
Nu är det höst och dags att börja klippa ner och fermentera tomatblast. Vi fermenterar alla växtrester från odlingarna med EM Aktiv eller bokashiströ i tjocka plastsäckar eller lufttäta tunnor. Det fermenterade grävs sedan ner och blir ny jord till nästa år eller blir täckmaterial som håller ogräs och sniglar borta från odlingarna. Så här har vi gjort sedan 2015 och det är intressant att se att det blir mindre problem på tomatplantorna för varje år som vi återanvänder både jord och växtrester på det här sättet. Det kan bli några blad som får en mögelprick under säsongen, men det sprider sig inte som det gjorde förr, på den tiden när jag köpte ny och dyr jord varje år. Innan bokashi och EM blev en viktig del av våra odlingar, så smittade svampangrepp med rasande fart i vårt lilla växthus på 10 kvadrat. Det var gråmögel och bladmögel som härjade vilt och även om jag kunde lyfta ut hinkarna med plantor och på så sätt rädda nån planta så blev det dåligt med skörd och en kort säsong. Nu är det aldrig gråmögel i växthus eller tunnel, det är väldigt lätt att dämpa den typen av mögel med EM.
Vad säger vetenskapen om fermentering med EM?
De flesta svenska trädgårdsexperter ger råd om att bränna all angripen blast, och även den friska, från tomat och potatis. I andra länder får man också råd om bränna men även att kompostera, och då vet man att patogenerna dör när komposten kommer upp i minst 55 grader. Men det finns faktiskt vetenskapliga studier där man använt mjölksyrebakterier för att effektivt dämpa olika patogener som drabbar tomat- och potatisväxter i växthusmiljö.
I dessa studier har man haft växterna i kontrollerad inomhusmiljö, sprayat på mjölksyrebakterierna och sett att tillväxten av patogener hämmas i olika grad. Eftersom det är svårt att få samma förhållanden som i en kontrollerad miljö ute i naturen, där luft och vind är effektiva på att sprida smittan, så har det hittills inte blivit någon produkt baserad på mjölksyrebakterier för potatis- och tomatodlare. Det kan bero på att det är svårt att behandla en stor odling med mjölksyrebakterier och frågan är ju också om intresset är så stort att det lönar sig. Det finns ju kemiska bekämpningsmedel som är 100 procent effektiva, och det kan vara svårt för en yrkesodlare att acceptera 30-50 procents dämpning av bladmögel bara för att kunna minska på bekämpningsmedel. När man använder EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5 på växterna så är det inte primärt dämpandet av patogener som är huvudsakliga skälet till sprayandet. EM och tilläggsprodukterna stärker växterna och förebygger angrepp, så det är näringen som mikroorganismerna skapar och frigör i jorden och på bladen som ger växterna ett starkt immunförsvar och det gör att det blir få eller inga angrepp.
Så om man kan dämpa patogenernas tillväxt på växterna, i luften, så är det inte så svårt att förstå att mjölksyrebakteriernas påverkan blir ännu större i en luftfri miljö. De patogener som lever på bladen trivs bäst i luft, de kan överleva i jorden där det är små mängder syre men där kan de inte blir speciellt många eller göra speciellt stor skada. När man fermenterar med EM ser man till att ha en helt lufttät behållare och man sprayar på EM Aktiv eller blandar växtdelarna med bokashiströ, trycker ihop allt i den lufttäta behållaren för att eliminera luftfickor.
I en kontrollerad miljö, där man odlar tomat- eller potatis, blir det alltså en dämpning av phytphora infestans på bladen i luften när man tillsätter mjölksyrebakterier. Men när vi minskar luften i en lufttät behållare och tillsätter mjölksyrebakterier på växtresterna så kommer oomyceten phytophora infestans och de andra patogenerna ha betydligt svårare att överleva. I en öppen kompost eller täckodling (som är en utbredd öppen kompost) blir det däremot ingen konkurrens av mjölksyrebakterier, för där är luften en viktig del av nedbrytningen och mjölksyrebakterier har svårt att bli många där.
EM är ett konsortium av olika gynnsamma bakterier och jästsvamp, där mjölksyrebakterierna kan leva länge tack vare samarbetet med de andra bakterierna i EM, betydligt längre än om man bara har mjölksyrebakterier för sig själva eller kombinerat med jästsvamp. Därför kan man använda små mängder EM för att få en fermentering med stor del mjölksyrning även av mögliga och vissna växtdelar. EM finns både som strö och som vätska.
Hur gör man fermenterad tomatblast?

Jag gillar att använda bokashiströet Bio Bokashi Terra för att fermentera tomatblast. Man kan ta ungefär 2 matskedar av det ströet till 3 liter växtrester. Om man använder Bokashi torrt strö kan man ta 0,5-1 matsked till 3 liter blast. Man kan spraya på EM Aktiv istället om man inte har bokashiströ, då späder man EM Aktiv med 10 gånger så mycket vatten. Räkna med att ta 0,5 dl EM aktiv och 5 dl vatten till en 40 liters behållare. Ta inte större behållare, ihoptryckt blast blir rätt tungt. Spraya på den utspädda EM-lösningen i lager och tryck ihop så bakterierna fördelas jämnt i behållaren. Man kan fermentera i plastsäckar, men ta gärna dubbla säckar eller de kraftigaste som finns att köpa så inte hårda stjälkbitar gör hål i plasten. Det är betydligt enklare att fermentera i en lufttät tunna.
När behållaren är full sätter man på locket och låter allt fermentera utomhus minst två veckor. En stor behållare håller värmen bra, men om man har små mängder, som en 10-litershink, så är det bra att ha behållaren inomhus. Därefter kan man blanda växtdelarna med jord eller låta allt ligga i den lufttäta behållaren tills man kan göra jord av det. När tomatblasten är fermenterad så luktar den fantastiskt gott, som mjölksyrad tomat, och det blir den bästa näringen för mikroorganismerna i jorden som sen skapar växtnäring av det fermenterade under lång tid.
Andra faktorer som påverkar smitta på potatis och tomat
I vår trädgård fermenteras allt växtmaterial med EM. Vi har inga öppna komposter och täckodlar bara med fermenterat material som löv, gräs och ogräs. Sen vi slutade med komposter och vanlig täckodling så har vi inga problem med sniglar, och det är betydligt mindre problem med svampangrepp på växterna. All form av aerob (i luften) nedbrytning skapar de bästa förhållandena för olika bladangripande patogener, så om man vill ha en minskning av angrepp på sina växter så är det viktigt att sluta skapa många platser för de luftburna patogenerna. Mikroorganismer som angriper bladen sprids via luften, vi ser inte angreppen på bladen förrän de pågått några dagar så spridningen av patogenen kan finnas i jorden även om man klipper ner allt angripet material så fort man ser fläckar eller prickar på bladen. Det är viktigt att förstå att om man vill att växterna ska få ett starkt immunförsvar så måste man främja de mikroorganismer som gynnar växternas upptag av antioxidanter (vitaminer, enzymer och spårämnen av mineraler) och som kan skapa organiska syror och andra ämnen som dämpar patogener.
Man bör också tänka på hur man gödslar sina växter om man vill att de ska bli starka och kunna komma igen efter ett eventuellt angrepp av patogener. En regelbunden användning av EM Aktiv och Terrafert Jord gör att man kan minska på mängden kväve med upp till 30 procent. Mikroorganismerna i EM Aktiv skapar viktiga antioxidanter och näring samt frigör näring som finns bunden i jorden. De mikroorganismer som finns naturligt i jorden och som kan dämpa patogener gynnas också av den näring som EM och Terrafert Jord bidrar med.
Att fermentera tomatblast gör att man får en mullrik och näringsrik jord på kort tid. Det är intressant att tänka sig att växterna tar upp precis den näring de behöver för att ge en stor skörd av tomater och att den näringen finns i bladen. Så genom att återvinna blad och stjälkar så får man ett cirkulärt kretslopp i trädgården som gynnar växterna och ger bättre skörd samt mer tåliga växter.
Länkar för dig som vill läsa mer
Phytophora infestans är den mikroorganism som ger bladmögel på potatis och tomat under den senare delen av säsongen. Det är ofta den svåraste formen av angrepp, och det finns studier med inriktning mot probiotiskt växtskydd som handlar om just den oomyceten och hur olika strängar av mjölksyrebakterier påverkar dess förmåga att föröka sig. Här är en litteraturstudie, en sammanfattning av de olika resultat som finns om mjölksyrebakterier som dämpande faktor på bladmögel, referenserna ger mer kunskap: Ecofriendly control of potato late blight causative agent and the potential role of lactic acid bacteria
Det finns också en bok om probiotisk växthälsa. Boken tar upp de olika resultat som finns där man använt plantbefrämjande bakterier (PGPB) för att stärka växterna. Man kan söka på delar av bokens innehåll via google, här är länken till boken: https://books.google.se/books/about/Probiotics_and_Plant_Health.html?id=4HIqDwAAQBAJ&redir_esc=y
Tack Kaijsa!
Nästa år så är jag nog frisk från Covid-19 och kanske mina lungor inte är så dåliga som nu. Längtar ut att få sätta igång i trädgården. du skriver så bra och inspirerande! Har mina små bokashi hinkar inomhus som ju varit bra genom åren. Men nu vill jag ta tag i ogräset. Irriterande att vara så svag och sängliggande men roligt att planera allt bra jag ska göra i trädgården nästa år.
Tack för den utmärkta artikeln, följer allt du skriver.
God Jul ! lite i förväg 🙂
Titti
Tack Titti!
Jag tror säkert du är bättre till våren, då är det varmt och skönt och det är det ju inte nu i november!
Man får ta lite i taget av det besvärliga ogräset, jag gillar det mer nu när det kan fermenteras enkelt, och blir bra jord. 🙂
Ja, snart är det Jul, så ha en God sådan du med!
Vänliga hälsningar
Kajsa
Hej! Jag har aldrig använt bokashi, EM eller fermenterat någon gång. Om jag använder växtrester tex tomatblast, kan det då ligga kvar i hinkar eller plastpåsar till nästa år? Eller är det bättre att lägga det direkt i pallkragar? Hur mycket ska man använda i förhållande till vanlig jord i så fall? Med vänlig hälsning, Marie
Hej!
Om fermenteringen går bra, det betyder att man har lyckats få till en lufttät miljö och haft rätt mängd EM eller bokashiströ, så blir det fermenterade konserverat och ruttnar inte och kan sparas tills man behöver använda materialet.
Men även om det blir lite sämre fermentering, så blasten blir geggig med lite lukt av gödsel, så blir det ju ändå jord och bra näring av det. Man lär sig bedöma fukthalten så fermenteringen blir bra med tiden, och så är det bara att välja en bra lufttät behållare och om man ska ha bokashiströ eller EM Aktiv som fermenteringsstart.
En riktigt kraftig sopsäck, eller dubbla säckar, är också bra.
Vi låter säckar och tunnor med tomatblast stå ute hela vintern, det ser bra ut på våren och doftar friskt och gott!
Med vänlig hälsning, Kajsa
Hej Kaijsa!
Kan jag fermentera bara tomatblast i en 10-liters hink med lock med EmA? Hur mycket Små ska jag då ha i? Sen tänkte jag ställa hinken inne 2-4 veckor.Kan jag ställa ut hinken på balkongen sen och ha den där över vintern? Behöver jag blanda upp med fuljord efter 2-4 veckor?
Många frågor, men vill få det helt solklart hur jag ska göra! Om hinken inte blir full med tomatblast går det bra ändå?
Mvh Annika
Hej Annika!
Det är viktigt att det är en lufttät hink! Om du inte är säker på att locket är helt lufttätt så kan du trycka ihop tomatblasten i en plastpåse som du stänger och har inuti hinken.
Det är också viktigt att det inte blir för blött, så du får själv räkna ut hur mycket EM Aktiv du behöver. Man tar 10 ml (två teskedar) EM Aktiv och 1 dl vatten till en full hink på 10 liter, eller 1 dl EM Aktiv och 1 liter till en behållare med 100 liter hoptryckt tomatblast.
Det är också svårare att fermentera små mängder i taget, så om du inte kan fylla hinken så är det bäst att du gör jordfabrik efter 2-3 veckors fermentering. Men du kan ha hinken på balkongen under fermenteringen, täck med en filt om det är minusgrader på nätterna.
Vänlig hälsning från Kajsa
Hej Kajsa
Tack för alla dina inlägg! Hoppas du har tid för några ytterligare frågor?
Jag har bladmögel på sina sockerärtor. Är det Ok att fermentera dessa?
Har fermenterat massor av gräs i sommar, ser nu att det är mögel på översta lagret men ok längre ner. Kan jag använda den mögliga delen eller ska jag slänga bort den?
Tänkte använda mitt fermenterat gräs i landen över vintern, eller ska jag vänta till våren?
Hälsningar
Susanne
Hej Susanne!
Klart jag har tid för frågor om att fermentera!
Det gör inget att du ser svampangrepp på växtdelar som ska fermenteras. Den näring som finns kvar i blad och annat växtrens blir bra näring för de fermenterande bakterierna ändå.
När det blir lågt pH av mjölksyrningen så avstannar svamptillväxten, och det som fermenterats blir bra näring för växter och mikroorganismer när du gräver ner det.
Det kan bli vitt mögel överst i en säck eller tunna med lock när man fermenterar, det går nästan inte att undvika.
Man kan täcka med plast överst, och ha en tyngd på, och vara noga med att locket håller tätt så blir det mindre svamptillväxt där.
Gräv ner det översta lagret någonstans, så kan du lägga ut det fermenterade gräset där du vill täcka senare, eller nu.
Det är bättre att lägga ut det på jorden (eller gräva ner) innan det blir riktigt vinter, fermenterat fint och smått gräsklipp håller sig inte fermenterat och konserverat lika länge som grova och långa grässtrån.
Vänliga hälsningar
Kajsa