Mer melass gör Bio-Bokashi mörkare

postad i Bokashi | 2
Bio-Bokashi Terra
Bio-Bokashi Terra torkas direkt efter fermenteringen och blir Bio-Bokashi.

Det är mörkare färg nu på våra bokashiströ som är baserade på vetekli, och det är för att tillverkaren Multikraft lagt till mer rörsockermelass i fermenteringen. Multikraft gör kontinuerliga uppföljningar på kvalitet och det är främst det fuktiga Bio-Bokashi Terra och Topdress som nu får längre hållbarhet med extra rörsockermelass under fermenteringen. Bio-Bokashi Terra torkas efter fermenteringen och blir det torra bokashiströet Bio-Bokashi, som följer med i Startpaket Bokashi.

Så nu har Bio-Biokashi, Bio-Bokashi Terra och Topdress mer mörkbrun färg och luktar lite mer melass. Förvara det fuktiga ströet svalt, mörkt och i tillsluten påse så håller det upp till ett år efter bäst-före-datum. Det torra Bio-Bokashi håller betydligt längre även om det förvaras i rumstemperatur.

Visste du att Bio-Bokashi Terra är en utmärkt jordförbättring för all jord? Se till att växterna får en bra start i krukor och bäddar genom att lägga till 5% Bio-Bokashi Terra, ta exempelvis 2 liter Bio-Bokashi Terra till en jordpåse på 40 liter. 10 kg Bio-Bokashi Terra motsvarar ungefär 20 liter bokashiströ.

2 Responses

 1. Ann-Kristin Ölund
  | Svara

  Kommer vetekli och rörsocker från ekologisk odling? Utan besprutning, stråförkortningsmedel, glyfosat och andra gifter? Är rörsockret från fairtradeodlingar där odlarna har bra förhållanden? Hur kontrollerar ni dessa förhållanden?

  • Kajsa Sjaunja
   | Svara

   Allt vetekli och rörsockermelass som används för bokashiströ och EM-produkter från Multikraft är ekologiskt. Multikraft använder certifierat och spårbart ekologiska och fairtrade-producerade (där det är ett val) råvaror för sina produkter sedan länge, och är ett Green Brands-företag, se http://www.green-brands.org/en/what-are-green-brands/. Företaget firar 40 års-jubileum i år och började som djurfodertillverkare. Det är rätt intressant att de var först med att sluta lägga till antibiotika i sina djurfoder, och att ha ekologiska råvaror redan då. Multikraft har ett samarbete med en österrikisk EM-förening, som fungerar som en slags konsumentförening som ställer krav på kvalitet och sortiment, och att EM-produkterna ska vara ekologiska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.