Persikor är gott, och egna persikor är så mycket godare än köpta. Men persikoträd får nästan alltid krussjuka, och få träd klarar våren utan att bladen blir buckliga och trillar av. Det innebär att skörden blir liten och ibland uteblir helt. I år har det varit mycket Taphrina deformans, det är namnet på svampen som ger de buckliga bladen. I vår trädgård i Malmö har de flesta persikoträden klarat sig mycket bra även i år! Bra innebär att de flesta bladen är friska och att årets persikor stannar kvar på trädet.

Våra två äldsta persikoträd (Frost) får alltid krussjuka, oavsett temperatur och fuktighet. Jag har försökt att få dom friskare genom att använda EM på olika sätt under fem år nu. Och för varje år blir det mer positiva förändringar. Det ena trädet fick till exempel bokashi nedgrävt med jordborr vid rötterna för två år sedan och i år var bladen bara lite deformerade men inte röda, det betyder att svampen inte dominerat på samma sätt som förut. Det andra trädet har sprayats och fått kompostjord med EM men fick tyvärr krussjuka som vanligt och jag var tvungen att ta bort alla blad. Eftersom alla andra träd verkar friska, trots ett fåtal buckliga blad, så jag ger de här två gamlingarna en chans till. Nu ska bokashi grävas ner i mängder vid rötterna, för just där de växer är lerjorden kompakt och näringsfattig.
Vårt näst äldsta träd är också ett Frost, 12 år gammalt och det står på en blåsig plats. Det trädet fick över 300 persikor 2014, och flera grova grenar klarade inte tyngden från all mogen frukt utan gick av. Jag jämnade till sårytorna och penslade på Trädvård blandat med EM-Aktiv, och det har kommit nya grenar under förra sommaren så allt gick ändå bra. När jag berättat om rekordskörden på trädgårdsmässor så finns det en del "professionella" som sagt att träd som får ovanligt mycket frukt inte överlever. Skönt att det inte är sant!

Vi har två Riga i trädgården, det ena planterades för tre år sen och får alltid fina gröna blad, många blommor och mycket frukt och står vid en övertäckt kompost som behandlas med EM. Det andra Riga köpte jag för halva priset och det hade krussjuka redan på plantskolan. Det tog två år innan det kom nya grenar närmare stammen, vilket är ett säkert tecken på att jorden ger näring vid rötterna och att trädet mår bra. Jag tog bort en del gamla och kala grenar i höstas och nu ser det grönt och fint ut, det har fått några blommor till och med, och fyra eller fem blad med krussjuka som är lätt att ta bort. Det verkar som om Riga är lätt att hålla friskt med EM!
I höstas köpte jag andra persikoträd och även ett nektarinträd. Nektarinträdet mår inte alls bra, det var en del kalla dagar i vintras och alla blad har haft krussjuka under våren. Men persikoträdet Avalon Pride är mycket fint med stora gröna blad och det har redan blommat med mörkrosa blommor. Ett plattpersikoträd verkar också klara krussjukan bra, det trodde jag inte! Det är viktigt att träden inte står i blåsten, sätt upp en spaljé mot norr eller plantera det mot en södervägg för bästa resultat.
Jag köpte 3 nya Frost förra våren, för att se om det kan vara individuella skillnader i motståndskraften mot krussjukan. De två minsta träden av de tre har redan fått flera krusiga blad på gamla grenar, men de är ändå gröna och får nog en eller två persikor. Det större köptes på en annan plantskola och har fått ett fåtal krusiga blad och har många frukter på gång.
Så är det meningsfullt att behandla träden med EM och bokashi? Ja, jag tycker det, efter fem år kan jag se att träden blir starkare, får större och fler blad och att det kommer nya friska blad snabbare om de första bladen drabbats av krussjuka. Det blir också fler persikor, och frukterna håller längre och mognar jämnt.

När det blir nya blad snabbt kan trädet klara att bära frukt trots svampangreppet. Ett nyplanterat träd som kommer direkt från plantskolan blir oftast inte sjukt med en gång, men våra nyplanterade små träd har ändå fått krusiga blad i år. Temperatur och fuktighet är svårt att påverka, men om trädet står i lä i söderläge och har ett tillfälligt tak så blir angreppet mindre. Om trädet planteras skyddat under tak får det inte krussjuka, men det kan bli andra problem i växthus, som sköldlöss till exempel. Våra friska träd har planterats i bokashijord, står nära en kompost där EM får bryta ner materialet, och sprayas med EM-Aktiv, MK 5 och Terrafert Blad. Friska persikoträd får nya grenskott nära stammen och det innebär fler grenar med fler blommor nästa år och mer frukt.
Behandlingen är enkel och beroende på hur jorden ser ut kan man välja att göra allt eller bara vissa delar:
- Vid nyplantering vattna ut EM-Aktiv och Terrafert Jord.
- Plantera trädet i bokashijord, inte i torv, för mikroorganismer trivs inte särskilt bra i torv.
- Fortsätt vattna ut EM-Aktiv under våren minst varannan vecka.
- Vattna ut EM-Aktiv under hösten, alltid en gång när bladen fallit.
- Lägg täckbark under trädet, hartserna i barken är svampdämpande och jorden blir lätt sur.
- Spraya EM-Aktiv, MK 5 och Terrafert Blad på knoppar och blad, ha lite ultrafint ZeoBas, eller Trädvård i sprutan så mikroorganismerna i EM trivs på trädet och stannar kvar även om det regnar.
- Använd stenmjöl,sprid ut under trädet, eller gör en övertäckt kompost med EM och stenmjöl som sen myllas ner i jorden runt trädet.
- Var försiktig med kvävegödsling, när EM-Aktiv används kan man använda mindre gödsel och få större skörd.
- Spraya EM-Aktiv och Terrafert Jord på hela trädet när bladen fallit på hösten. Terrafert Jord används annars i jorden, men när det inte finns blad kvar kan den göra stor nytta som svampdämpare.