Inga sniglar i odlingen, men det är ändå väldigt många sniglar i vår trädgård. De äter tistlar, maskrosor och andra ogräs, men ratar lök, kål och sallad som växer bredvid. Jag är inte säker på varför de gör så, men jag tänker fortsätta jordförbättra och gödsla som jag gjort i sommar. I år har jag bland annat jämfört fermenterad och komposterad hästgödsel i en del av våra odlingar, och det verkar som att sniglarna trivs bättre i komposterad gödsel.

Fermenterad hästgödsel
Det är första säsongen med fermenterad hästgödsel och jag är imponerad! Jag har planterat en del tomatplantor i hinkar med cirka 30 procent hästgödsel och 70 procent gammal jord som legat i en hög ute i fem år, och det blir minst dubbelt så många bifftomater jämfört med tidigare år när jag köpt dyr planteringsjord. Dessutom håller den här jorden vatten mycket bra så jag behöver inte vattna varje dag.
Det bästa med fermenterad hästgödsel:
- Vattenhållande jord som minskar behovet av bevattning, även under torka
- Jorden blir kornig och mullrik samt är lätt att forma
- Sniglarna är inte så intresserade av växter i jord som blandats med fermenterad hästgödsel. Odlingsbäddar med komposterad hästgödsel drar däremot till sig sniglar, men de äter mest av ogräs och visset material.
- Näringen räcker länge! Bilden visar rödlök från frö som såddes i bokashijord i april och har vattnats med EM-Aktiv två gånger under sommaren.
Sallad utan sniglar

Innan vi började med EM och bokashi hade vi galet mycket sniglar i vår trädgård. De senaste fem åren har antalet sniglar minskat mer och mer. En viktig förändring var att vi har slutat kompostera ogräs och kvistar och istället fermenterar vi allting. Det finns inga sniglar eller snigelägg i våra övertäckta ogräshögar som behandlas med Bio-Bokashi Terra eller EM-Aktiv, och det blir också jord mycket snabbt.
Tack vare sniglarnas aptit på sallad så brukar jag plantera mycket. Men i år beter sig sniglarna inte alls som de brukar. De kommer lätt upp i odlingslådorna och vi har inget gift nånstans, men de verkar ändå aptitlösa! Visst har en del bruna sniglar tagit en tugga på ett grönt salladsblad någon gång i sommar, men de har slutat snabbt av någon orsak och istället krupit ner till de vissna bladen på jorden.
Annat gödsel i år
Så vår sallad har växt sig stor och gett oss massor av mat hela sommaren. Sniglarna har inte ätit några jordgubbar heller, och det är väldigt ovanligt i vår trädgård. Jag vet som sagt inte varför sniglarna inte äter sådant dom förut tuggat i sig med god aptit, men jag misstänker att det har med EM, lakvatten, ZeoBas och gödslingen att göra.
Jag har tidigare använt kogödsel från köpta påsar i all odlingsjord. I år har jag inte velat köpa någon jord alls, och sedan jag testade att så direkt i den fermenterade hästgödseln så har jag använt det så mycket som möjligt. Som komplement till hästgödseln har jag använt Mest Best, ett organiskt gödsel med maskkompost som varar länge och luktar gott.
ZeoBas har jag pudrat på jorden mellan plantorna en gång i månaden, det tar bort lukt och lagrar en del av näringen i jorden utan att växterna påverkas negativt. EM fungerar dessutom bra ihop med finmalet stenmjöl.
Gödsling nästa säsong
Nästa år fortsätter jag fermentera hästgödsel med Svart bokashi. I tillägg till ZeoBas ska jag också använda Bio-Lit, som är enbart basaltstenmjöl, för vår sallad smakar underbart gott med stenmjöl i jorden. Om stenmjöl också minskar sniglarnas aptit så är det toppen!
Tack för tipsen!
Hej!
Enligt din berättelse från 2016 så betedde sig sniglarna på ett sätt som de inte hade gjort innan, alltså de gick inte på sallad eller kål. Du visste inte vilken eller vilka av förändringarna som ändrade sniglarnas beteende. Har de förändringarna som du då märkte fortsatt på samma vis sen dess? Eller har du gjort några andra upptäckter?
Du nämnde EM, Zeobas, lakvatten och gödsling.
Vi har grävt ner fermenterat ogräs i nästan alla bäddar. samt fått ner en del bokashijord i planteringarna under ett år sedan vi började. Vi har grundvattnat alla nyplanteringar med EMAktiv 50ml + 10 ml Terrafert Jord samt börjat att spraya kålplantor mm med den stärkande behandlingen där Terrafert Blad och MK5 ingår. Den ska ju stärka plantorna samt göra det oaptitligt för skadeinsekter. Gäller den effekten även sniglar och fåglar?
Vi har ännu inte märkt att sniglarna förlorat aptiten på grönsakerna. är vi fortfarande i ett för tidigt stadium för att märka det?
Har du några fler tips till oss nu vad vi mer kan göra nu?
Hälsningar Helen
Hej Helen!
Det kan vara lite tidigt att se effekten av att sniglarna blir färre eller äter annat än grönsakerna efter ett år. Det kan bero på hur ni gödslat jorden tidigare t ex.
Jag slutade i princip odla kål och sallad ett år innan jag började testa EM, det var 2013. Så mina ambitioner att vara självförsörjande på grönsaker tog ny fart när jag såg att fruktträden mådde bättre och att komposterna som vi hade då blev så mycket bättre, flugor och sniglar minskade drastiskt när jag använde EM i komposterna.
Så visst får man räkna med att det kan ta 2 år eller mer, och det beror på hur man sköter jorden i trädgården i övrigt. Jag är rätt övertygad om att man måste sluta täckodla med färskt material, sluta ha högar av trädgårdsrens som ligger i trädgården, sluta ha färskt flis i gångar och sluta med att övergödsla med kväve, som guldvatten, och även sluta med benmjöl och konstgödsel ett tag så jorden kan balansera näringen som finns.
Det är tyvärr mer regel än undantag att vi hemmaodlare använder för mycket kväve och fosfor i våra små trädgårdar, i tron att växterna mår dåligt om de inte får massor med näring jämt.
Min erfarenhet av att använda EM är just att man ska minska på näringen rejält. De finns ju mikroorganismer som fixerar kväve från luften i EM Aktiv och det är vanligt förekommande bakterier som finns i jorden som får mer energi och näring när man använder EM Aktiv och de kan t ex frigöra fosfor som är bunden på olika sätt i jorden. Dessa olika typer av mikroorganismer är så mycket mer effektiva än vi människor på att ge växterna rätt näring i rätt tid.
Så det bästa tipset är att vattna med EM Aktiv och Terrafert Jord istället för att gödsla. Det är bra att lägga till Zeobas i vattenkannan om sniglarna dras till växterna, för zeoliten både binder näring samt är bra boplats för de gynnsamma mikroorganismerna. Basaltstenmjölet bidrar med de rätta mineralerna som gör att grönsakernas blad blir starka och bra mat för oss människor men sämre mat för insekter och sniglar.
Vänliga hälsningar, Kajsa