Mikrojord
Meny
  • Butiken
    • Integritetspolicy
    • Mitt konto
    • Köpvillkor
  • Om EM
    • EM i trädgården – egna erfarenheter
  • Bokashi
    • Viktiga råd för att lyckas med bokashi
    • Bokashihinken ska vara lufttät
    • Frågor och svar om bokashi
    • 10 skäl att göra bokashi
    • Om bokashi
  • Bruksanvisningar
  • Kontakt
    • Om mig
  • Föreläsningar och kurser
    • Presentationer
Meny

Mikroorganismer bryter ner klopyralid

Publicerad den 3 mars, 2021 av Kajsa Sjaunja

Det har under det gångna året pratats mycket om skadade växter som påverkats av rester av klopyralid från vinass. Även om inga av våra produkter på mikrojord innehåller vinass så vill jag ändå berätta vad forskningen vet om nedbrytningen av ogräsbekämpningsmedlet klopyralid.  Det finns en vetenskaplig studie från 1977 i "Journal of Agricultural and Food Chemistry" om nedbrytningen av klopyralid i jord som heter Fate of 3,6-dichloropicolinic acid in soils. Länken visar den första sidan och med tanke på tidskriften och antalet gånger artikeln citerats så kan man anse att den har hög relevans.

Mikroorganismer bryter ner klopyralid

Forskarna undersökte nedbrytningen av klopyralid i jord med och utan organiskt material. De kom fram till att ämnet bröts ner i huvudsak av mikroorganismer och att nedbrytningen ökade i fuktig och varm jord med små mängder organiskt material. Nedbrytningen av klopyralid tog upp till ett år i jordar med mycket organiskt material och bara 1-2 månader i fuktig och varm jord med lägre halt organiskt material. Eftersom det i huvudsak är hobbyodlare och inte professionella odlare som haft problem med skador på plantorna så finns det troligen många samverkande faktorer som gjort att växterna tagit stor skada av de relativt små mängder av bekämpningsmedlet som fanns i näringsflaskorna. Men några av orsakerna kan, enligt denna studies resultat, vara att jorden var för kall när växterna planterades ut, att det var en torr jordyta eller det kan ha varit mycket organiskt material från stallgödsel eller kompost i jorden.

Kan EM Aktiv och bokashi göra skillnad?

Vad betyder det här då för oss som använder EM Aktiv och gör bokashi? Jo, EM Aktiv innehåller många olika mikroorganismer som är utvalda för sin förmåga att skapa växtnäring av nedbrutet organiskt material. Denna näring stärker växterna och de skapar i sin tur ämnen som gynnar mikroorganismernas tillväxt i jorden. När man vattnar jorden runt växterna med EM Aktiv så tillför man hela tiden aktiva mikroorganismer som gör växterna starka och tåliga, samt aktiverar andra mikroorganismer som finns i jorden. Därigenom skapas bättre förutsättningar för att olika typer av bekämpningsmedel bryts ner snabbt.

Organiskt material som matavfall, löv, ogräs, gräsklipp, spån och gödsel som fermenteras innehåller en stor och aktiv mikroflora redan efter två veckors fermentering med EM Aktiv, eMB Aktiv, EM Klar Aktiv eller bokashiströ. Näringen som frigjorts och syrorna som skapats under fermenteringen blir i sin tur viktig näring för andra gynnsamma mikroorganismer som finns i jorden. Så det fermenterade organiska materialet ger jorden ett mer aktivt och diversifierat mikroliv, som bättre bryter ner olika kemiska ämnen. När vi fermenterar med EM så skapar vi de bästa förutsättningarna för att det ska bli många olika mikroorganismer i jorden. Om man har haft oturen att förra året ha använt ett gödselmedel med vinass så kan resterna av klopyralid brytas ner på några månader istället för ett år om man vattnar jorden med EM Aktiv eller tillför något som fermenterats med EM.

Göra egen flytande växtnäring

Fermenterat nässelvatten som ska silas och spädas till växterna. De vita och platta flaken av jästsvamp på vätskeytan där en del växtdelar kommit upp visar att fermenteringen gått bra! Jästsvamp växer alltid till på ytor där det finns luft och näring.

Istället för att köpa flytande näring så kan man göra sin egen växtnäring. Lakvattnet från bokashihinken innehåller fosfor, kalium, en mindre mängd kväve, mineraler och spårämnen av viktiga mineraler. Om man vill ge växterna mer kväve kan man fermentera nässlor, kirskål eller vallört med EM Aktiv och rörsockermelass i vattenbad två veckor i en lufttät hink. Ta 1 dl EM Aktiv och 1 dl rörsockermelass till en 10 liters hink, fyll hinken med nässlor och lös upp rörsockermelassen i lite varmt vatten och tillsätt sen kallt vatten och sist EM Aktiv. Tyng ner växtdelarna med en sten eller en tallrik så de ligger under vattenytan. Låt stå utomhus, gärna i skuggan så det inte blir för varmt. Sila av växtdelarna, som kan grävas ner som bokashi, och späd vätskan 50-100 gånger när du vattnar ut den till växterna.
Man kan använda socker eller sirap istället för rörsockermelass. Men rörsockermelassen är den bästa näringen för alla de gynnsamma mikroorganismerna i EM och rörsockermelasss innehåller dessutom viktiga mineraler. Man kan också använda EM Klar Aktiv istället för EM Aktiv.

Organiskt bunden fast gödsel utan vinass

I vår webbutik på mikrojord.com kan man köpa MestBest, som är ett fullvärdigt organiskt bundet och luktfritt gödsel som passar alla växter. Det är gjort av bland annat maskkompost och restprodukter från rapsoljetillverkning. Tänk på att man kan minska mängden gödsel om man använder EM Aktiv regelbundet! Vattna ut EM Aktiv en gång i veckan så kan gödselmängden minskas med upp till 30 procent.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Handla i webbutiken mikrojord.com

Mikrojord AB

Vi finns på Fårabäcksvägen 81 i Malmö. Det går bra att handla på plats, men boka en tid via mail först.
©2023 Mikrojord
Denna webbplats använder kakor (cookies) för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.
OK!Nej tack Läs mer i vår integritetspolicy
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA