EM-Aktiv på fruktträdets blommor

EM-Aktiv på fruktträd
päronknopp2
Päronblommor på gång

Det är effektivt att spraya Effektiva Mikroorganismer på fruktträdens knoppar, blommor och även efter blomningen. Ofta slipper man en del insektsangrepp på frukten och jag tror att behandlingen påverkar fruktens hållbarhet, så de inte spricker och håller längre helt enkelt. För vår del var det lätt att prova första gången för fem år sedan, och vi har fortsatt varje vår sedan dess. Våra äppelträd hade inte många skadefria äpplen, och päronen fick inte så många frukter trots många blommor.

 

Före och efter blomningen tar man 200 ml EM-Aktiv till 10 liter vatten, det motsvarar en spädning på 1:50, ganska starkt alltså. Om man vill ge en extra puff i rätt riktning, kan man blanda i 20 ml Terrafert Blad och/eller 20 ml MK5. Undvik sol när det sprayas på träden, bäst är det vid mulet väder eller på kvällen. Före blomningen räcker det att spraya 1 eller 2 gånger, efter blomningen kan man spraya upp till 10 gånger om det är väder som passar. Vid regn får man vänta ett tag. Vi brukar spraya på knopparna och efter blomningen, det ger bra resultat hos oss.

Under blomningen ska man vara försiktigare och ta maximalt 50 ml till 10 liter vatten. Det är spädningen 1:200. 10 ml Terrafert Blad och/eller 10 ml MK5 kan tillsättas, om man har behov av mer stärkande stimulans.

I Österrike och Tyskland blandar de gärna vasslepulver och EM-keramikpulver i vätskan så att den stannar på blombladen lite längre. EM-keramik-pulver är ett anti-oxidativt keramiskt pulver som kan användas till mycket, det finns i Bio-Bokashi bland annat.

bi_nektarin2015En rolig grej med att spraya EM-Aktiv på blommorna är att bina gärna letar nektar och pollen just där. Vårt lilla nektarinträd besöks flera gånger om dagen i växthuset under blomningen trots att det är så litet.

Många blir förvånade när jag berättar att det går bra att spraya EM-Aktiv på blommor. Men tänk på att det finns olika sorters mikroorganismer överallt, även i blommorna. En del av bakterierna och svamparna är långt ifrån så gynnsamma som EM-Aktiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.