Den internationella EM-konferensen år 2016 i Österrike

För några dagar sedan kom jag hem från Österrike efter att ha deltagit i den sjätte internationella EM-konferensen som arrangerats av Multikraft. Det är företaget Multikraft som producerar de flesta av produkterna som Mikrojord säljer på mässor och i webbshopen. I år var det ingen representant från Australien och Asien med på konferensen, men det blev en hel del intressanta presentationer om Effektiva Mikroorganismer i Europa. Jag har försökt sammanfatta de viktigaste rapporterna här nedan, och så kanske jag återkommer om några ämnen vid en senare tidpunkt.

Multikraft Pichl am Wels
Multikrafts kontor och butik i Pichl am Wels i Österrike.

Konferensen började med en kort rundtur i Multikrafts lokaler, alltifrån förvaringslokalerna och labbet, till produktionen, kontoret och givetvis affären. All betong, puts, spackel och färg i byggnaderna innehåller EM-keramik och all städning görs givetvis med produkter från Multikrafts egen rengöringsserie eMC. I labbet var det intressant att se hur de olika stammarna av EM-mikrober odlas fram i omgångar, och hur noggranna personalen är med att inte kontaminera de olika stamlösningarna. Multikraft odlar fler klass 1-stammar av mikroorganismer än mjölksyrabakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier, de stammar som jag är van vid att kalla EM. Klass 1-märkningen betyder att mikroberna är ofarliga för oss, djuren och naturen, och för Multikraft är EM ett samlingsnamn för alla mikroorganismer som gynnar jorden och tillväxtbefrämjande biologiska processer.

Efter rundturen började presentationerna. Ett lantbrukarpar från Polen som använt EM länge, berättade att förra årets sommar varit väldigt torr och varm, men att fält som behandlats med EM ändå fått en hyfsad skörd. En annan polsk lantbrukare hade testat EM i södra Polen, där det varit varmast och torrast. Fältet som behandlats med EM gav bra skörd av sockerbetor som hade högre sockerhalt jämfört med kontrollfältets betor (som alltså inte fått EM). Det var också tydlig skillnad på majs, där merparten av majskolvarna utvecklats helt, jämfört med kontrollfältet där kolvarna bara var hälften så stora. I Polen används mest Multikrafts EM-produkter BB-Jord, som innehåller fler mikrober än EM-Aktiv och är speciellt bra för jorden och rotutvecklingen, tillsammans med BB-Blad och BB-multical.

I Rumänien växer också intresset för EM. En rumänsk ekologisk lantbrukare, som använt EM-Aktiv i fem år, berättade att myndigheterna nu ska kontrollera varför han får så anmärkningsvärt stora skördar jämfört med andra. Han kunde också berätta att hans nystartade ekologiska äppelodling behandlas förebyggande med EM-Aktiv 6-7 gånger per säsong, och resultatet är en frisk och hållbar skörd trots fjolårets varma sommar. Hans grannar har gått från att skratta och skaka på huvudet åt hans idéer till att själva beställa mer EM-Aktiv för varje år. Själv var han mest förtjust i den gröna effekten, vilket betyder att hans åkrar och fruktodlingar var gröna trots bristen på vatten.

I Italien är bokashi populärt precis som här i Sverige. Allt fler italienska hushåll har börjat intressera sig för näringsinnehållet i frukter och grönsaker, och vad passar då bättre än att odla sina egna grönsaker i bokashijord? Effektiva Mikroorganismer kallas i Italien för ME, ”Microrganismo Effettivi”.

Multikraft keramik
Keramik med EM säljs i butiken. EM-keramiken gör att frukt och grönsaker som förvaras i skålarna håller längre.

Mikrojords bokashihinkar tillverkas i Slovenien och den inspirerande mannen som utvecklat Organko bokashihink var med på konferensen. Han jobbar ständigt med att utveckla nya produkter och berättade bland annat om hur enkelt det är att rena avloppsanläggningar med eMB-produkterna, som alltså också är baserade på Effektiva Mikroorganismer. I Slovenien får man betala en avgift om avloppsanläggningarna avger gaser, så fler och fler är intresserade av att rena anläggningarna luktfritt med EM.

I England och Skottland pågår forskning på vidareutveckling av EM, främst inom lantbruksnäringen. Redan idag finns det olika specialprodukter som baseras på EM och gemensamt för dem är att de innehåller olika sorters näring för mikroorganismerna som finns i jorden, på växterna, i luften och i vattnet. Det handlar alltså inte om gödsel eller näring till växterna i första hand, även om växterna givetvis mår bra av den ökade mikrobiella aktiviteten.Terrafert Blad är exempelvis bra på att balansera mikroorganismerna på bladen och Terrafert Jord stimulerar jordbakterier och därmed rötterna. Sedan finns ju eMB-produkterna, som är det bästa valet när man vill ha luktfria komposter eller avlopp. MK 5 är en traditionell produkt där fermenterad chili och vitlök ihop med vinäger används för att skrämma bort skadedjur. Den pågående forskningen i England försöker ta reda på hur EM fungerar, samtidigt som man strävar efter att göra EM-Aktiv mer hållbar. Att EM ger större skörd och friskare växter är resultat som har upprepats vid flera tillfällen och på olika platser, men problemet är att det inte går att publicera en vetenskaplig rapport om man inte kan säga varför EM fungerar.

I Österrike har det gjorts ett spännande examensarbete om hur sallad i växthus påverkas som odlas med och utan EM. EM-produkterna som användes var bland annat Terrafert Blad, Terrafert Jord, EM-Keramiskt pulver och MK 5. Det blir ofta problem med temperatur och fukt i växthus och för en av de undersökta salladssorterna behandlades hela växthuset med fungicider, även den del som behandlades med EM. När bladen testades visade det sig att salladen som behandlats med EM inte hade några mätbara spår av bekämpningsmedel kvar, trots att den förutom EM även behandlats med flera olika fungicider. Salladen som behandlats med konventionella medel och fungicider, men inte med EM, innehöll däremot mindre mängder bekämpningsmedel. Det var alltså en väsentlig skillnad i halter av bekämpningsmedel, som bar kan förklaras med att EM påskyndat och ökat nerbrytningen av de tillsatta bekämpningsmedlen.

Vill du få snabba tips och svar på frågor om bokashi och EM så kan du gå med i facebook-gruppen Bokashifrämjandet!

1 svar på ”Den internationella EM-konferensen år 2016 i Österrike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.