Stresstestat strö i jordfabrik

jordfabrik_vanligtströ2
Bokashi gjord på bara mitt eget strö gav en illaluktande jord som dessutom kändes grusig och platt.

För ungefär en månad sedan gjorde jag ett inlägg om resultatet av stresstestet där tre sorters bokashiströ fick jäsa räkskal, kål, kaffe och fruktrester i små burkar. Innehållet i burkarna blandade jag därefter med gammal bokashijord från utomhuskrukor, i proportionerna 1/3 bokashi och 2/3 gammal jord, i tre svarta 12-liters murarhinkar. De fick sedan stå i cirka 18 grader under tio dagar innan jag tog bort det översta lagret jord i varje hink och rörde om. Redan då hade den mesta bokashin i två av hinkarna blivit jord, medan den tredje hade fortfarande några kletiga oidentifierbara klumpar kvar. Efter omrörningen la jag tillbaka jordlagret ovanpå bokashijorden igen.

Ett bra resultat i alla hinkar alltså förutom en sak, lukten. Hinken med de kletiga klumparna var resultatet av mitt eget bokashiströ och den luktade nästan lika illa som bokashin gjorde när jag öppnade locket. Det är en envis, skarp och obehaglig lukt som stannar kvar i näsan länge och ger mig huvudvärk efter ett tag. Jordfabriken med mitt eget strö plus EM-Keramiskt pulver hade svaga toner av den skarpa lukten, men det var inte obehagligt.

jordfabrik_EMkeramik2
Bokashi gjord på eget strö med EM-Keramiskt pulver gav bättre jord, den höll ihop bra och luktade ok.

Men nu var det dags att ta ut alla tre hinkar i dagsljuset för att jämföra. De har alltså stått i cirka 18 grader i drygt fyra veckor, och det har blivit 95-99 procent jord i alla tre hinkarna. När jag rör runt i jorden är den märkliga obehagliga doften fortfarande kvar i bokashijorden gjord på mitt eget strö, och jag är glad att jag använt handskar. Frågan är om det är bra jord om den luktar så illa? Inte alla människor kan känna den här specifika lukten märkte jag. Min man känner den inte, även om han nös efter att ha doppat näsan i, den i mitt tycke, extremt illaluktande jorden. Han tyckte att bokashijorden gjord med mitt eget strö och EM-Keramiskt pulver luktade lite som en ofärdig kompost, medan den för mig luktar mycket svagt av sur plast.

Han kunde faktiskt inte känna någon lukt alls i bokashijorden som gjorts med bara mitt eget strö, den som jag inte vill lukta eller ta på alls. Men han tyckte inte om den, även om han inte kunde säga varför. Bokashijorden gjord på Bio-Bokashi tyckte han luktade bra jord, och det håller jag med dom. Det är den enda jordfabriken av de här tre som inte har sur plastlukt.

jordfabrik_biobokashi2
Bio-Bokashi gav jord som håller ihop bra och luktar jord.

När jag rörde runt i hinkarna var de båda jordfabrikerna med EM-Keramiskt pulver luftiga och den tredje hinkens jord var grusig, torr och föll sönder när jag kramade den till en boll. På bilderna ser man att Bio-bokashi ger jord som håller ihop bra samtidigt som den är porös, och det gör även mitt eget strö med tillsatt keramiskt pulver. Jorden i hinken med bara mitt eget strö går däremot inte att forma till en boll, den faller sönder med en gång.

Såtest
Funktionstest av jordfabriker med stresstestat bokahsiströ.

Nu ska jorden från alla jordfabrikerna funktionstestas i tre tråg med ärtor och grönkål. Det ska bli intressant att se om jorden med den obehagliga doften påverkar växtkraften.

2 tankar på “Stresstestat strö i jordfabrik”

 1. Bästa Kajsa!
  Jag har fått brunröta på mina tomatplantor odlade i krukor i mitt växthus. Jag kommer att köra stammar och blad till brännbart på sopstationen. Men jorden skulle jag vilja ta vara på och undrar om det är då att jorden kan renas med EM. Jag tänkte vattna igenom jorden i krukorna med EM. Vad tror du om det?
  Sen undrar jag om det är en god idé att spruta hela växthuset med eMB ACTIVE och låta det verka innan vi sköljer hela huset med bara vatten och såpa.
  Hoppas du vill kommentera detta.
  Trädgårdshälsningar
  Katarina

  Svara
  • Bästa Katarina! Du kan fermentera alla mögelangripna växtdelar i en lufttät behållare med EM. Jag har gjort så i fyra år, får mindre mögel för varje år även om jag återanvänder samma jord till nya tomatplantor efter att ha grävt ner det fermenterade i jorden. Förut hade jag stora problem med mögel och insektsangrepp.
   Det är viktigt att lära sig mer om vad som får mikroorganismer att växa, blir fler. De behöver ha en del livsvillkor uppfyllda: näring, pH, temperatur, syrehalt, fukthalt och konkurrens av andra mikroorganismer. De mögelsvampar som trivs i luft trivs inte i en lufttät behållare där man trycker ihop det som ska fermenteras och tillsätter de fermenterande (konkurrerande) bakterierna som finns i EM och sen väntar minst två veckor innan man använder materialet. Man kan alltid prova, för mögelsporerna finns alltid runt omkring oss, de kan inte utrotas.
   Undvik såpa, det är ett desinfektionsmedel som tar bort alla mikroorganismer från ytorna, både bra och dåliga. När ytorna är rena så kommer det nya mikroorganismer dit, och det är de som finns i luften just nu, ofta mögelsporer. eMB Aktiv är ett bättre alternativ, där du lägger till växtnäringsskapande, nyttiga mikroorganismer som kan konkurrera med de som bryter ner växtdelar snabbt (mögel till exempel). Du kan också rengöra med EM Aktiv, EM Klar Aktiv eller något av rengöringsmedlen med EM, exempelvis Allrengöring Citrus eller Lavendel. Bakterierna skapar en biofilm som håller rent länge och minskar mögel och alger. Den biofilmen ska man inte ta bort, om man inte får prblem av oväntat slag förstås. Jag vet inte vad det skulle vara, för i vårt växthus är det mindre alger och mögelangrepp och jag har helt slutat använda såpa.
   Rengöring med EM: Spraya på en EM-produkt som du spätt med 100 gånger så mycket vatten, 1 tesked till 0,5 liter vatten, låt verka några minuter, borsta rent från smuts. Efterskölj om det finns smutspartiklar på ytorna. Klart! 🙂 Du kan spraya på EM efteråt också om du vill ha en extra långtidsrengöring.
   Vänliga hälsningar,Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.