Inga sniglar i odlingen

Inga sniglar i odlingen, men det är ändå väldigt många sniglar i vår trädgård. De äter tistlar, maskrosor och andra ogräs, men ratar lök, kål och sallad som växer bredvid. Jag är inte säker på varför de gör så, men jag tänker fortsätta jordförbättra och gödsla som jag gjort i sommar. I år har jag bland annat jämfört fermenterad och komposterad hästgödsel i en del av våra odlingar, och det verkar som att sniglarna trivs bättre i komposterad gödsel.

Rödlök trivs i fermenterad hästgödsel
Rödlök sådd i bokashijord trivs i fermenterad hästgödsel

Fermenterad hästgödsel

Det är första säsongen med fermenterad hästgödsel och jag är imponerad! Jag har planterat en del tomatplantor i hinkar med cirka 30 procent hästgödsel och 70 procent gammal jord som legat i en hög ute i fem år, och det blir minst dubbelt så många bifftomater jämfört med tidigare år när jag köpt dyr planteringsjord. Dessutom håller den här jorden vatten mycket bra så jag behöver inte vattna varje dag.

Det bästa med fermenterad hästgödsel:

  • Vattenhållande jord som minskar behovet av bevattning, även under torka
  • Jorden blir kornig och mullrik samt är lätt att forma
  • Sniglarna är inte så intresserade av växter i jord som blandats med fermenterad hästgödsel. Odlingsbäddar med komposterad hästgödsel drar däremot till sig sniglar, men de äter mest av ogräs och visset material.
  • Näringen räcker länge! Bilden visar rödlök från frö som såddes i bokashijord i april och har vattnats med EM-Aktiv två gånger under sommaren.

Sallad utan sniglar

Inga sniglar på vår sallad
Salladen har fått växa sig stor utan sniglar i år.

Innan vi började med EM och bokashi hade vi galet mycket sniglar i vår trädgård. De senaste fem åren har antalet sniglar minskat mer och mer. En viktig förändring var att vi har slutat kompostera ogräs och kvistar och istället fermenterar vi allting. Det finns inga sniglar eller snigelägg i våra övertäckta ogräshögar som behandlas med Bio-Bokashi Terra eller EM-Aktiv, och det blir också jord mycket snabbt.

Tack vare sniglarnas aptit på sallad så brukar jag plantera mycket. Men i år beter sig sniglarna inte alls som de brukar. De kommer lätt upp i odlingslådorna och vi har inget gift nånstans, men de verkar ändå aptitlösa! Visst har en del bruna sniglar tagit en tugga på ett grönt salladsblad någon gång i sommar, men de har slutat snabbt av någon orsak och istället krupit ner till de vissna bladen på jorden.

Annat gödsel i år

Så vår sallad har växt sig stor och gett oss massor av mat hela sommaren. Sniglarna har inte ätit några jordgubbar heller, och det är väldigt ovanligt i vår trädgård. Jag vet som sagt inte varför sniglarna inte äter sådant dom förut tuggat i sig med god aptit, men jag misstänker att det har med EM, lakvatten, ZeoBas och gödslingen att göra.

Jag har tidigare använt kogödsel från köpta påsar i all odlingsjord. I år har jag inte velat köpa någon jord alls, och sedan jag testade att så direkt i den fermenterade hästgödseln så har jag använt det så mycket som möjligt. Som komplement till hästgödseln har jag använt Mest Best, ett organiskt gödsel med maskkompost som varar länge och luktar gott.

ZeoBas har jag pudrat på jorden mellan plantorna en gång i månaden, det tar bort lukt och lagrar en del av näringen i jorden utan att växterna påverkas negativt. EM fungerar dessutom bra ihop med finmalet stenmjöl.

Gödsling nästa säsong

Nästa år fortsätter jag fermentera hästgödsel med Svart bokashi. I tillägg till ZeoBas ska jag också använda Bio-Lit, som är enbart basaltstenmjöl, för vår sallad smakar underbart gott med stenmjöl i jorden. Om stenmjöl också minskar sniglarnas aptit så är det toppen!

 

1 svar på ”Inga sniglar i odlingen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.