Sallad i bokashijord – direkt från jordfabrik

Sallad i bokashijord

Sallad som såtts i bokashijord, direkt från jordfabriken.Det blir bra jord av bokashi, så bra att det går att så direkt när jordfabriken är klar efter två veckor. Numera blandar jag oftast färdigfermenterad bokashi med lerjord från trädgården. Det blir förvånansvärt bra och bokashijorden blir helt suverän att så och plantera i. Vår tidigarebesvärliga lerjord har blivit härligt grovkornig och lättarbetad av EM-Aktiv kombinerad med både grovt och fint stenmjöl och fermenterad hästgödsel. Lerjorden sållas och blandas med bokashin i både stora och små hinkar och jordfabrikerna blir ofta jord på två veckor. Den färdiga jorden sållas igen, så bokashibitarna som är kvar inte stör groningen.

Så sallad i bokashijord

I januari sådde jag sallad i bokashijord, direkt från jordfabriken som var jord efter två veckor. Det blir kraftiga salladsblad med härligt grön färg. Jag vattnar med lakvatten och EM-Aktiv, cirka 0,5 tesked av varje till 1,5 liter vatten. En gång varannan vecka sprayar jag med EM-Aktiv, MK5 och Terrafert Blad. Jag blandar 1 tesked (5 ml) EM-Aktiv, 1 kryddmått MK5 och 1 kryddmått (1 ml) Terrafert Blad med 1 liter vatten. Det är roligt att sorgmyggorna som flyger runt i odlingsrummet inte verkar påverka mina sådder i år heller. Jag tror att bra jord gör växterna livskraftiga och larverna hittar kanske bättre mat än växtrötter i bokashijorden.

Tomatplantor i bokashijordMinitomater som planterats i bokashijord

Jag har även sått minitomater i sållad bokashijord, direkt från jordfabrik. På bilden har de planterats om, i bokashijord såklart. Det är viktigt att bokashijorden luktar jord, då blir det bra groning och växterna tar sig fort vid omplantering. Det är så skönt att inte behöva köpa jord längre, jag kan odla året runt i bokashijord gjord på lerjord från trädgården. Det är ett helt fantastiskt enkelt och billigt sätt att odla egna grönsaker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.