Jordfabrik i badkar

Ett gammalt badkar blir bra jordfabrik på vintern.
Ett gammalt badkar blir bra jordfabrik.

På vintern och tidig vår gör jag massor av jordfabriker både inomhus och i tunnelväxthuset. Ett gammalt badkar, som stått övergivet i trädgården i några år, har fått flytta in i tunnelväxthuset och där kan jag blanda jord och bokashi enkelt. En jordfabrik är en behållare med bokashi och jord som blandas när bokashin jäst klart i hinken. Jordfabriken behöver inte ha kontakt med marken för att bokashin ska bli jord. Det finns jordbakterier och svampar i jorden som snabbt förvandlar den fermenterade bokashin till prima mulljord utan att maskar eller andra insekter behövs.

Blanda bokashi med jord

I badkaret finns det redan ett lager av gammal använd odlingsjord, även kallad fuljord, i botten. Bokashin i hinken har stått på jäsning i mer än två veckor och luktar friskt syrligt. Jag tömmer hinken i badkaret och blandar med jorden, jag använder grep. En del maskar finns det alltid i mina jordfabriker utomhus, de brukar tåla den sura bokashin om den blandas med mycket jord. Maskarna finns i botten på hinkarna som jag odlat tomater i.

Jordlocket dämpar lukt

När jag blandat bokashin med jorden lägger jag på ett jordlock med förra årets odlingsjord, det är lerjord med rester av fermenterad hästgödsel. Jag klämmer också fast ett insektsnät så inte möss och andra djur kan gräva sig ner i bokashin. Om badkaret stått utomhus så hade jag lagt på en presenning också, för att skydda mot regn. Det här blir toppenjord till odlingarna i vår!

Badkar som jordfabrik
Blanda bokashin med jord, och täck med jord! Skydda med nät eller plast som har lufthål.

6 tankar på “Jordfabrik i badkar”

  • Det måste komma in lite luft annars luktar det rätt illa efter ett tag. Gör små hål i lådan under locket så det inte regnar in i lådan så går det bra!

   Svara
 1. Jag har provat att göra en jordfabrik i en ca 32 l låda inomhus. Bokashin såg riktigt ut när jag blandade den med gammal jord. Tyvärr glömde jag att lägga en tidning i botten. Har kollat lådan och såg att det var lite fuktigt efter kanterna så jag hade den utan lock. Nu när jag rörde om efter ca 2,5 vecka så verkade det grönmögel i jorden. Det “dammade” och luktade lite mögel när jag rörde runt. Blandade ordentligt och lade på ett nytt jordlock. Kan man använda sådan jord eller ska jag kasta den? Kan det vara att jag glömde lägga något i botten som sög upp fukten? Eller vad kan ha gått snett?

  Svara
  • Jorden kan ha varit för torr kanske? När du känner på jorden så ska den kännas som en urkramad disktrasa, då blir det sällan mögel i jordfabriken. Även om jorden kändes fuktig när du blandade bokashin med jord så kommer den torka fort om det finns torv med i jorden och om du har lådan inomhus. Lägg ett lock löst ovanpå, det ska såklart komma in luft i jorden så bokashin blir jord, men kondensen kommer stanna kvar i lådan och det blir mindre eller inget mögel. Du kan fukta jordytan varje eller varannan dag om du inte vill ha lock. Jag har alltid ett lock löst på mina jordfabriker som jag har inomhus, även om jag har fuktig lerjord, det blir alltid bra jord.

   Svara
 2. Jag har odlingslådor av trä i mitt växthus. Det är ren hästgödsel och gräsklipp som tomaterna vuxit i. Jorden är torr, behöver jag väta jorden innan jag börjar att göra jordfabrik? Kan jag gräva ner för många bokashihinkar i detta eller är det bara att köra på fram till det är dags att plantera tomater?
  Tack på förhand!

  Mvh Åsa

  Svara
  • Hej!
   Ja, det är bäst att ha fuktig jord när du blandar den med bokashin. Eftersom du har bara organiskt material som nu blivit jord, så är det bra om du kan lägga till stenmjöl också, så växterna får tillgång till mer av de viktiga mineralerna på våren. Du klan blanda i grovt vanligt stenmjöl eller Zeobas.
   Det är svårt att veta hur många hinkar du kan gräva ner i jorden du har. Det brukar vara bäst att blanda bokashi med så näringsfri jord som möjligt, men du kan lägga till en hink i taget så länge det blir jord.

   Mvh, Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.