Stresstestat bokashiströ testas av växter

Sista delen av stresstestet är nu klart. Frågan är vilken jord som ger bäst tillväxt? De tre varianterna av bokashiströ har gjort bokashi, varit i jordfabrik några veckor och därefter såddes grönkål och ärtor i tre tråg med olika bokashijord.

sadd tittar upp21De tre varianterna på bokashiströ var, räknat från vänster i bilden: Bio-Bokashi, vanligt bokashiströ och vanligt bokashiströ med en liten mängd EM-Keramiskt pulver. Vanligt bokashiströ är det som är lätt att göra själv av vetekli, EM-stamlösning, rörsockermelass och vatten. Det här enkla och vanliga bokashiströet har jag gjort själv för att ha som jämförelse i det här testet.

Jordfabriken med bokashi gjord på vanligt bokashiströ luktade mycket illa, och jag var nyfiken på om växterna skulle trivas i den bokashijorden. Bilden till vänster visar hur det såg ut när grönkålsfröna började gro. Jag satte 15 ärtor och cirka 25 grönkålsfrön i varje tråghalva. När grönkålens blad tittade upp var det tomt i det inringade området på bilden, och även när plantorna var stora,

sådd klar
Nästan alla frön har grott, och det är lite mindre grönt i den mittersta lådan med den illaluktande bokashijorden.

som på nästa bild, så växte det ingenting just där (bladverket från andra delar skymmer dock). I de andra lådorna hade fröna grott jämnt fördelade.

Så här såg det ut flera veckor senare, jämna fina plantor i alla lådor. Lite mindre grönt i den mittersta lådan med den illaluktande bokashijorden. Jag är lite förvånad att det grott så bra. Intressant var också att ärtorna kom igång sist i lådan med Bio-Bokashijord och först i lådan med vanligt strö.

Ytterligare en vecka senare avslutade jag testet och plockade ut några plantor från varje låda för att se om det var några skillnader. Och det var det ju! På bilderna är det samma ordning som i den första bilden, alltså Bio-Bokashi längst till vänster, sedan vanligt strö och till sist vanligt strö + EM-Keramiskt pulver. Jag har listat de viktigaste skillnaderna för varje låda och typ av planta.

artor-rotter
Ärtornas rötter är långa, kraftiga och har även många fina rottrådar i Bio-Bokashijorden.

Ärtor

Bio-Bokashijord: Starka stjälkar och långa kraftiga rötter med många fina rottrådar

Vanligt strö: Inga starka rötter, bara finare och ganska svaga rottrådar

Vanligt strö + EM-Keramiskt pulver: Inga ärtrester kvar längst ner på plantorna, starka rötter men nästan inga finare rottrådar

Grönkål

Bio-Bokashi: Jämna, mörkt gröna och stora hjärtblad på alla plantor och många och stora kraftiga grönkålsblad efter hjärtbladen. Har långa, kraftiga rötter med många fina rottrådar.

Vanligt strö: Små grönkålsblad jämfört med de andra lådorna och ett stort och ett litet hjärtblad på samtliga plantor. Svaga och korta rottrådar, en del plantor hade nästan inga rötter alls.

Vanligt strö + EM-Keramiskt pulver: Många plantor har stora hjärtblad, även om de är lite ljusare jämfört med Bio-Bokashilådans plantor. Kraftiga och många grönkålsblad (efter hjärtbladen). Långa rötter med många finare rottrådar.

kal-rotter och blad
Grönkålsrötterna är längst i Bio-Bokashilådan och i lådan med vanligt bokashiströ och EM-Keramiskt pulver.

Kommentarer

Den starka rotutvecklingen hos ärtorna i Bio-Bokashijorden är troligen förklaringen till att tillväxten ovan jord började senare jämfört med de andra lådorna. Tillväxten skedde under jord! Det var så svårt att separera ärtplantorna från varandra i Bio-Bokashilådan så de jag tog kort på hade minst rotsystem 🙂 De andra lådornas ärtplantor var betydligt lättare att separera. Jag har inte visat på bild att minst en tredjedel av Bio-Bokashijordens ärtplantor hade dubbla stjälkar, en hade till och med tre stycken! I de andra lådorna var det enstaka ärtplantor som hade dubbla stjälkar.

Jag vet inte varför ärtskalen försvann i lådan med vanligt strö + EM-Keramiskt pulver, men jag märkte att just den lådan drog till sig sorgmyggor. Jag gissar att nedbrytningen av organiskt material påskyndats av det EM-keramiska pulvret, och den processen drog i sin tur till sig sorgmyggorna.

Grönkålsplantorna i Bio-Bokashijorden hade verkligen starka stjälkar och en mycket jämn tillväxt jämfört med de andra lådornas plantor. Det vanliga ströets jord som luktade illa verkar ha påverkat rotutvecklingen negativt.

Slutsats

Bio-Bokashi är ett bra bokashiströ. Algkalk är ett mikronäringstillskott som behövs både för växternas och EM-mikroorganismernas tillväxt, som tillsammans med EM-Keramiskt pulver gör att Bio-Bokashi kan klara även krävande uppgifter. Eftersom det här var ett stresstest så var förhållandena lite svårare än vanligt och inte alla bokashiströ klarar att leverera en jord med EM-egenskaper, dvs kraftiga rotsystem på starka och kompakt växande plantor med välutvecklade blad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.