Odla jordgubbar med EM och lakvatten

Jordgubbar som gödslas med lakvatten
Blandade jordgubbssorter som växer i lerjord med fermenterad hästgödsel.

Jordgubbar är enkelt att odla med lakvatten från bokashihinken och EM. Jag har odlat jordgubbar med EM och bokashi i fem år nu, och EM gör alltid att det blir betydligt mindre mögel och en längre säsong. Jag använder inte så mycket kväverikt gödsel till just jordgubbar. Eftersom EM innehåller kvävefixerande bakterier så tycker jag att det räcker att kvävegödsla med t ex Mest Best eller fermenterat djurgödsel vartannat år. Jag gödslar däremot jordgubbsplantorna med lakvatten från mars till november varje år. Jag tar ungefär 0,5 dl lakvatten i en 10-literskanna och det räcker till ungefär 1 kvadratmeter jordgubbsplantor. Varannan gång lägger jag till cirka 0,5 dl EM-Aktiv.

Vad innehåller lakvatten?

Lakvatten, som också kallas bokashivätska, innehåller oftast inte så mycket kväve, men desto mer kalium och fosfor.

Lakvatten
Lakvatten kallas också bokashivätska.

Näringsinnehållet varierar starkt och beror på vad som finns i bokashihinken förstås. Vätskan innehåller alltid enzymer, vitaminer och mineraler utöver de vanliga makronäringsämnena kväve, fosfor och kalium. Den mångsidiga näringen i lakvattnet gör att jordgubbsplantorna blommar tidigt och mycket och det blir stora fina jordgubbar varje år i vår trädgård. Det är lite roligt att det blir mindre blad än blommor på våren, och att det ändå blir bra och frisk skörd länge.

Odla upphöjt för tidig skörd

Så länge plantorna får lakvatten med EM ungefär fyra gånger per år kan de stå kvar länge på samma plats har jag märkt. Jag har jordgubbsplantor som växt på samma plats i 13 år och som varje år får en stor skörd jordgubbar. På bilderna växer fjolårets plantor upphöjt i stor murarbalja och odlingskrage av zink. På det sättet kommer solen åt jordgubbarna tidigt och det blir enklare att plocka!

Jordförbättra med bokashiströ

Man kan också jordförbättra med EM genom att mylla ner bokashiströ i jorden. Ströet ger verkan under lång tid och passar bra i alla jordar. Mylla ner ströet i jorden, en bit från plantan. Här är förslag på mängder för respektive strö:

Jordgubbar i murarbalja
Jordgubbar i murarbalja.

Bio-Bokashi Terra, fuktigt vetekliströ: Cirka 100 g per kvadratmeter.

Bio-Bokashi, torrt strö (samma innehåll som Bio-Bokashi Terra men torkat direkt efter fermenteringen): 20-30 g per kvadratmeter

Svart bokashi: 20-30 g per kvadratmeter

Hemmagjort vetekliströ: 150-200 g per kvadratmeter, den mindre mängden om det är EM-keramikpulver i ströet.

3 tankar på “Odla jordgubbar med EM och lakvatten”

 1. Hejsan!
  Får man ställa frågor här?
  Jag är förtvivlad!!!
  Jag har en dubbel pallkrage med jord från förra året och har släppt ner innehållet av två bokashihinkar, det har stått ett par månader. I våras satt jag ner jordgubbsplantor i den, men de vill inte blommar. En gång har jag vattnat dom med lakvatten 50ml lakvatten på 5 liter vatten. Tror att det blev för mycket gödning. Vad ska jag göra detta år? Inte gödsla allts ?
  Snälla, kan du/ ni ge mg goda råd?
  Jag är en blodig bokashihinkar-nybörjare!!
  Tusen tack för hjälpen!!!!!
  Allt gott från Chris

  Svara
  • Hej Chris!
   Det kan ta lite tid innan jordgubbsplantor blommar, det beror på vilken sort det är och vad det är för jord. Men du kan fortsätta ge dom lakvatten nån gång i veckan, men jag tror det blir blommor först nästa år eller kanske i augusti. Du kan täcka jorden runt plantorna med flis eller halm, men gödsla inte med kväverikt gödsel för då kan det bli mögel och mer blad än blommor. Vänliga hälsningar från Kajsa

   Svara
 2. Hej Kajsa och jätte snällt av fig att du svarade!!!
  Jag har hällt en blandning av plantjord o lite kogödsel i en dubbelpallkrage
  ( två kragar på varandra)samt grävt ner två hinkar med bokashi två veckor innan jag satt jordgubbsplantorna på.
  En gång senare gödslat med lakvatten( för hög koncentration)!
  Har aldrig använt någon annan gödning än bokashi.
  Är jätte tacksam för din hjälp!!
  Allt gott från Chris

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.