Litet växthus slipper mögel med EM

Växthus slipper mögel med EM och tomatplantorna växer sig stora
Tomatplantorna växer högt och brett i det lilla växthuset. Grå- eller bladmögel trivs inte tack vare EM!

Innan jag hittade EM var det nervöst att öppna växthuset på hösten. Om en tomatplanta fått mögel på en gren eller ett blad så gällde det att vara snabb och bära ut hinken ur växthuset. Det började ofta redan i augusti och blev värre för varje dag. I ett litet växthus på knappt 10 kvadratmeter smittar mögel fort, och skörden blir såklart påverkad. Men om man sprayar med EM så trivs inte möglet och det blir bättre klimat i växthuset. Dessutom kan man skörda tomater mycket länge, ofta ända in i november i Skåne om det är en varm höst.

EM förenklar skötseln

Nu odlar jag i bäddar istället för hinkar i växthuset, och då blir tomatplantorna riktigt stora! När de växer upp i taket och täcker väggarna kan det lätt bli grå- och bladmögel på sensommaren. Allt mögel kan smitta tomaterna när det blir stor spridning.

Idag var det en kompakt tomatdjungel i det lilla växthuset och det var dags att ta bort lite blad. Några blad hade faktiskt små mögelfläckar, men det oroar mig inte längre. En tomatstjälk låg nere på jorden och där var tre sniglar som kalasade på en möglig tomat. Jag noterade att de inte var intresserade av mogna och friska tomater.

När jag klipper ner lätt mögelangripna blad så lägger jag dom på jorden runt tomat- och chiliplantorna och vattnar eller sprayar med EM på den lilla högen. Det blir som en liten grönkompost på rötterna, och EM sköter nedbrytningen utan lukt eller mögel. Plantorna får lite extra gödsel på det viset.

Spraya med EM-Aktiv räcker långt

Sungold är en god tomat, här är en riktigt kraftig planta som inte toppats ännu.
Sungold är en god tomat, här är en riktigt kraftig planta som inte toppats ännu.

Vi får många tomater i år, det beror kanske på den fermenterade hästgödseln och Mest Best, men också på den fina sommaren. Jag sprayar och vattnar med EM-Aktiv ungefär var tredje dag, ibland bara med FPE eller MK5. FPE är Fermenterat Plantextrakt, och den är stärkande precis som MK5, men innehåller mer grönkompost. En gång i veckan sprayar jag med en blandning av EM-Aktiv och Terrafert Blad, 20 ml EM-Aktiv och 5 ml Terrafert Blad i 1 liter vatten.

Men att spraya med bara EM-Aktiv räcker långt! De andra produkterna är bra för dig som vill ha ut maximalt av din ekologiska växthusodling!

 

4 tankar på “Litet växthus slipper mögel med EM”

  • Du kan späda 50-200 gånger, välja vad som blir bäst beroende på när du sprayar. Under sommaren, innan det blivit tecken på mögel är det bra att späda 100-200 gånger. Om det blivit mögelangrepp på några växter kan man späda 50 gånger.
   Mvh, Kajsa

   Svara
  • När man blandar EM Aktiv eller EM Klar Aktiv med vatten så är det kort hållbarhet, bakterierna aktiveras lite extra av vattnet och sprayen bör användas inom ett dygn. Om man blandar EM Stamlösning med vatten så är hållbarheten längre, flera veckor! Mvh, Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.