Jordborr till bokashi
Nu är det dags att använda överflödet av bokashi till mer än småplantor. Jag har köpt en jordborr till bokashi, den har en mindre diameter än min vanliga skurupsborr. En smalare borr gör det lättare för det behövs flera hål för att berika jorden kring fruktträden. Puh! Vad gör man inte för att få frisk och god frukt!
På bilden är det ett persikoträd som får näring och jordförbättring på det här sättet. Hålen borras i en cirkel runt trädkronans yttersta gräns. Det är kompakt pulverjord här, och den behöver verkligen bli mer mullrik. Hålet ska vara rätt djupt, cirka 40-50 centimeter, för att få plats med mycket bokashi, som jag dessutom packar så mycket det går. Ovanpå fyller jag på med den gamla jorden igen, det blir ett lager på cirka 30 centimeter.
Det blir fem hål kring det här trädet. Det är bra om man också kan lägga på något fermenterat täcke en meter ut från trädets stam, så jorden håller sig fuktig. Det fermenterade täcket blir dessutom bra jord och persikoträd mår speciellt bra av allt som fermenteras med EM. Det fermenterade täcket kan vara flis, ogräs, gräsklipp eller halm.
Hej!
Bra idé att kunna använda jordborren till bokashi! Vilken diameter har ni på jordborren?
Är det bäst att gräva ner bokashijord eller bokashi blandat med jord?
Hälsningar Helen
Hej Helen!
Vi har en jordborr med stor diameter, cirka 20 cm, och en borr som är cirka 12 cm diameter. Den på 12 cm är helt klart enklare att använda i lerjord, eller stenig mark.
Om växterna står tätt så är det bästa att blanda bokashin med jord först, men borrar man bokashihål till fruktträd så behöver man inte göra det tycker jag.
Vänliga hälsningar, Kajsa