirka 30 cm så behållaren står stadigt och det blir mindre luft som kommer in från botten. Där lägger jag en hel del besvärligt ogräs med lite jord kvar på rötterna, som trycks ihop och vattnas med EM då och då, men jag slår bort det mesta av jorden och lägger aldrig grässvål där. Det blir en mullrik och bra jord på några få månader, men det är större risk att ogräsfröer gror eftersom det inte blir så lågt pH.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Tack så mycket för svar! Vi har faktiskt tänkt att bygga höga odlingslådor (ca 80 cm) och fylla dem med kvistar och annat organiskt material i botten. Så då kan vi alltså lägga grästovorna och sånt i botten med bokashi strö över?
Ja, så kan du göra! Och då är det viktigt att trycka ihop kvistarna i botten och gärna ha bokashiströ på kvistarna och sen lägga grässvålen ovanpå, den gröna sidan ner. Ha strö på rotsidan också och det går bra att bygga på med fler lager grässvål. Sist lägger du jord ovanpå, eller gärna något fermenterat och sen jord. Det är så bra att återvinna matjorden i grässvålen på det sättet.
Hej,
Jag har min bokashihink i pannrumet. Under vintern är där bara 10 grader. När hinken är full får den stå i rumsvärme ca 20 grader i 2-3 veckor och därefter häller jag upp den ”färdiga” bokashin i ett större kärl som får stå ute. Jag bor i norra Dalarna så vi har ju frost hela vintern och först i maj har bokashin tinat och jag kan använda den i mina pallkragar t.ex. Är detta förfarande ok?
Hälsningar Rose-Marie Helje
Hej Rose-Marie!
Jag hade hellre packat bokashin i separat påsar istället för att låta den ligga i ett stor kärl ute. När bokashin fryser så påverkar det strukturen i stjälkar, blad och skal som fermenterats så de bryts ner snabbare och det är lite synd att missa den fina mullhalten tycker jag.
Om du har bokashin i separata påsar som stängs så är det enklare att ta upp det på våren och gräva ner en påse i taget tänker jag. Samtidigt så är det mindre risk att luften i behållaren påverkar det fermenterade så det blir geggigt när allt frusit och sen tinat. Det är alltid en risk för förruttnelse om man inte förvarar det fermenterade så lufttätt som möjligt.
Men jag tycker att det är ännu bättre att blanda bokashin med jord i en låda med lock t ex, ett mindre kärl alltså. Täck den jordblandade bokashin med några cm jord också och låt behållaren stå täckt två veckor (eller längre) och sen kan du ha den väldigt grova bokashijorden i ett större kärl och då kommer näringen att bindas i mullämnen i jorden och de jordlevande mikroorganismerna. Om lådan står varmt så kan rätt mycket av bokashin jordiseras på kort tid och de bitar som är kvar kommer bli näring med tiden i jorden senare.
Det är också viktigt att du är nöjd med din metod också. Det kan vara besvärligt att ha jord till hands när man bor norrut i Sverige och det är ju ett extra arbetsmoment att packa bokashin i påsar. Du kan ju testa att göra jordfabrik på någon hink med bokashi och se om det blir bra för dig.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Hej! Kan jag lägga råa ägg i bokashihinken? Behöver bli av med ett 20-tal ägg!
Hej!
Ägg är mest protein och det är svårt att mjölksyra, så det blir lätt dålig lukt i hinken om det finns för mycket protein.
Jag hade nog begränsat till 5-8 ägg i en bokashihink som rymmer 15 liter eller mer. Du kanske kan frysa resten så länge?
Vänlig hälsning från Kajsa