Sådd av gurka med och utan EM

Gurka Iznik med och utan EM vid sådd.
Gurka Iznik med och utan EM vid sådd.
Gurkan Iznik sådd i bokashijord i krukan längst till vänster och i såjord i de två andra. Krukan längst till höger har bara vattnats med vatten. De andra krukorna har vattnats med EM (EM Aktiv och Terrafert Jord).

Gurka kan växa inomhus på vintern med växtbelysning. Här såddes 6 frön av gurksorten Iznik i tre krukor. En av krukorna innehåller sållad bokashijord som är ett år gammal. Bokashin i jordfabriken var blandad med trädgårdens lerjord och stenmjöl. De andra två krukorna innehåller köpt ekologisk såjord och en av dessa vattnades med EM Aktiv och Terrafert Jord en gång vid sådd precis som krukan med bokashijord. Alltså är det en av krukorna som bara vattnats med vatten.

Gurka Iznik sådd med och utan EM uppifrån
Gurkplantorna uppifrån.

Alla frön grodde, men det syntes från början att bladen var lite deformerade på plantorna i de båda såjordskrukorna. Nu har tillväxten blivit så låg i såjordskrukan som bara vattnats med vatten så dessa plantor får också EM Aktiv och Terrafert Jord vid omplanteringen till bokashijord. Plantorna som fått EM och växer i såjord omplanteras i köpt ekologisk plantjord så kan det kanske bli en jämförelse med bokashijord senare.

Dosering av EM Aktiv och Terrafert Jord

Vid sådd vattnades jorden med 5 ml EM Aktiv och 1 ml Terrafert Jord per liter vatten. Därefter har jag använt 2-3 ml EM Aktiv per liter vatten vid varje vattning av de två krukorna som behandlas med EM. När man vattnar med Terrafert Jord så kan man antingen ha en låg koncentration en gång i veckan, eller så tillför man den extra rotbefrämjande näringen bara vid sådd och varje omplantering. I försöket har Terrafert Jord använts vid sådd och kommer att användas även vid omplantering.

6 svar på ”Sådd av gurka med och utan EM

 1. Hej Kajsa!
  Hur ser dina gurkplantor ut nu 2 månader efter sådd?
  Vänligen
  Christina

  1. Hej Christina! Det kom små gurkor på två av plantorna, men så planterade jag om två plantor i ganska färsk bokashijord och en i planteringsjord. Plantan i planteringsjord fick problem med bladen och slutade växa, de två i bokashijord slutade också växa men fick massor med små gurkor och blommor. Jag har sett det stressade beteendet tidigare år så jag tog upp rotklumparna och hittade små maskbebisar blanda rötterna. Så små maskägg har gått igenom sållen och kläckts i krukan. Nu ska jag börja om med nya fröer, först ska jag torka bokashijorden på en bricka några dagar. Till nästa år ska jag ha mer sållad bokashijord som stått i låda hela sommaren, för då trivs inte maskarna har jag märkt. Tur att gurkplantor utvecklas snabbt i alla fall!

  1. Ja, det är samma dosering till tomater, jag ger alltid samma mängd EM till alla växter.

 2. Två frågor: Jag brukar bara ha ett lager såjord överst och sedan planteringsjord under så att plantan fortsätter att växa när den väl har grott. Brukar bli bra plantor.
  Min Bokashi jord från vinterns jordfabrik delade upp sig i tung lera i botten av kistan och lätt jord överst. Leran var ganska blöt och luktade illa. Jag försökte blanda de olika skikten och finfördela leran men den blev rätt full av klumpar ändå.. Nu har jag en del lera kvar i jordfabriken (använder en gammal dynkista av trä som inte är tät). Ska jag låta den vara kvar och försöka blanda den med Bokashi denna vinter igen?

  1. Javisst, blanda gärna den jord du har i lådan med mer bokashi. Jag tror att det är svårt att ha bokashijord en längre tid i en träbehållare, jorden blir antingen för fuktig i botten, eller för torr upptill i lådan där luften finns. Så prova att förvara den färdiga bokashijorden i säckar eller krukor tills du ska använda den. Jag brukade också ha såjord på toppen av planteringsjord förut, numera vill jag inte köpa jord så då blir det bokashijord i krukorna utan något annat lager. Vänliga hälsningar, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.