Persikoträd kan beskäras på vårvintern

Persikoträd Frost, planterat för två år sen.
Persikoträd Frost, planterat för två år sen.
Klippt gren på persikoträd
Grenen kapades i mars, och det stör inte blomningen alls.

I mars beskar jag alla persikoträd. Jag väntade till den värsta kylan var över, hoppas på det i alla fall, och sen penslade jag Trädvård med EM-Aktiv på snittytorna. Det har gått över förväntan, jag har sällan haft så mycket blommor på persikoträden. Även det äldsta Frost, som alltid blir mest sjukt av krussjuka, har äkta fruktved i år.

Fördelar att beskära på vårvintern

Det finns fördelar med att beskära så tidigt på våren, och det är att snittytorna läker bra på våren. När jag klippt grenar på persikoträden på hösten, så har det inte alltid blivit bra resultat på våren och sommaren. En del klippta grenar har torkat ihop och dött i kylan i ändarna under vintern.

All min kunskap om beskärning av persikoträd kommer från utländska hemsidor, i Tyskland t ex finns det lång erfarenhet av att forma persikoträden så de ger mycket frukt. Här är en länk om beskärning på engelska.

Fruktved persikoträd
Falsk fruktved i den infällda bilden. De dubbla blommorna (stora bilden) finns på äkta fruktved och ger frukt om de pollineras. I mars var blomknopparna mycket mindre.

Det är på våren man kan se vilka grenar som bär frukt under sommaren, så man kan maximera skörden. Det finns falsk och äkta fruktved, se exempel i den dubbla bilden. Den falska fruktveden har enstaka blomknoppar, och det kan vara en hel gren med bara ensamma blomknoppar som alltså inte ger någon frukt under säsongen. Dessa grenar kan man ta bort för att lufta kronan och det är bara nu på våren som man kan se vilka grenar det är. Äkta fruktved har två blomknoppar med en bladknopp mellan sig, så de sparar man för att få stor skörd.

EM hjälper blommorna klara kyla

En annan bra sak med EM är att det går att spraya EM på blomknoppar och utslagna blommor så de blir tåligare mot kyla. Ta 1 tesked (5 ml) EM-Aktiv per liter vatten, tillsätt 1 kryddmått (1 ml) Terrafert Blad för extra bladnäring och 1 kryddmått MK5 för att stärka blommor och bladknoppar. Spraya inte i solsken och helst när dagstemperaturen är cirka 5 grader för bästa effekt. Även pollinerare tycker om blommor som luktar EM!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.