Litet nektarinträd ger många goda frukter

nektarinerVårt lilla nektarinträd gav mer än 30 otroligt goda små nektariner i år! Förra året var jag inte imponerad av de cirka 20 pyttesmå och sura frukter som mognade då, de var knappt ätliga. Men nu vill jag ha fler dvärgträd! Det är rätt smidigt att flytta en kruka in i växthuset under sensommaren när vädret blir kallare och frukterna ska mogna. Jag vill inte gärna plantera träd inne i växthuset för på sommaren vill jag odla tomater, chili och gurkor där. Om vi nu inte skaffar ett större växthus…

persikoträd_aug2015
Friskt persikoträd i augusti.
dvärgpersikoträd2015
Litet persikoträd i maj hade krussjuka på några grenar.

Det lilla rödbladiga persikoträdet med krussjuka, som jag köpte i våras, fick samsas med nektarinträdet i växthuset hela sommaren. Ute i trädgården har jag märkt att friska och starka persikoträd inte får krussjuka trots att det växer svårt angripna träd i närheten, så jag var inte så orolig.
Det enda som hände var att persikoträdet frisknade till ganska fort efter att det planterats i en kruka med bokashijord och fått lite EM-Aktiv och Terrafert Blad på bladen och stammen. Nektarinträdet hade inga skadade blad alls. I augusti var persikoträdet riktigt vackert.

Jag har märkt att blommor som jag sprayar EM-Aktiv på blir välbesökta av våra bin, det fungerar även på så här små träd som inte har så många blommor.

2 tankar på “Litet nektarinträd ger många goda frukter”

    • Du kan ge trädet lakvatten från bokashihinken och något med mer kväve i efter blomningen, Bodengold till exempel. Eller så kan du fermentera gräsklipp med EM Aktiv två veckor i en sopsäck, lägga på jordytan runt trädet som täckmaterial efter blomningen, så skapas ny jord och näring efterhand. Jag brukar inte pollinera nektarinträdet i odlingstunneln, det kommer alltid frukter ändå så nån liten blomfluga måste hitta in eller så sköter trädet det själv.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.