Bokashihinken ska vara lufttät

Bokashihinken ska vara lufttät

Det är viktigt att bokashihinken är lufttät. Matrester som kan ha börjat ruttna, mögla eller lukta illa avger luftburna partiklar, toxiner och sporer till luften. Dessa ämnen ökar risken för allergi, trötthet och huvudvärk eller andra symptom. När man använder bokashiströ eller sprayar EM (Effektiva Mikroorganismer) på hoptryckta matrester i en lufttät hink, och inte blandar i större mängd papper bland matresterna, så kommer mjölksyrningen från mjölksyrebakterierna att sänka pH och därmed hämma utvecklingen av toxiner och sporer. Så det är viktigt att ha ett bra bokashiströ eller spray och en helt lufttät hink för att få en säker inomhusmiljö, läs mer här.

I en lufttät hink kan man alltså öppna hinken en gång om dagen för att lägga i mer matrester och ändå få en bra fermentering. När man tillför EM som bokashiströ eller spray så får man dessutom en bättre inomhusmiljö, där flugor trivs mindre bra och frukt kan ligga framme längre utan att ruttna.

Mikrojord säljer bara lufttäta hinkar

Vi har i många år sålt den vanliga kranhinken som tillverkas i Slovenien. De senaste 3 åren har vi dock valt att själva kontrollera alla kranhinkar från tillverkaren Skaza, eftersom de ibland haft för stora lock som inte håller tätt. Vi har bytt ut otäta lock och ibland även defekt kran innan vi skickat hinkarna till våra kunder. Det är viktigt för oss att alla får en tät hink från början. Det är det enda sättet att med säkerhet veta att det blir rätt sorts fermentering. En sådan bokashi ger den bästa jorden, som håller fukt och näring och myllrar av mikroliv.

Det här har inneburit mycket extra jobb för oss. Tyvärr har vi märkt att även om tillverkaren har gjort förändringar i produktionen och förbättrat kvaliteten på framförallt locken under 2018 så blir det nu igen (februari 2020) alltfler otäta lock på hinkarna. Så vi har fattat beslutet att sluta sälja hinkar från Skaza i vår webbutik. Vi kommer fortfarande ha dessa kranhinkar till försäljning på plats här i Malmö, och på föreläsningar och mässor under 2020.

Vi kommer också att ha kvar reservdelar till de kranhinkar som vi sålt under åren.

bokashi kranhink japanBokashihinken Japan

Vi säljer en utmärkt kranhink som heter Japan. Den är lite större och lite dyrare jämfört med den vanliga kranhinken. Det finns EM-keramikpulver i plasten i hinken och det minskar lukt samt förbättrar fermenteringen. Locket är elastiskt och kranen är tålig och lätt att rengöra. Vi tycker att lakvattnet får frisk och fin lukt i den här hinken. Det blir lite eller ingen jästsvamp på ytan om det lämnas i öppen behållare en dag eller två. Hinken uppfyller våra kvalitetskrav för att man ska kunna fermentera olika slags matavfall inomhus på ett säkert sätt.