Fermentera ogräs med EM Aktiv

Fermenterat ogräs ger förvånansvärt näringsrik och mullrik jord. Jag fermenterade blommor, knoppar, blad och rötter från maskros i 4 veckor i en påse av kraftig plast med EM Aktiv som späddes med 10 gånger så mycket vatten. En halv dl EM Aktiv och 5 dl vatten räcker till 40-50 liter hoptryckt trädgårdsmaterial. Det färdigfermenterade doftar friskt syrligt, som ensilage, och fröna har dött av det låga pH-värdet som mjölksyrningen ger. Rötterna är mjuka och kommer inte att heller ta sig i jorden.

Fermenterad maskros och fermenterad löv blandas med gammal odlingsjord
Fermenterad maskros och fermenterad löv blandas med gammal odlingsjord. När det efter 8-10 dagar är en friskt syrlig doft i jordblandningen så kan man så.

Blanda fermenterat ogräs med gammal odlingsjord

Jag blandar de fermenterade maskrosorna och fermenterade löv med gammal odlingsjord. Efter cirka 8 dagar känner jag på jorden, den luktar som lite syrlig jord och känns mullig och porös och jag sår snabbväxande broccolettifrö i jorden. Jag vattnar med EM Aktiv och Terrafert Jord efter sådden, så rötterna får de bästa förutsättningarna för att bli starka och tåla torka samt temperaturförändringar.

Efter några dagar tittar de första plantorna upp. Allt ser bra ut, inga insekter som äter på bladen och jorden håller fukt bra så jag behöver inte vattna. Efter ytterligare 5 dagar är det några små insekter som flyger runt plantorna eller de kanske vill bo under löven? Jag pudrar lite Zeobas på jorden och växterna och sen är det lugnt.

Kålfröna gror i den mullrika jorden som består av lerjord med fermenterat ogräs och löv.
Kålfröna gror i den mullrika jorden som består av lerjord med fermenterat ogräs och löv.

Cirka 4 veckor efter sådd är plantorna rätt stora, och har blomknoppar. Det är inga insekter på blad eller blommor, allt fungerar som det brukar göra när jag gör jord med fermenterat material. 🙂

Fermentera ogräs med EM Aktiv

Alla ogräs kan fermenteras med EM Aktiv eller bokashiströ och ge näringsrik jord på kort tid. Räkna med två veckors fermentering för gröna blad och blomknoppar samt mjuka rötter. Hårda rötter och vissna blad och åkerfräken kan behöva längre fermentering, 3-4 veckor. Men kirskål, maskros, tistlar, kvickrot och åkervinda är exempel på ogräs som jag fermenterat i två veckor och gjort jord av utan att ogräset kommit upp.

4 veckor efter sådd växer kålen bra i jorden som gjorts av fermenterad maskros och fermenterade löv.
4 veckor efter sådd växer kålen bra i jorden som gjorts av fermenterad maskros och fermenterade löv.

Slå av jorden från rötterna, tryck ihop ogräset i säckar av kraftig plast eller i hink eller tunna med lufttätt lock. Spraya på den utspädda EM-lösningen i lager i behållaren och tryck ihop vartefter. Stäng behållaren och ställ i skuggan. En säck med ogräs som fermenteras med EM kan lagras en längre tid, fermenteringen gör att näringen konserveras och inte ruttnar. Om det är blött ogräs är det bra att göra små hål i botten på säcken, eller ha något uppsugande strö i botten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.