Rosor och EM

Rosjuni20153Nu är det rosornas tid överallt i trädgården. För åtta-tio år sedan köpte jag rosplantor i massor och planterade på de mest hopplösa ställen, få klarade sig mer än en vinter. Sork, starka vindbyar och dåligt dränerad lerjord kan få den mest härdade rosplanta att tappa orken. Eftersom det var få rosor som trivdes hos oss så har jag glömt deras namn.

Men i år är jag tacksam att jag var så envis att ingenting kunde stoppa mig från att satsa blint på skönheten. Rosjuni2015För nu kommer de starkt tillbaka! Nu finns utslagna blommor med ljuvlig doft, knoppar utan bladlöss, vackert mörkgröna stora blad och stadiga stammar. Och det är plantor som jag har gett upp hoppet om!

Jag har inte gödslat rosorna på två år. Förr var jag noggrann med att gödsla varje planta, och jag häpnar och undrar över hur de kan blomma så vackert när de bara fått EM-Aktiv några gånger per år. Jag beskär inte lika mycket som jag gjorde förut, jag tror att plantorna blir mer kompakta än förut. En del är till och med naturligt och vackert uppstammade. Utan min hjälp!

Rosjuni20155Honungsrosen som bina älskar är full av knoppar och Austinrosen, som sorken bor under på vintern och myrorna äger på sommaren, har blivit en riktigt vacker buske med starka, friska blad och fina knoppar med enstaka bladlöss.

Det är magiskt!

 

 

2 svar på ”Rosor och EM

  1. Har fått fullt med bladlöss på körsbärsträdet. Har av dig köpt tidigare EM-Aktiv, Terradert jord, FPE samt Rörsockermelass Är det något av dessa jag kan använda på lössen?
    Mvh Jill

    1. Det är mycket bladlöss i år, men EM och FPE är bra på att hålla bladlöss borta! Ta 20 m EM-Aktiv, 5 ml FPE per liter vatten och spraya på bladen, men först tycker jag att du tar slangen och tar bort lössen så gott det går med en hård vattenstråle! Du kan också vattna på jorden med EM-Aktiv och Terrafert Jord, 0,5 dl EM Aktiv och 10 ml (2 teskedar) Terrafert Jord till 10 liter vatten. Det är i jorden som problemen med bladlöss börjar! Mvh, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.