Odla jordgubbar med EM och lakvatten

Jordgubbar i murarbalja
Jordgubbar som gödslas med lakvatten
Blandade jordgubbssorter som växer i lerjord med fermenterad hästgödsel.

Jordgubbar är enkelt att odla med lakvatten från bokashihinken och EM. Jag har odlat jordgubbar med EM och bokashi i fem år nu, och EM gör alltid att det blir betydligt mindre mögel och en längre säsong. Jag använder inte så mycket kväverikt gödsel till just jordgubbar. Eftersom EM innehåller kvävefixerande bakterier så tycker jag att det räcker att kvävegödsla med t ex Mest Best eller fermenterat djurgödsel vartannat år. Jag gödslar däremot jordgubbsplantorna med lakvatten från mars till november varje år. Jag tar ungefär 0,5 dl lakvatten i en 10-literskanna och det räcker till ungefär 1 kvadratmeter jordgubbsplantor. Varannan gång lägger jag till cirka 0,5 dl EM-Aktiv.

Vad innehåller lakvatten?

Lakvatten, som också kallas bokashivätska, innehåller oftast inte så mycket kväve, men desto mer kalium och fosfor.

Lakvatten
Lakvatten kallas också bokashivätska.

Näringsinnehållet varierar starkt och beror på vad som finns i bokashihinken förstås. Vätskan innehåller alltid enzymer, vitaminer och mineraler utöver de vanliga makronäringsämnena kväve, fosfor och kalium. Den mångsidiga näringen i lakvattnet gör att jordgubbsplantorna blommar tidigt och mycket och det blir stora fina jordgubbar varje år i vår trädgård. Det är lite roligt att det blir mindre blad än blommor på våren, och att det ändå blir bra och frisk skörd länge.

Odla upphöjt för tidig skörd

Så länge plantorna får lakvatten med EM ungefär fyra gånger per år kan de stå kvar länge på samma plats har jag märkt. Jag har jordgubbsplantor som växt på samma plats i 13 år och som varje år får en stor skörd jordgubbar. På bilderna växer fjolårets plantor upphöjt i stor murarbalja och odlingskrage av zink. På det sättet kommer solen åt jordgubbarna tidigt och det blir enklare att plocka!

Jordförbättra med bokashiströ

Man kan också jordförbättra med EM genom att mylla ner bokashiströ i jorden. Ströet ger verkan under lång tid och passar bra i alla jordar. Mylla ner ströet i jorden, en bit från plantan. Här är förslag på mängder för respektive strö:

Jordgubbar i murarbalja
Jordgubbar i murarbalja.

Bio-Bokashi Terra, fuktigt vetekliströ: Cirka 100 g per kvadratmeter.

Bio-Bokashi, torrt strö (samma innehåll som Bio-Bokashi Terra men torkat direkt efter fermenteringen): 20-30 g per kvadratmeter

Svart bokashi: 20-30 g per kvadratmeter

Hemmagjort vetekliströ: 150-200 g per kvadratmeter, den mindre mängden om det är EM-keramikpulver i ströet.

5 svar på ”Odla jordgubbar med EM och lakvatten

 1. Hejsan!
  Får man ställa frågor här?
  Jag är förtvivlad!!!
  Jag har en dubbel pallkrage med jord från förra året och har släppt ner innehållet av två bokashihinkar, det har stått ett par månader. I våras satt jag ner jordgubbsplantor i den, men de vill inte blommar. En gång har jag vattnat dom med lakvatten 50ml lakvatten på 5 liter vatten. Tror att det blev för mycket gödning. Vad ska jag göra detta år? Inte gödsla allts ?
  Snälla, kan du/ ni ge mg goda råd?
  Jag är en blodig bokashihinkar-nybörjare!!
  Tusen tack för hjälpen!!!!!
  Allt gott från Chris

  1. Hej Chris!
   Det kan ta lite tid innan jordgubbsplantor blommar, det beror på vilken sort det är och vad det är för jord. Men du kan fortsätta ge dom lakvatten nån gång i veckan, men jag tror det blir blommor först nästa år eller kanske i augusti. Du kan täcka jorden runt plantorna med flis eller halm, men gödsla inte med kväverikt gödsel för då kan det bli mögel och mer blad än blommor. Vänliga hälsningar från Kajsa

 2. Hej Kajsa och jätte snällt av fig att du svarade!!!
  Jag har hällt en blandning av plantjord o lite kogödsel i en dubbelpallkrage
  ( två kragar på varandra)samt grävt ner två hinkar med bokashi två veckor innan jag satt jordgubbsplantorna på.
  En gång senare gödslat med lakvatten( för hög koncentration)!
  Har aldrig använt någon annan gödning än bokashi.
  Är jätte tacksam för din hjälp!!
  Allt gott från Chris

 3. Hej Kajsa! Tusen Tack för alla bra tips! Jag odlar jordgubbar med lakvatten o EM o halm runt plantorna! Nu undrar jag hur ofta man ska vattna jordgubbsplantorna efter skörd o när man ska klippa ner dem? Jag bor i Nässjö o här är det zon 4-5. Innan jag började med lakvatten o EM så la jag alltid lite gräsklipp runt plantorna när jag klippt ner dem. Halmen kan väl ligga kvar?
  MVH LizBeth

  1. Hej LizBeth!
   Jag vattnar jordgubbarna så mycket jag kan med lakvatten, det brukar bli mest under hösten och vintern här i Malmö för tomaterna får det mesta under sommaren. Jag har jordgubbar i hinkar med bokashijord i tunneln under vintern och de får lakvatten i februari-mars så de kan blomma tidigt. Jag har aldrig sett att lakvatten skulle skada jordgubbsplantorna på något sätt. Jag hade alltid problem med insekter som åt gubbarna och mögel när jag vattnade med guldvatten däremot, och då vattnade jag bara under våren och tidiga sommaren. Jag provade alla sorters täckmaterial då, men vi hade så mycket sniglar så det blev mer jobb med att klippa sniglar och stress för att hinna plocka jordgubbar innan de blev slemmiga.
   Låt du halmen ligga kvar, den bryts ner till jord så småningom och kolmaterialet skapar en bra jord för jordgubbsplantorna som är skogsväxter ursprungligen. Jag har flis runt jordgubbarna, för vi har mycket salix och syren runt vår trädgård.
   Jag tycker det är lite roligt att plantorna får mest blommor och inte så många blad numera, och att de kan klara av att inte ha så mycket blad under många år.
   Om jag inte kunnat vattna med lakvatten och EM Aktiv ibland så hade jag behövt ha många fler plantor för att få den skörd jag får nu. 🙂
   Mvh, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.