EM gör att frukten kan lagras längre
En av många fördelar med att vattna fruktträden med Effektiva Mikroorganismer är att EM gör att frukten kan lagras längre. De får inte svampangrepp så lätt. I år har vi ju fått mycket persikor och tidigare år skulle överflödet blivit ett stressmoment trots att de alltid är godare än köpta persikor. För vad gör man om man plötsligt får några hundra persikor på en gång?
Hos oss blir det mesta från trädgården drickbart, vi har en slow-juicer som ger fantastiskt god juice och det går bra att pressa fyra persikor, något äpple och päron och en halv citron sedan är frukosten klar för två personer. Men i år fick jag börja experimentera med olika recept på persikopaj på grund av mängderna. Och det är också ljuvligt gott!
Men efter några pajer och många frukostar med precis mogna persikor, kom stressen igång av gammal vana för jag är van vid att de mognar fort och blir dåliga. En del av skörden som plockades i början av augusti fick plats i kylen, och det intressanta är att de fortfarande är fina! De persikor som togs in i slutet av augusti håller också förvånansvärt bra, trots att det var fuktigare och kallare väder när de plockades. Så nu har vi haft våra egna persikor i en månad och det fortsätter några veckor till. Och jag får börja lita på att trädgården förändras på fler sätt än att träden bara är friskare och ger mer frukt.