Sådd i bokashijord

postad i Bokashi | 2
Sådd i bokashijord
Gurka, minitomat, kronärtskocka, aubergine, sallad och rotselleri.

Kan man så och plantera direkt i bokashijord? Jodå, det går bra! Jag blandar bokashi med trädgårdens lerjord och får en kletig och kompakt jord som inte alls liknar såjord. Jag sållar bokashijorden när den luktar jord och späder eventuellt med mer gammal odlingsjord från förra året. Jag kan så de flesta fröer direkt i den jorden, men en del fröer behöver mindre näring eller mindre kompakt struktur och då kan jag späda med sand eller grus. Basilika t ex, går oftast inte så bra att så direkt i min leriga bokashijord, men hälften bokashijord och hälften sand brukar gå bra.

På den översta bilden finns ett urval av mina sådder just nu. Det är tomat, gurka, rotselleri, kronärtskocka, sallad och aubergine som står under växtbelysning i köket. Jag har även sått sparris och chili i min egen jord. Squash, majs och lök sår jag senare i vår. Alla dessa fröer har jag sått direkt i min näringsrika och leriga bokashijord. Det är skönt att inte behöva köpa såjord eller planteringsjord 🙂

Jag använder alltid EM Aktiv och Terrafert Jord vid sådd. Det räcker att vattna jorden en gång före sådd, men det går bra att vattna flera gånger om man vill.

Sallad bokashi jord
Sallad och pakchoi ger fina blad året runt om man vill.

Det är mycket lätt att odla olika bladväxter inomhus när man har näringsrik jord med hög mikrobiell aktivitet. Det går bra att skörda många gånger från bladkål och sallad utan att jorden sjunker ihop. Trågen med bladväxter på bilden såddes i mitten av december och vi skördar fortfarande från dessa nu i februari. Jag har också sallad som förodlas i små krukor som ska planteras ut i tunnelväxthuset när det blir ljusare dagar.

2 Responses

 1. Lotta Samuelsson
  | Svara

  Hej Kajsa
  Kommer du att vara på trädgårdsmässan i Malmö denna helgen 3 – 4 mars?
  Mvh Lotta

  • Kajsa Sjaunja
   | Svara

   Hej Lotta!

   Nej, det blir ingen mässa för min del. Men du kan komma förbi hos oss på Fårabäcksvägen före eller efter om du ska till mässan.
   Mvh, Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *