Mullvadsjord fixar sådden och gör sorgmyggorna hemlösa

Jag brukar inte ha problem med skadedjur, men förra året köpte jag nya inomhusplantor som troligen har haft med sig sorgmyggor som ägg eller larver i jorden. Gynostemma pentaphyllum, eller jiaogulan som det också kallas, är en ny planta för mig som jag är speciellt förtjust i och det verkar sorgmyggorna också vara. De nästan flygfärdiga myggorna suger på stjälkarna nära jorden och sen trillar stjälken av och efter ett tag har tillväxten nästan upphört. Jiaogulan innehåller en del nyttiga ämnen så jag förstår att den är populär, jag brukar själv äta ett blad då och då för den trevliga effekten. Det är lite trist att bara sorgmyggorna ska få njuta av den näringsrika växten så jag pudrade plantorna och jorden med ZeoBas och det var inte uppskattat! De är inte helt försvunna, men betydligt färre och jag ska avvakta och se om de kommer tillbaka.

tomat-chili-feb2016
Sådd av tomat och chili i mullvadsjord med Terrafert Jord

Sorgmyggorna verkar även undvika mina gamla plantor i bokashijord, de lever till på löv och annat organiskt material och det finns väldigt lite av det i färdig bokashijord. Det är hoppfullt, men om jag inte fått bort alla sorgmyggeägg i jorden så finns det risk att även vårsådden drabbas. Därför funderade jag på alternativ till köpt såjord, eftersom den kan innehålla sorgmyggeägg. Jag ville ju inte riskera att dra upp plantor som förstörs av skadedjur, och även om sorgmyggorna är färre i vårt kök just nu, så finns det en risk att de blir fler om jag sår i köpt jord.

Det finns stora skadedjur som är besvärliga också, t ex mullvadar, som gräver gångar och skapar jordhögar överallt. En vinterdag fick jag för mig att känna på jorden i en av högarna. Den kändes väldigt fin i strukturen, och det var inga ogräsrötter eller halvt nedbrutet organiskt material i den. Jag sökte på “using soil from molehills” och hittade förslag på att använda mullvadsjord i komposter och krukor. Det verkade hoppfullt, så jag fyllde en pluggbox, vattnade med Terrafert Jord och EM-Aktiv och petade ner några frön av tomat och chili. Terrafert Jord tillsammans med EM-Aktiv gynnar rotutvecklingen och receptet för en genomvattning några dagar före sådd är 1 ml Terrafert Jord, 5 ml EM-Aktiv till 1 liter vatten.

jiaogulan
Gynostemma pentaphyllum i mullvadsjord

Mullvadsjorden jag tog in innehöll mest lera och det hade såklart varit bra att blanda den med sand eller grus för att få en lättare jord, framförallt i en större kruka. Men jag tycker att det är svårt att hålla jorden fuktig i pluggboxarna när plantorna börjat växa, så därför använde jag jorden som den är.

Efter cirka en vecka tittade de första tomatplantorna upp och idag är plantorna lite mer än två veckor gamla och ser fina ut, och jag tänker fortsätta använda mullvadsjord i år. Jag stoppade även ner en liten rotbit av jiaogulan i pluggboxen och den rotade sig med en gång. Det finns alltså gott hopp om nyttiga blad och goda tomater snart!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.