
Nu är det vår i Malmö och våra fruktträd får stärkande vårbehandling när de sprayas med EM. Det är ekologiskt och det blir ett bra resultat. Alla fruktträd, och andra träd, kan behandlas med EM på det här enkla sättet, och i vår trädgård blir det mer och bättre frukt för varje år:
- Päronrost är inget problem hos oss längre, det kan komma några enstaka blad med rostfläckar under våren på päronträden, men är det under 5 % av bladmassan så påverkas inte blommorna och frukten.
- Persikoträden får mindre krussjuka för varje år. Kombinationen av bokashikompost nära rötterna är viktig, men bladfästen, grenar och blomknoppar måste sprayas både på våren och hösten för att minimera sporer från skadliga svampar. Det är viktigt att behandla persika, aprikos och nektarin före blomning för att dämpa krussjuka och andra svampsjukdomar. Jag behandlar numera alltid förebyggande, dvs all nyplanterade träd får stärkande behandling både vår och höst även om det inte finns synliga problem ännu.
- Äppelträden svarar snabbt på en enda behandling. Det äldsta trädet som är minst 40 år, och fanns här när vi flyttade hit, får bättre äpplen för varje år. Innan vi började med spraybehandlingarna var 40-60 procent av frukten skadad av larver eller hade andra skador och de som var hela smakade inte alls gott. Nu är det knappt 10 procent dåliga äpplen och de friska frukterna är sötare och mognar snabbare även om det är en kall sommar.
- Plommonträden får mer och mer frukt för varje år. Förut fick vi några frukter på nyplanterade träd men året efter kom det ingenting alls. Träden ger nu fina och stora plommon och träden får ett kompaktare växtsätt.

Det går att spraya med EM före, under och efter blomning. I recepten nedan har jag lagt till produkter som ger extra näring till blad och mikrober.
Före och efter blomning:
20 ml EM-Aktiv, 5 ml Terrafert Blad, 5 ml MK 5 till 1 liter vatten, spraya tills det droppar från blad och/eller grenar. Terrafert Blad innehåller fulvosyra och lite humussyra samt havstångsextrakt för bladen och näring för mikroberna. Mikronäringen gör fruktträdens blad starka och det gynnar hela trädet och fruktsättningen.
För att mikroberna ska få mer näring och kunna stanna kvar på blad och grenar längre tid även om det regnar så kan man tillsätta en produkt som heter Trädvård, vilket är en blandning av basaltstenmjöl, vassle och EM-Keramiskt pulver. Detta gör man alltså inte under blomningen. Till en liter av blandningen ovan behövs 1 tesked Trädvård, skaka sprayflaskan ofta så att pulvret blandas väl i EM-vätskan. Resterna kan hällas ut på jorden runt trädet.
Det går också bra att använda bara finmalet stenmjöl, eller bara EM-Keramiskt pulver eller bara vasslepulver om man vill. Basaltstenmjöl används i en del länder för att hålla skadedjur borta och är samtidigt näring för EM-mikroberna och växterna. Det keramiska pulvret fungerar som ett “hus” för EM och gynnar deras tillväxt. Vasslepulver är en gammal huskur som effektivt motade dålig svamp på träd och andra växter.

Päronträdet Herzogin Elsa som är 13 år gammalt slipper päronrosten numera och bär frukt varje år
Under blomning
5 ml EM-Aktiv och 1 ml Terrafert Blad till 1 liter vatten. Man kan lägga till 1 ml MK5 om frukten är angripen av insekter eller svamp.
Skador på stam och grenar
Blanda EM-Aktiv med Trädvård, ta exmepelvis 200 g Trädvård och 200 ml EM-Aktiv till en kräm. Pensla på ytan som är skadad. Djur gillar inte att gnaga på stammar som har penslats med blandningen.
Det går också att hitta på egna varianter där EM-Aktiv blandas med finmalet stenmjöl, vasslepulver och för läkningen är EM-keramiskt pulver viktigt.


Fantastiskt !!!! Nu ska jag åka till min koloni. Gissa vad jag tar med dit ? Jag ska blanda lera med mina nya fina bakterier och pensla på mina skadade fruktträd Kanske botar det Monilia också ?
Härligt att du inspireras att använda EM, jag har ju sett hur det förbättrar vår trädgård och andras! Monilia kan försvinna på sikt när trädet får mer näring från mikroorganismerna!
Hej! Vårt gamla äppleträd har drabbats av Monilia och jag funderar på vad man kan göra för att göra saker bättre. Vad är dina råd (har en del av era produkter men tyvärr inte så påläst och kunnig)?
Hej! Vattna med EM Aktiv och Terrafert Jord, mylla ner lite Zeobas runt trädet eller om du har vanligt grovt stenmjöl så går det också bra. Beskär trädet så det kommer in mer luft i kronan också. Växternas immunförsvar stärks av mineralerna som finns i sten, och tack vare bakteriernas arbete i jorden där en del syror skapas t ex så kan stenarna långsamt vittra ner och då frisläpps mineraler. Det är också bra att pensla stammen med Trädvård som man blandar med EM Aktiv, det stärker trädet och jorden när stenmjölet sakta regnar ner på jorden. Du kan spraya på bladen och frukterna med EM Aktiv och MK5, ta 20 ml EM Aktiv och 5 ml MK5 per liter vatten, spraya inte mitt på dagen i starkt solsken. Du kan också prova åkerfräkenextrakt eller brännässelextrakt som är väldigt effektivt när man behöver dämpa svampangrepp och de nyttiga ämnena i örterna stärker trädet under lång tid. Det är ingen karenstid på EM-produkter så man kan äta frukten samma dag man sprayat. Gamla fruktträd behöver lite tid för att läka och bli starkare, men man brukar kunna se en förbättring redan året efter man börjar behandla hela trädet med EM.
Hej, läser med intresse om allt. Gör det ngn nytta att spraya med Bokahi vätskan/lakvattnet?
Hur är det om man brygger eget av EM?
Mv Heidi
Hej!
Lakvatten kan vara bra, men det innehåller en hel del näring förutom mikroorganismer. Beroende på vad som finns i hinken kan lakvattnet vara mer eller mindre EM. Det finns en hel del mikroorganismer på köksavfall, framförallt kan det finnas olika svampar och jordbakterier som gör nytta i jorden precis som EM, men på träd och buskar som behöver stärkas kanske det inte blir så bra. Gör en hink med bara örter och gräsklipp om du vill vara säker på att få bra lakvatten, kolla pH noga också.
Menar du aktiverad EM-A från EM-stamlösning och rörsockermelass eller menar du helt egen EM? Helt egen EM är mest mjölksyrabakterier och jästsvamp och jag vet inte hur man ska späda det till växter för att de ska ha nytta av behandlingen. Egenaktiverat EM-A från EM-stamlösning används precis som EM-Aktiv förutsatt att pH är 3,6-3,8.
Mvh, Kajsa
Hej och tack för svar, blev genast mycket klokare. Begreppen är visst lite oklara för mig. Men jag har med stort intresse läst på dina sidor om hur du använt EM på olika sätt i din trädgård. Jag har använt lakvattnet till gödsel och nu också provat spraya bärbuskar och träd med det. Sedan brukar jag också försöka brygga eller ska det heta, aktivera EM med sockermelass och spraya med det. Hur effektivt är det. Den EM aktiv ni säljer i er butik är väl inte jämförbar med det jag aktiverar. Det finns också det man känner som Mikroferm är det samma som EM aktiv men ett annat varumärke? Ännu en sista fråga, säljer ni också till Finland. MVH Heidi
Hej! Egenaktiverat EM är mycket bra, eller du kanske menar att göra helt eget EM? Köper du EM-stamlösning och rörsockermelass och aktiverar det i tio dagar i 34-36 grader, så får du ett bra EM-A. Det kan du spraya på växter och ha i dammen och använda som luktborttagare. Det köpta och färdigaktiverade EM-Aktiv är svårt att göra lika bra hemma själv. Multikraft har ett labb bara för aktivering av EM, och där kontrolleras mikroberna, vattnet, temperaturen och pH mycket noga. Mikroferm är ett annat varumärke, nästan samma innehåll men lite dyrare och inte lika drygt. Det bästa är att du köper av Djungeldoktorn i Finland, http://www.viidakkotohtori.fi/, för frakten blir dyr från Sverige till Finland! Så roligt att du använder EM i din trädgård, det gör skillnad, det vet jag! Mvh, Kajsa
Hej jag har 3 ganska stora citrusträd som varje vinter får sköldlus och denna vinter extra mycket ser det ut som. Har provat olika sorters såplösningar och det försvinner ett tag men kommer tilllbaka.
Vad rekommenderar ni för åtgärd/behandling?
Hej!
Jag får fortfarande små mängder sköldlöss på ett dvärgnektarinträd i odlingstunneln. Det började när trädet stod i kruka och nu växer det på friland och får mindre angrepp för varje år. Jag har tyvärr inte alltid tid att behandla så intensivt med EM som behövs, men trädet påverkas inte längre negativt av de få sköldlöss som återkommer på våren när myrorna är som mest aktiva.
Sköldlöss är svåra att bli av med, men om man tänker på deras livscykel och behov och anpassar skötseln så man hämmar deras tillväxt, så kan man minska angreppen och på sikt bli av med dessa helt. Det viktiga är att komma ihåg att sköldlössen sprider sig på våren och under den tidiga sommaren. De växer sig stora under sommaren och det är alltså nu på våren som det är viktigast att börja behandla jord och växt med EM. En av orsakerna till stora angrepp av olika arter av löss på växterna är att man gödslar med för mycket lättillgängligt kväve. Så tänk igenom när och hur mycket växterna ska gödslas och minska mängderna kväve framförallt om EM Aktiv används regelbundet. Här är tips på hur man behandlar med EM-produkter, så man stärker en växt för att slippa återkommande angrepp av insekter:
1. Vattna jorden med EM Aktiv (5 ml), MK5 (1 ml) och Terrafert Jord (1-2 ml) per liter vatten, upprepa 5-6 gånger (vid varje vattning) om du inte kan doppa krukan i vattenbad med dubbel mängd EM aktiv, MK5 och Terrafert Jord. Om du kan doppa krukan i vattenbad en timme eller två så är det bäst som engångsbehandling i kombination med sprayning. Sen är det bra att fortsätta ge växten EM Aktiv (20 ml per liter vatten) vid varje eller varannan vattning tills den återhämtat sig (får mindre eller inga angrepp av sköldlöss).
2. Spraya speciellt på våren med EM Aktiv (40 Ml), MK5 (5 ml), Terrafert Blad (5 ml) per liter vatten. Spraya tills det droppar från bladen sen eftermiddag, kväll eller tidig morgon så bladen inte utsätts för starkt solsken när de är blöta. Upprepa varje dag tills växten ser friskare ut, får nya blad och inte har angrepp. Det kan ta tid, men fördelen med att balansera växternas mikroorganismer på blad och grenar (och i jorden), jämfört med att bara döda insekterna, är att växterna får starka blad och får en mer balanserad tillväxt, och inte drar till sig fler angrepp av insekter.
3. Sköldlössen lever på grenar och bladfästen, ta bort insekterna som syns och pensla stam och grenar med Trädvård utblandat med lika mycket EM Aktiv i koncentrat. Sköldlöss är inte så förtjusta i den vita hinnan av stenmjöl, vasslepulver och EM keramikpulver. Pensla på våren och hösten.
4. Mylla ner Zeobas i jorden ytligt, när man vattnar kommer det finmalda stenmjölet spridas ner i jorden. Zeobas består av häften zeolit och hälften basaltstenmjöl. Zeoliten fungerar som närings- och vattenmagasin, och balanserar eventuellt näringsöverskott. Basaltstenmjölet innehåller viktiga mineraler som kompletterar annan makronäring (NPK), och är viktig näringskälla även för mikroorganismerna som lever vid växternas rötter.
Hej. Har lite funderingar kring hur jag ska göra när jag sprayar mina äppelträd. Har precis skickat efter produkter till dig men blir osäker på hur jag ska använda dem. Vilken typ av spruta använder du i din trädgård. Har stora äppelträd att spruta. Såg en kalk och universalspruta på granngården, kanske det är någonting. Vad tror du? Med vänlig hälsning Stina
Hej! Det är enklast att spraya med en tryckpumpspruta, så du pumpar upp trycket i behållaren och sen bara sprutar utan att jobba med händerna. 🙂
Det finns små och stora sådana sprutor, vi har en liten på 1 liter som fungerar bra till några enstaka mindre träd men många eller stora träd sprutas enklast med en spruta på 3-5 liter.
Med vänlig hälsning, Kajsa