Chili gror snabbt med EM

Jag sådde mina chilifrön den 18 februari, tänkte väl att det skulle ta minst två veckor innan de första tittade fram, men det hände redan efter 8 dagar.  chiligroddOch igår kväll kunde jag se att även de äldre fröna fått små böjda stammar. Och då kom jag på att jag glömt värmemattan…

Den 16 februari fyllde jag den lilla groddlådan med bokashijord från förra året, av den finare sorten utan klumpar. Överst spred jag ett lager med såjord. Sedan vattnade jag med vatten med EM-Aktiv (som är detsamma som Mikroferm) och Terrafert Jord, en kompletterande produkt som jag börjar sälja i år. Det är en vätska med Effektiva Mikroorganismer som bas, men den innehåller också fett- och tränedbrytande bakterier, fosforsyra, humussyror och havstång. Allt för att göra jorden så välkomnande som möjligt och få rötterna att utvecklas optimalt.

Bruksanvisningen är enkel: Man tar ungefär 2 teskedar EM-Aktiv och 1 tesked Terrafert Jord i 10 liter vatten. När det handlar om frösådd och unga plantor, ska man spä ut EM-Aktiv rejält, så jag tog bara någon droppe från varje flaska i min 1,5 liters bevattningsflaska. Och givetvis var jag tvungen att testa om det går att vattna ut blandningen bara två dagar före sådd, och det gick ju bra som synes. Annars är rådet att man ska vänta en vecka, efter vattning med blandningen, innan man sår frön.

Jag har ända sedan jag började med EM velat testa vilka gränser som gäller, och hittills har jag dragit slutsatsen att det bara är späda plantor som kan påverkas av att bli vattnade med för starka koncentrationer av EM-Aktiv. Och vad det gäller såjord så är det så att jag köper såjord, ekologisk såklart, mest för att jag har hört att det ska vara bra. Men ska jag vara ärlig så har jag inte märkt någon skillnad på groning när jag tagit vanlig jord blandad med lite bokashijord (finkornig sådan förstås) jämfört med såjord. Det är klart att det kanske finns känsliga växter som kanske trilskas i vanlig jord i det känsliga groningsstadiet, men jag odlar mest grönsaker som chili, tomat, squash, kål, sallad, aubergine, potatis, bönor och liknande, och där har jag noterat att med en aning bokashi i jorden eller efter vattning med EM-Aktiv, så blir det bra ändå.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.