I januari 2017 var det dags för den årliga EM-konferensen hos Multikraft igen. Här är ett kort referat av presentationerna!
EM minskar rester av växtskydds- och retarderingsmedel

En tysk och statligt finansierad fackskola i Tyskland, DLR, har tittat på hur EM (EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5) påverkar resthalter av växtskydds- och retarderingsmedel på växter. DLR håller kurser och rådgivning för yrkesodlare samt har en forskningsavdelning för växtskydd. Försöket pågick i 15 veckor och växterna var indelade i tre grupper. Växterna i kontrollgruppen behandlades enbart med kemiska växtskydd- och retarderingsmedel. I grupp 2 fick växterna först behandling med kemiska medel och veckan efter även en EM-behandling (3% Terrafert Blad, 2% EM Aktiv och 0,5% MK5). Växterna i grupp 3 behandlades med alla kemiska växtskydd- och retarderingsmedel under 11 veckor och fick därefter EM-behandling under tre veckor. Analyserna visade att EM minskar resthalterna betydligt och ibland helt, av de använda växtskyddsmedlen. Det var också tydligt att det blir bäst resultat när man behandlade med EM efter en sammanhållen period av kemisk behandling.
Terrafert Blad jämfört med retarderingsmedel
Forskningsinstitutet DLR jämförde också vanliga kemiska retarderingsmedel med EM-behandling (EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5). I försöken varierades bara koncentrationen av Terrafert Blad. De provade också att kombinera kemiska retarderingsmedel med EM-behandling. Retarderingsmedel gör att plantor får en mer tilltalande och kompakt form. Slutsatsen var att man ofta kan minska, eller helt utesluta retarderingsmedel, och ofta ersätta det med enbart EM-behandling. Starkväxande sorter blev mer kompakta med kemiska retarderingsmedel, bara EM-behandling räckte inte till. Genom att kombinera EM med en lägre halt kemiska medel, blev även starkväxande plantor mer kompakta och fick mer naturligt växtsätt jämfört med att använda bara retarderingsmedel. Resultaten från försöken används främst för att bygga upp kunskap på plantskolor så de kan minska eller helt sluta med kemiska medel. För min egen del har jag fått ännu större insikt i hur viktigt det är att köpa naturligt odlade växter.
Äpplen med mindre syra och mer sötma

Den rumänska lantbrukaren från gården BioZoli hade mycket att berätta. Förra året handlade hans presentation om att han fick större skördar tack vare EM Aktiv och den trenden har fortsatt. Gårdens fruktodling fick problem när det regnade ovanligt mycket men det blev ändå en bra fruktskörd. Jag fick smaka på deras marmelader och äppelmust, väldigt sött och gott! En analys visade att äpplena hade hälften så mycket äppelsyra och betydligt mer sötma jämfört med äpplen från andra odlare i deras region. Universitetet som tagit initiativ till analysen blev väldigt fundersamma över resultatet och bestämde sig för att göra om proverna strax före skörd, och då var det ännu mindre äppelsyra och mer sötma i äpplena! Samma universitet tog också prover på jorden och jämförde med närliggande gårdar. Det visade sig att gårdens lerjord hade mycket hög mikrobiell aktivitet och mycket daggmaskar och då vattnar de ut EM bara 3 gånger per år på åkrarna. En granne, som bara använt EM-Aktiv en gång, hade 38 procent mikrobiell aktivitet jämfört med provet från BioZoli, och en mindre mängd maskar. Jordproverna från fem andra gårdar i området hade ingen mätbar mikrobiell aktivitet!
Gården BioZoli odlar äpplen på cirka 2 hektar, päron på 1 hektar och har 0,8 hektar plommonträd. Totalt används 50 liter EM-Aktiv per år till fruktträden och alla träd behandlas tre gånger mellan mitten av mars till mitten av juni. Behandlingen består i att spraya EM Aktiv på träden och vattna utspädd lösning på jorden. Fruktträden gödslas med stallgödsel.

Odlingar med EM i Ungern
I Ungern kallas EM Aktiv för emBIO, och där har de gjort flera jämförande tester i odlingar under några år. Förra åretI 2016 års presentation handlade det mest om paprika och det har de odlat i år också, men även majs, raps och vintervete. Odlarna har delat upp fälten i en kontrolldel och en del som behandlats med EM på samma gård och odlat samma gröda så förhållandena ska bli så likvärdiga som möjligt. Det blev större skörd av allt som odlats med Effektiva Mikroorganismer. Men det riktigt intressanta var att det också blev cirka 20 procent mer proteinhalt i vetekornen samt en märkbar minskning av fusarium samt clostridium på de EM-behandlade vetefälten.
EM och morötter i Australien

Det finns ett australiensiskt företag som odlar väldigt mycket morötter, och de ville se om EM kunde förbättra skörden. Just den här odlaren har använt Serenade ASO från Bayer i sina odlingar under några år. Serenade är en genmodiferad och patenterad bakterie och i Sverige används medlet på jordgubbar mot gråmögel.
Den gigantiska morotsodlingen delades upp i två delar och Multikrafts produkt EM Aktiv, som kallas Microlife i Australien, applicerades på den ena delen. EM Aktiv kombinerades med Terrafert Blad, MK5 och Terrafert Jord samt kalciumkarbonat, Den andra delen behandlades som vanligt med Serenade.
Resultatet: EM-morötterna blev bäst enligt odlaren! Det blev större morötter med jämn storlek, bättre färg och mindre jord kvar på moroten vid skörd. Just jorden är viktig för australiensare, för där tänker fler och fler på erosion och hur bekämpningsmedel påverkar naturen och Stora Barriärrevet. Om jorden stannar på åkern så innebär det mindre erosion. Utan EM fastnade alltså mer jord på morötterna, och mer jord försvinner då vid tvätten och spolas bort ner i avlopp och vidare till havet där den inte gör någon nytta alls.
Det finns också långt gångna planer på att starta en yrkesutbildning i Australien som ska fokusera på just fermentation med Multikrafts produkter. Tänk om det kunde bli något liknande även i Sverige!