Vill du eller din förening veta mer om bokashi och EM? Kontakta mig (Kajsa) på telefon 0735-818180 eller använd formuläret nedan! Jag har haft föreläsningar och kurser om bokashi och EM sedan 2012.
Inbokade föreläsningar under 2020:
12 februari Helsingborgs trädgårdsförening
Kl 19 Maria församlingshem på Södra Storgatan 22 Helsingborg
26 februari Lunds trädgårdssällskap
Kl 19 Bantorget 5, Lund, IOGT:s lokaler
40 kr för medlemmar, övriga 80 kr
12 mars Matkooperativet Helsingborg
Kl 18 Billeplatsen 1, Helsingborg
1 april Nordvästra Skånes trädgårdsförening INSTÄLLT
7 maj Laholms trädgårdssällskap INSTÄLLT
September Höstträdgårdsmässa i Ängelholm INSTÄLLT
Kurser om bokashi och EM
Kurser kan hållas i Malmö, hos Mikrojord, både dag- och kvällstid. Förslag på innehåll: Hur gör man bokashi? Skillnad bokashi jämfört med kompost. Vad är EM? Hur kan man få fler probiotiska mikroorganismer i jorden? Hur renar man dammen?
Praktiska kurser: Hur gör man bokashiströ och aktiverar EM? Hur gör man EM Dango? Olika sätt att göra en fermenterad kompost.
[wpforms id=”6196″]
Hej!
Om jag fick önska så skulle det vara bra om en föreläsning lades i Jämtland. Vi vill gärna bli informerade. Här kanske det kunde vara någon med erfarenhet av hur det fungerar i ett kallare klimat(zon 5-6).
Vänlig hälsning/ Eva Törnlund
Hej!
Jag reser längre ibland men det blir inte i år.
Det kan vara kallt även i Malmö vissa vintrar så vad gäller klimatzon så ser jag inte att det blir nån skillnad för att göra bokashi, när det är frusen jord så är det jordfabrik som gäller.
Men det är bra att veta att mikroorganismerna i EM Aktiv höjer jordens temperatur 3-4 grader.
I Österrike kan en odlare skörda flera ton mynta och timjan i december i minus 4 grader, det var otänkbart innan de började vattna jorden med EM Aktiv och Terrafert Jord samt spraya växterna med EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5.
Så bokashin gör jorden lucker och näringsrik och EM Aktiv gör växterna tåliga ovan jord också.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Hej
Jag har fått lite tips av en väninna att använda TM aktiv på trädgårdsavfall, nu undrar jag om fröer från växter kommer att bli inaktiva under processen med TM aktiv och hur lång tid kan det ta. Finns det material som jag kan läsa för att få det till att fungera bra.
Mvh
Ramona
Hej!
Om du får till en bra fermentering, med mycket mjölksyrning så dör fröer. Du kan använda EM Aktiv för det som är grönt och eMB Aktiv för vedartat trädgårdsavfall som grova stjälkar, flis och spån.
Det viktiga är att trycka ihop materialet och att spraya på en utspädd lösning med EM. Ta 1 dl EM Aktiv och 1 liter vatten till 100 liter trädgårdsavfall. Tryck ihop i en tunna med lufttät lock, en hink med lufttätt lock eller en sopsäck av kraftig plast. Spraya på EM-lösningen på 5-10 cm hoptryckta gröna blad, blommor och klippta stjälkar.
Stäng behållaren och låt fermentera minst 2 veckor. Se till att det inte blir för blött, då behöver man inte ha en avrinning för lakvatten. Man får öva och lära sig bedöma fukthalten efterhand, så det är bra att göra några mindre behållare i början.
Vänlig hälsning från Kajsa
Hej
Hur gör jag inför hösten kan trädgårdsmaterialet ligga kvar i lådan/plastsäcken över vintern.
Mvh
Ramona Lönnebo
Hej!
JA, det fermenterade kan ligga i sin behållare under vintern. Då är det viktigt att behållaren är lufttät, minsta hål i säcken gör att det blir mögel eller dålig lukt.
Vänlig hälsning, Kajsa