Bokashi blir jord på 11 dagar

Bokashi blir jord på 11 dagar med Bio Bokashi som strö! Linda Wirtanen på Viidakkotohtori, Multikrafts återförsäljare i Finland, har gjort filmerna.

Gräva ner bokashi i jorden

Den första filmen visar hur man blandar bokashin med jord. Det är viktigt att varje bokashibit får kontakt med jord så svampar och bakterier i jorden kan börja jobba på många ställen samtidigt. Då blir det jord väldigt fort av bokashi. I bokashihinken är det främst mjölksyrabakterier och jästsvampar som under minst två veckor är aktiva. I jorden kan andra svampar och bakterier utnyttja den fina näringen i bokashin för att göra svart mullrik jord.

Länk till den första filmen

Röra runt i bokashijorden

Rör inte runt i den bokashiblandade jorden för tidigt, vänta minst en vecka. Det kommer luft till bokashin i jorden ändå, och blir det för mycket luftning så förloras en del näring. Den andra filmen visar den svarta mullrika jorden efter 11 dagar, ett fåtal mindre bokashibitar finns kvar, men efter ytterligare 3 dagar är det ok att plantera eller så i jorden. Linda ”knäcker” ett fermenterat kycklingben på slutet. 🙂

Länk till den andra filmen

1 matsked Bio Bokashi väger cirka 4 gram
1 matsked Bio Bokashi väger cirka 4 gram

Hur mycket strö behövs?

Linda har också tagit reda på att bara 8,5 matskedar Bio-Bokashi ger en bra fermentering i en 16-liters bokashihink med kran. Med så lite strö ska det vara mycket kolhydrater (fruktrester, grönsaksrester, gröna blad, risrester etc) i hinken för att det ska bli en bra mjölksyrning. Det är mjölksyrningen som gör att vi kan ha bokashihinken inomhus utan att det luktar illa.

Bokashin som grävs ner och blir jord i filmerna har fermenterats i en 16-liters kranhink med bara 8,5 matskedar Bio-Bokashi. En matsked väger cirka 4 gram, se bilden!

Jorden bestämmer tiden

Det kan såklart ta längre tid innan bokashin blir jord. Linda har odlat i bokashijord länge och förnyar alltid sin befintliga jord genom att gräva ner ny bokashi vår och höst. Så det finns nu massor av mikroorganismer i hennes odlingslåda, och massor av mask.

Sättlök och lök som såtts i bokashijord
Sättlök och lök som såtts i bokashijord

Köpt jord med mycket torv behöver längre tid för att omvandla mjölksyrejäst bokashi till jord. Jag har provat att använda silt, eller alv som det också kallas, som finns under lerjorden i vår trädgård. Silt är steril, inte ens ogräs växer i den jorden, och en sådan jordfabrik brukar ta 3-4 veckor innan större delen av bokashin är jord. Sådan bokashijord har jag gärna till såjord, den blir mörkbrun och grusig, och det går bra att späda den med mer grus till vissa växter. Bilden visar rödlök som jag sådde i våras i bokashijord som blandats med just silt och bokashi. Sättlöken tog sig också bra, men blev inte lika stor. Lökarna planterades i lerjord och fermenterad hästgödsel.

 

2 svar på ”Bokashi blir jord på 11 dagar

    1. Hej! Ja, det går bra att blanda olika bokashiströ. Det är bäst att inte förvara olika strö ihop under längre tid, så ha den största delen separat i olika påsar så kan du blanda det som går åt för 1-2 veckor i en liten burk. Mvh, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.