Nya produkter och några som utgår

Det är lite nytt på gång i webbutiken. Det finns nya produkter nu och en del som kommer under vintern och det är några som försvinner.

Nya produkter

Bokashi torrt strö utan agnar är ett nytt namn på ströet som tidigare kallades Slambalans. Detta är nog det mest effektiva bokashiströet som finns. Det fermenterar utan lukt och med stor del mjölksyrning även om man har mer animaliska och feta matrester i hinken. Detta strö förbättrar även nedbrytningen i enskilda avlopp, pumpbrunnar och fettavskiljare. De stora dammarna blir också balanserade och renade från alger med små mängder Bokashi torrt strö utan agnar.

EM Klar Stamlösning

EM Klar Stamlösning finns i 100 ml flaskor och kan spädas med vatten i en sprayflaska så man kan göra sin egen EM Klar spray. Man kan även aktivera EM Klar stamlösning till EM Klar Aktiv.

Det finns nu två olika salttvålar från Bioemsan i lager. Salttvål ros har doft av ros och är hjärtformad och Salttvål är rund i formen och mer neutral i doften. Båda återfuktar och innehåller EM-keramikpulver som gör huden len och mjuk.

Produkter som utgår

Bokashi K tillverkas inte längre och ersätts av Bokashi torrt strö utan agnar.

Slambalans byter namn till Bokashi torrt strö utan agnar.

EM Klar spray ersätts av EM Klar Stamlösning, som man späder med vatten i en sprayflaska eller aktiverar till EM Klar Aktiv.

Nya tvätt- och diskmedel

Det kommer ett nytt diskmedel, ett nytt tvättmedel och ett miljövänligt blekmedel i vinter. Alla dessa produkter är naturliga och enkla att använda och innehåller EM samt ekologiska eteriska oljor. Det är väldigt spännande att städa med EM, det går snabbt, är mycket miljövänligt och blir långtidsrent!

6 svar på ”Nya produkter och några som utgår

 1. Hej! Jag är novis på området. Jag har en varmkompost utomhus för matavfall, jag har soppåsar fyllda med rotogräs som är tänkt ligga där i tre år. Jag har även soppåsar fyllda med eklöv som jag brukar använda till täckodling (jordgubbar) och lägger under svartvinbärsbuskar. Kan jag använda bokashi strö och EM för att skynda på processen?

  1. Hej!
   Ja, du kan lägga till EM eller bokashiströ och få mer jord av det du har i din kompost på kortare tid. Du kan hälla på EM Aktiv (1 dl EM Aktiv och 1 liter vatten till 100 liter löv) i dina soppåsar med eklöv, trycka ihop löven och stänga säckarna och fermentera löven under vintern. Sen blir de fort jord på våren när du lägger ut löven på jorden eller blandar med jord. Eklöv innehåller svampdämpande ämnen som stärker växternas immunförsvar och fermenteringen med EM gör att maskar och mikroorganismerna i jorden snabbare kan hitta näring i löven som de sen gör om till växtnäring och mullrik jord. Du kan ha fermenterade eklöv till alla växter. Ha tunna lager som täckmaterial eller mylla ner löven ytligt runt växterna eller blanda löven med jord i en låda så får du odlingsjord av det på kort tid.
   Du kan även ha i EM Aktiv (10 ml EM Aktiv och 1 dl vatten räcker till 10 liter ogräs) i dina soppåsar med rotogräs och fermentera ogräset så det inte sprider sig när du blandar med jord på våren. Tryck ihop ogräset och stäng påsarna. Om du ändå är orolig att ogräset kan sprida sig i trädgården så kan du blanda det med jord och ha den jorden i en kruka. Men om ogräsrötter verkar mjuka och det luktar syrligt efter fermenteringen så brukar det inte vara något liv kvar i rötterna.
   Du kan lägga till bokashiströ istället för EM Aktiv, men det brukar vara enklare att vattna på bakterierna. Bokashiströet måste fördelas i allt material för att det ska bli bra fermentering överallt. Rotogräsen kan bli bättre fermenterade med bokashiströ, speciellt om det finns mycket jord kvar på rötterna.
   Mvh, Kajsa

  1. Hej Wenke! Du kan använda EM Klar stamlösning utspädd 10 gånger som spray i hinken i kombination med bokashiströ, men jag rekommenderar EM Aktiv. I en stamlösning finns det bara vilande bakterier och de behöver tid för att komma igång och bli fler, så det blir inte så bra att använda bara EM Klar Stamlösning.
   Vänliga hälsningar, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.