Fermentera ogräs med EM Aktiv

4 veckor efter sådd växer kålen bra i jorden som gjorts av fermenterad maskros och fermenterade löv.

Fermenterat ogräs ger förvånansvärt näringsrik och mullrik jord. Jag fermenterade blommor, knoppar, blad och rötter från maskros i 4 veckor i en påse av kraftig plast med EM Aktiv som späddes med 10 gånger så mycket vatten. En halv dl EM Aktiv och 5 dl vatten räcker till 40-50 liter hoptryckt trädgårdsmaterial. Det färdigfermenterade doftar friskt syrligt, som ensilage, och fröna har dött av det låga pH-värdet som mjölksyrningen ger. Rötterna är mjuka och kommer inte att heller ta sig i jorden.

Fermenterad maskros och fermenterad löv blandas med gammal odlingsjord
Fermenterad maskros och fermenterad löv blandas med gammal odlingsjord. När det efter 8-10 dagar är en friskt syrlig doft i jordblandningen så kan man så.

Blanda fermenterat ogräs med gammal odlingsjord

Jag blandar de fermenterade maskrosorna och fermenterade löv med gammal odlingsjord. Efter cirka 8 dagar känner jag på jorden, den luktar som lite syrlig jord och känns mullig och porös och jag sår snabbväxande broccolettifrö i jorden. Jag vattnar med EM Aktiv och Terrafert Jord efter sådden, så rötterna får de bästa förutsättningarna för att bli starka och tåla torka samt temperaturförändringar.

Efter några dagar tittar de första plantorna upp. Allt ser bra ut, inga insekter som äter på bladen och jorden håller fukt bra så jag behöver inte vattna. Efter ytterligare 5 dagar är det några små insekter som flyger runt plantorna eller de kanske vill bo under löven? Jag pudrar lite Zeobas på jorden och växterna och sen är det lugnt.

Kålfröna gror i den mullrika jorden som består av lerjord med fermenterat ogräs och löv.
Kålfröna gror i den mullrika jorden som består av lerjord med fermenterat ogräs och löv.

Cirka 4 veckor efter sådd är plantorna rätt stora, och har blomknoppar. Det är inga insekter på blad eller blommor, allt fungerar som det brukar göra när jag gör jord med fermenterat material. 🙂

Fermentera ogräs med EM Aktiv

Alla ogräs kan fermenteras med EM Aktiv eller bokashiströ och ge näringsrik jord på kort tid. Räkna med två veckors fermentering för gröna blad och blomknoppar samt mjuka rötter. Hårda rötter och vissna blad och åkerfräken kan behöva längre fermentering, 3-4 veckor. Men kirskål, maskros, tistlar, kvickrot och åkervinda är exempel på ogräs som jag fermenterat i två veckor och gjort jord av utan att ogräset kommit upp.

4 veckor efter sådd växer kålen bra i jorden som gjorts av fermenterad maskros och fermenterade löv.
4 veckor efter sådd växer kålen bra i jorden som gjorts av fermenterad maskros och fermenterade löv.

Slå av jorden från rötterna, tryck ihop ogräset i säckar av kraftig plast eller i hink eller tunna med lufttätt lock. Spraya på den utspädda EM-lösningen i lager i behållaren och tryck ihop vartefter. Stäng behållaren och ställ i skuggan. En säck med ogräs som fermenteras med EM kan lagras en längre tid, fermenteringen gör att näringen konserveras och inte ruttnar. Om det är blött ogräs är det bra att göra små hål i botten på säcken, eller ha något uppsugande strö i botten.

23 svar på ”Fermentera ogräs med EM Aktiv

 1. Hej Använder EM+ Bokashiströ sen ett par år i komposten,vilket medfört mycket kort ”förbränningstid” och en fantastisk kopostjord. Provar nu att fermentera färsk hästgödsel för att få bort alla frön i gödseln tiden får visa om det blev lyckat.

  1. Hej! Ja, om det blir en tillräckligt bra fermentering så dör fröna. Det fungerar väldigt bra för mig. Det blir bra fermentering om det man fermenterar är fuktigt, hårt hoptryckt i en lufttät behållare och när man har tillräckligt med EM eller bokashiströ. Man kan också fermentera under presenning om man har stora mängder gödsel. Hälsningar, Kajsa

 2. Hej
  Jag har en halv flaska eMB Active som jag köpt till avlopp. Kan jag använda det för fermentering av gräs och ogräs?

  1. Hej! Javisst, du kan fermentera allt möjligt trädgårdsmaterial med eMB Aktiv. Gräs och ogräs blir snabbare jord jämfört med om du använder EM Aktiv, men ibland är det också bra.

 3. Hej

  hur lång tid tar det att fermentera ogräset beroende på hur kallt det är ute har klippt ner tomatplantor i växthuset
  kan jag förvara säckarna där?

  1. Hej!
   Nu på vintern räknar jag med fyra veckor för ogräs om säckarna står ute. Men i ett växthus kan det bli varmare speciellt om du lägger säckarna på jorden och kan täcka med en presenning. Då kan du prova två veckor om du vill kunna använda det fermenterade nu. Öppna säckarna efter två veckor och se hur det luktar och känns en bit ner i säcken, det översta lagret kan vara påverkat av luften så där luktar det sällan syrligt. Ogräset ska vara mjukare, lite mörkare och lukta friskt syrligt när det är mjölksyrat till stor del.
   Mvh, Kajsa

  1. Hej!
   Det beror på hur mycket ogräs du har i en behållare och vad det är för behållare. Om du kan isolera behållaren så kan du fermentera ute även om det blir några minusgrader på nätterna och plusgrader på dagen. Du kan ställa säckar med ogräs, löv, gödsel eller tång som sprayats med EM eller blandats med bokashiströ vid en husvägg eller en mur och täcka med presenning så håller det värmen rätt bra.
   Löv kan du fermentera utomhus även om det är minusgrader, det är inte säkert att ogräsfröer dör av mjölksyrning om det blir för kallt. Men du kan i så fall lufta materialet på våren, vattna med EM igen och ta bort det ogräs som inom två veckor. Det går bra att fermentera gödsel även om det är nån minusgrad på nätterna men plusgrader på dagen.
   Mvh, Kajsa

 4. Kajsa, vad tror du om att lägga det fermenterade trädgårdsrenset som täckmaterial kring grönsaker och bärbuskar direkt som man gör med fermenterat gräsklipp? Sniglar borde försvinna, men lockar renset till sig möss och andra sådana skadedjur?
  Jag har problem med att få lufttätt i säckar med tex tomatblad/nedklippta tomatgrenar- både att det kan gå hål, trots tjock plast, och att jag inte lyckas pressa ihop tillräckligt bra. Tycker det är jobbigt att klippa i små bitar. Har provat att fermentera i en mindre plasttunna, men också där var det svårt att få lufttätt. Vore det en ide att blanda in gräsklipp bland tex tomatgrenar? Har funderat på att skaffa en kompostkvarn, tex från Biltema, men de är ju för grenar och inte för mer eller mindre mjuka växtdelar, tror jag. Har du någon erfarenhet av kvarnar?

  1. Hej Ann-Marie! En del ogräs är väldigt näringsrika och kan lukta starkt men du kan lägga det runt växter och träd och täcka med lite jord så försvinner lukten.
   Jag har inte haft problem med möss eller djur på fermenterat ogräs. Jag har sett att möss kan gnaga hål på säckar med fermenterad tomatblast däremot, så det är bra att gräva ner lite djupare.
   Det är svårt att fermentera tomatblast, blad och stjälkar innehåller mycket vätska så det är bäst att använda strö tycker jag. Man kan ha Svart bokashi, Bokashi torrt strö, Bio Bokashi Terra eller Bokashi torrt strö utan agnar.
   De torra ströerna tar man väldigt lite av, ungefär häften av vad man tar i bokashihinken, för matrester är alltid svårast att fermentera så där behövs mer av de Effektiva Mikroorganismerna.
   Du kan prova att blanda tomatstjälkar med gräsklipp eller ogräs för att minska luftfickorna.
   Vi brukar klippa tomatstjälkarna med häcksax om de inte är för grova, och det blir ju alltid bättre fermenterat om man kan kapa dom i kortare bitar.
   Vänliga hälsningar
   Kajsa

 5. Hej! När du blandar det fermenterade ogräset med jord, hur förvarar du det sedan – i öppen eller sluten behållare? Eller lägger du det direkt på odlingsytan?

  1. Hej! Det kan man välja faktiskt. Man kan blanda med jord och ha den blandingen i säckar, eller lägga ut det och täcka med lite jord där man kan plantera och så frö.
   Det är mycket enklare för växterna att ha rötterna i näringen från fermenterat ogräs jämfört med fermenterade matrester, så man kan vänta nån dag innan man planterar där man blandat ner fermenterat ogräs, eller löv, eller gödsel.
   Det mesta av vårt fermenterade ogräs blandas med jord och så odlar jag rätt snabbt i det, just för att det blir så bra jord med mycket näring.
   Men man kan ha allt fermenterat som täckmaterial runt växterna också om man vill.

   1. Tack! En fråga till. Jag har precis upptäckt den här metoden nu, det är början på september. Jag har lite sena grödor (jag försöker förlänga min odlingssäsong utifrån Sara Bäckmos tankar om vinterodling – även om det inte blir vinterodling i år) som jag kommer sätta snart och kommer använda men vad gör jag med de säckar med ogräs och växtdelar som jag samlar ihop när jag skördat i slutet på september/början på oktober. Kan jag fermentera och göra jord av det då med? Sparar jag det fermenterade tills nästa år eller gör jag jord direkt och sprider ut över mina odlingsytor fast jag inte ska så eller plantera något?

    1. Du kan spara det du fermenterar nu på hösten eller blanda med jord i bäddar eller i jordfabrik, eller ha det som täckmaterial för att minska ogräs och göra jorden lucker.
     Jag fermenterar ogräs och växtdelar så länge jag kan, lägger ut på jorden eller har i botten på nya bäddar.
     Det är bra att vattna odlinagrna med EM Aktiv nu så jorden håller sig varm längre, så kan du skörda längre också. även om det blir kallt i luften.

    2. Javisst, fermentera alla skörderester och ogräs nu och det kan du gräva ner i bäddar så det blir bra jord på nån vecka om du vill så och plantera nu.
     Eller så kan du ha det fermenterade som täckmaterial, så blir jorden fin att så och plantera i tidigt på våren.
     Jag fermenterar alla skörderester och ogräs och har i nya bäddar eller så sparar jag det till våren i säckarna och tunnorna som jag fermenterat i.
     När det blivit fermenterat med EM så är det konserverat, så det håller sig i samma form och med syrlig doft länge i lufttäta behållare.
     Tänk på att du kan skörda längre om du använder EM aktiv när du vattnar växterna nu, även om det är kallt i luften så klarar de växterna sig längre när jorden är varm.

 6. Kajsa, har fått potatisbladmögel på tomaterna och grannarna bredvid odlar tomater och potatis som har samma.
  Tips på vad jag ska göra emottages tacksamt. Växelbruk? Går det att göra något åt jorden, vågar jag odla tomater mer?

  1. Hej Camilla!
   Du kan fermentera blasten med EM Aktiv eller bokashiströ om du vill, det gjorde jag när jag hade den värsta sortens bladmögel. Då hade grannarna lämnat sin potatisblast i flera veckor så den blev helt svart.
   Sen grävde jag ner blasten i trädgården och odlade grönsaker där, och det var mindre angrepp på tomat och potatis året efter för grannarna slutade odla potatis. Vi har rätt svår lerjord här så de fick ingen skörd och tröttnade på odling, och jag har inte haft svår bladmögel på potatis och tomat sen dess.
   Fermentering av svampangripna växtdelar går bra om man fermenterar med EM Aktiv eller bokashiströ fårn mikrojord enligt min erfarenhet.
   Jag återanvänder alltid det mesta av potatisjorden i mina jordfabriker varje år och odlar tomat och potatis i den igen. Jag sprayar jorden med en lite starkare lösning av EM Aktiv, Terrafert Jord och MK5 om jag vill vara säker på att ha en bra jord med en dominans av gynnsamma mikroorganismer. Ta 1 dl EM Aktiv, 20 ml Terrafert Jord och 20ml MK5 till 1 liter vatten och det räcker till ungefär 1 kvadratmeter odlingsyta. Fukta jorden först om den är torr.

   För övrigt så är det bra att veta att i en jord med många gynnsamma mikroorganismer, framförallt mjölksyrabakterier, så har bladmögelsporer eller deras andra överlevnadsmekanismer mindre chans att växa sig så starka så de överlever och blir många. Man får tänka på hur man gödslar så man får ett starkt mikroliv, och den bästa näringen för en stor variation av mikroorganismer är organiskt material som fermenterats med EM. 🙂 Utan fermenteringen med EM hade jag inte kunnat odla så mycket som jag gör, och jag byter oftast inte växtplats för kål, lök eller potatis heller men det gör man ju om man vill vara säker på att ha bra jord
   Bladmögel av den svåra sorten sprids mest via luften så det som gäller är att spraya med EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5 på blasten under säsongen så man förebygger angrepp. Om det blir angrepp så har jag lyckats få nya friska blad genom att ta bort angripna blad och spraya varje dag och blasten har kunnat stå några veckor till. Det är bra att lägga till Brännässelextrakt när man sprayar, eller bara spraya med den. Det har gjorts tester på potatis i Skottland där Brännässelextrakt visat sig ha en bra effekt på potatis där man ympat in bladmögel. Men man kan inte ersätta Brännässelextrakt med det man fermenterar själv från brännässla och veta att det blir lika bra.

   Allt jag testat själv är förstås annorlunda än den vanliga informationen som kommer från forskning som är gjord för lantbruket med stora åkrar där mikroorganismer är få och med liten variation i jämförelse med en liten trädgård med blandad grönsaksodling. Alla som odlar i en liten trädgård har helt naturligt en större mängd gynnsamma mikroorganismer i jorden än vad som finns på konventionellt odlade åkrar. Om man använder EM Aktiv regelbundet har väldigt bra förutsättningar att få en stark jord med mindre angrepp på växterna. Det handlar om att man ser till att det finns mer av de näringsskapande mikroorganismerna i jorden så de mikroorganismer som bryter ner organiskt material utan att skapa näring, eller skapar toxiner, blir så få så de inte kan göra stor skada. Man stärker växterna via de näringsskapande mikroorganismerna i jorden och på bladen så växterna inte angrips så lätt av sporer och insekter.

 7. Jag har testat göra ogräsvatten för första gången, kan man fermentera växtresterna med EM när man hällt av vattnet?

  1. Hej Frida!
   Jag ser ingen mening med att lägga till EM i rötat ogräsvatten. Det blir ju rötning när det bara är växtdelar i vatten. Den viktiga näringen bryts ner fort där och det är mest fritt kväve kvar och lite annat som kanske gör nytta för växterna en kort tid.
   Fermentera nässlor, kirskål eller vallörtsblad med EM och rörsockermelass istället så får du förstklassig näring som stärker växterna i små mängder och kan lagras flera månader. När man fermenterar med EM så får man ut så mycket mer näring eftersom bakterierna skapar syror, enzymer och vitaminer samt frigör mineraler som gör växterna starka.
   Hela EM-teknologin, där man odlar bara de gynnsamma mikroorganismerna och sätter samman dem i ett konsortium där bakterierna kan gynna varandra, är så bra för allt levande och jorden så man kan gödsla mindre och ändå få fantastisk trädgård och odling på kort tid när man fermenterat organiskt material.
   Vänlig hälsning från Kajsa

 8. Hej! Hade tänkt fermentera lite ormbunkar, nässlor och ogräs osv i fulla soppsäckar på 240 l. Hur mycket Em aktiv och vatten behövs för en sån säck? Behövs inget rörsockermelass? Går det att använda microferm istället och isåfall hur mycket? Tack snälla för svar! 🙂

  1. Hej!
   Det är bättre att fermentera ormbunkarna för sig, och gärna med eMB Aktiv eftersom de är rätt hårda i sin struktur. Men det går bra att fermentera med EM Aktiv också, klipp ormbunkarna i cirka 10 cm bitar med en häcksax t ex, så du kan trycka ihop det. Rörsockermelass ska inte läggas till när du använder EM aktiv, gröna blad är bra näring och även nässlor går bra att mjölksyra. Men om du vill göra fermenterat nässelvatten, i vattenbad, så är rörsockermelassen nödvändig näring för mjölksyrebakterierna.
   Jag har glömt det mesta av hur det var att fermentera med microferm, men jag minns att det inte alltid blev bra mjölksyrning av ogräs med den. Det blev lättare mögel om det var luftfickor och för torrt, så eventuellt får du lägga till något som ger mer sockerarter just för nässlorna och kanske för ogräset också, det beror på vad det är för ogräs.
   Vänlig hälsning från Kajsa

 9. Hej! Jag har ett par säckar mossa från gräsmattan som jagfubderar på om man kan fermentera. Jag läser om ogräs, löv och gräsklipp, men hittar inget om just mossa. Är det fel struktur för att det ska fungera, eller är det värt att köpa er produkt för att testa?

  1. Hej Anna!
   Mossa är inte så näringsrikt men man kan fermentera den också. Det tar ofta längre tid än vanligt gräs eller ogräs, och det blir en massa fibrer som påminner om torv när det lyckas.
   Om du vill odla grönsaker i jorden där du gräver ner den fermenterade mossan, så rekommenderar jag att du lägger till något annat fermenterat som ogräs, gräsklipp, gödsel eller löv också så växterna får mer näring.
   Vänliga hälsningar, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.