Päronrost borta?

Just nu njuter jag av allt det gröna i vår trädgård. päronträd majFramförallt päronträden är så otroligt vackra, inte en antydan till rostfläckar någonstans. Bladen är dessutom stora på fruktträden som fått bokashi en bit under rotklumpen när de planterats förra året.

Men skadad av tidigare års erfarenheter är jag osäker på om rosten verkligen kan försvinna så här enkelt. I minnet finns somrar där det varit lite rost och ibland mycket rost på päronträdens blad. Men aldrig helt rostfritt som i år. Aldrig så fina blad och aldrig så mycket fruktkart. Det är som variationen av persikoträdens krussjuka från år till år. Vissa år faller alla blad av innan det kommer nya friska gröna. Andra år är det knappt något krusigt blad alls.

Sedan jag började med Effektiva Mikroorganismer är det som om jag förstår trädgårdens livsmekanismer. Före 2011 var varje försök till att döda problemen ett svagt hopp om förändring, men varje nytt svamp- eller bakterieangrepp blev ett bakslag som fick mig att med tiden tappa intresset för att odla. Nu, när jag lägger till mikroorganismer istället för att försöka döda de som orsakar problem, ser jag nya möjligheter på fler områden. Fokus var förut på problem, men nu är det på möjligheter. Vilken personlig utveckling! Min trädgård är numera min främsta inspiration!

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.