När jag handlar frukt i affärer så ser de oftast perfekta ut. Äpplen som importeras lagras länge och håller länge hemma också. Våra egna frukter däremot har det ofta varit problem med. Framförallt persikorna har varit goda, men de har haft kort hållbarhet och det är aldrig kul att stressäta frukter.
I år har vi fått en större skörd persikor än någonsin verkar det som. Vi äter persikor till frukost och till efterrätt och som mellanmål och de är goda och de tar inte slut.
Men egentligen har det nog kommit minst lika många persikor på trädet för två år sedan som i år. Skillnaden är att årets frukter är sprickfria och har jämnare storlek. Förut fick vi återvinna (lägga på komposthögen) många persikor och det kan bero på vädret, men jag tror att skillnaden är EM. I år har vi vattnat mycket med EM och det är tredje året vi gör det och vi har dessutom sprutat utspädd EM ofta på bladen och på barken.
En annan viktig iakttagelse är att vi inte har så mycket getingar på persikorna i år. Jag tror att det beror på att de inte spruckit vid fästet, för då lockar fruktsaften till sig insekterna.
Vi fick ett litet äppelträd igår och det ska redan från början få bättre förutsättningar inför kommande skörderika år. I botten av hålet som trädet planteras i lägger jag bokashijord, köksavfall som fermenterats och blandats med vanlig matjord. Ovanpå det vanlig jord runt trädet. Om man inte har lust att återvinna sitt köksavfall eller växtrester kan man ta bokashikli och blanda i jorden i hålet. Då ympas den vänliga EM-kulturen in i trädets rotzon och sen är det bara att vänta på goda frukter.
Vårt äppelträd Ingrid Marie ser också fint ut i år. Frukterna är röda och jämna, bladen är gröna och friska.
För mig är det skönt att det går att odla ekologiskt hemma utan att behöva få sämre frukt än de som jag kan köpa i affärerna. Det finns ingenting som är härligare än att ha tillgång till friska goda frukter i sin egen trädgård!