Potatisodling och jordförbättring med bokashiströ

Potatisodling i murarbalja
Jordförbättring och potatisodling med EM
Potatisodling under halmtäcke med bokashiströ på leran under.

Igår satte vi potatis och nu är det tredje året som vi kombinerar potatisodling och jordförbättring. Den tidigare svårgrävda leran har fått lättgrävd kornig struktur tack vare EM, stenmjöl och biokol. Förut försökte vi med täckodling, men det blev för mycket sniglar och insekter, och leran förändrades inte alls. Vi försökte odla ovanpå den tunga leran, med köpt jord och mycket organiskt material, men sorkar och sniglar trivdes alldeles för bra och åt upp skörden.

Nu har vi hittat ett sätt som är arbetsbesparande och vi slipper använda jordfräs eller köpa ny jord. Den befintliga leran är en värdefull resurs, men det gäller att tillföra rätt material och mycket mikroorganismer så blir det snabbt fantastisk odlingsjord.

Sniglar är ett vanligt problem, och det är lätt att tappa sugen att odla när trädgården invaderas. För fem år sen var det just sniglar som fick mig att börja med EM, just för att en god vän sa att växterna kunde snabbare komma igen om sniglar åt upp delar av växten. Inte anade jag att EM skulle bli en sådan total make-over i vår trädgård och att deras arbete med att balansera jorden även kunde minska mängden sniglar för varje år. Idag ser jag att täckodling kan vara problematisk när delar av täcket börjar ruttna. Genom att vattna aktiverad EM och Terrafert Jord på täckmaterialet, stoppas förruttnelse och det blir fin jord och näring på kortare tid.

Steg för steg beskrivning av potatisodling och jordförbättring på lerjord:

  1. Gräs- eller ogrässvålen skalas av, ungefär 10-15 centimeter tjockt lager. Ett tunt lager vanligt 0-2 mm stenmjöl sprids ut på leran under och EM-Aktiv vattnas ut.
  2. Svålen tillbaka med ogräset neråt. Det spelar ingen roll om det är tistel-, kvickrot- eller maskrosrötter med! Stenmjölet i kombination med EM-Aktiv gör att det finns Effektiva Mikroorganismer som snabbt gör jord av ogräset

    Potatisodling och jordförbättring
    Bio-Bokashi Terra, ZeoBas och förgroddad potatis är viktiga hjälpmedel i jordförbättring.
  3. Ovanpå den vända svålen blir det mer stenmjöl, ZeoBas, och så bokashiströ som innehåller de jordförbättrande mikroorganismerna. Det räcker med 1 dl per kvadratmeter av Bio-Bokashi Terra som effektivt dämpar dåliga svampar och gynnar näringsomsättningen i jorden.
  4. Potatisarna läggs på plats.
  5. Ett tjockt lager halm sprids ut ovanpå potatisarna.
  6. Vattna med Terrafert Jord och EM-Aktiv så att halmen inte börjar ruttna. Det blir mindre skadliga svampar och sniglar då.

Om man inte vill täckodla så går det givetvis bra att mylla ner bokashiströ vid kupningen.

Vi undviker gödsel i potatisodlingarna, EM och stenmjölet skapar näring och struktur som ökar den vatten- och näringslagrande förmågan. Bio-Bokashi Terra innehåller även små mängder algkalk och EM-keramiskt pulver som ger kalcium och kisel och många andra viktiga mineraler till jorden, mikroorganismerna och växterna.

Bladmögel är sällsynt sedan vi började använda bokashiströ på det här sättet. Det är också bra att vattna potatisblasten med EM-Aktiv och Terrafert Blad varje vecka under sensommaren.

ZeoBas och Bio-Bokashi Terra i potatisodling
Ett tunt lager ZeoBas och Bio-Bokashi Terra på lerjorden och så läggs potatisen dit med ett tjockt lager halm som täcke.
Potatisodling i murarbalja
Potatisodling i murarbalja med bokashiströ och stenmjöl

Potatisodling och jordförbättring i murarbalja

Sorkar försvinner inte när EM används i trädgården, och våra sorkar är väldigt förtjusta i potatissorten Early Puritan, så den odlas i murarbaljor i år. Där blandas fermenterat material från övertäckta ogräskomposter med dålig och trött jord och när potatisen skördas på hösten finns det fin planteringsjord klar samtidigt. Det är så mycket som är bra med EM och bokashi!

Några hål i botten på baljan och ett lager grässvål under potatisen. Bokashiströ och stenmjöl får mikroorganismerna att skapa näring av den fermenterade ogräskomposten som varvas med gammal jord. Och sen fyller man på med mer jord och ogräsmaterial när blasten tittar upp.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.