Tidigare groning av paprika med EM Aktiv och Terrafert Jord

Frösådd med och utan EMFrön från ekologiskt odlad snackpaprika såddes i bokashijord eller såjord från Emmaljunga den 2 januari 2021. Hälften av de tolv plantorna vattnades med EM Aktiv och Terrafert Jord före sådd och två gånger till före omplanteringen då bilden togs. Den andra hälften fick vatten vid varje vattning.

Tydliga skillnader

EM Aktiv och Terrafert Jord ger mörkare färg på jorden och rötterna blir kraftigare.

Tidigare groning med EM Aktiv och Terrafert Jord oavsett jord.

Vad är Terrafert Jord?

Det är en biostimulant som stärker växternas rötter helt naturligt. Förutom EM så innehåller Terrafert Jord humussyror, fosforsyra och havstångsextrakt. Det finns också EM Keramikpulver i Terrafert Jord. Det finns många studier som visat att humussyror gör växtrötterna starkare men det är ingen som vet varför det blir så. Humussyra har använts inom folkmedicinen sedan gammalt och finns alltså att köpa i hälsokosten. Humussyran har förmåga att binda till sig tungmetaller och virus.

Havstångsextrakt har också visat sig ge en tydlig verkan när det gäller att stärka växterna men det är ingen som vet varför. Man tror att det är växthormoner och spårämnen av mineraler som ger den stärkande effekten. Fosforsyran är en essentiell näring för allt levande, fosfor betecknas som P i kemin och detta grundämne är viktigt för cellbildning och energilagring samt transport av den energi som skapas via fotosyntes.

EM Aktiv och Terrafert Jord gynnar rotutvecklingen

När man kombinerar Terrafert Jord med EM Aktiv så behöver man bara små mängder humussyra, fosforsyra och havstångsextrakt för att växterna ska kunna hitta och ta upp den bästa näringen från syrorna och få starka rötter. En planta som fått Terrafert Jord har mycket starka och tåliga rötter, så de frilagda rötter som finns i bilden kommer anpassa sig snabbt i den större krukan med ny jord.

 

 

3 tankar på “Tidigare groning av paprika med EM Aktiv och Terrafert Jord”

 1. Hej Kajsa!
  Vi har småplantar av fänkål och sallad som ska planteras ut om 1- 2 veckor. De vattnas med EM Aktiv + Terrafert Jord.
  Fältet de ska planteras i har vi för en vecka sen grävt mer EM-fermenterat ogräs på 20 centimeters djup.
  Vår fråga är om det är bra att redan nu bevattna fältet med EM Aktiv + Terrafert Jord?
  Vi undrar också om det går att fermentera häck-klipp från en bokhäck på samma sätt som med ogräs. Och kan man isåfall fermentera enbart det eller är det bättre att varva det med ogräs?
  Hälsningar Helen

  Svara
  • Hej Helen!
   Jag brukar vattna med EM Aktiv och Terrafert Jord när jag planterar, då kommer mikroorganismer och humussyrorna just där rötterna är och det är ju där de gör mest nytta. Men visst kan man vattna någon vecka före plantering om man ser att jorden struktur kan förbättras, det är speciellt bra om man odlar i köpt ekologisk jord som ofta innehåller bitar av trä eller kvistar.
   Det går bra att fermentera häckklipp från olika sorters växter. Eftersom det är en del kvistar med så får man räkna med längre tid, 3-4 veckor med EM Aktiv. Har man eMB Aktiv så kortas tiden till ungefär 1-2 veckor. Kan man inte flisa häckklippet så kan det ta längre tid och då är det bra att blanda med ogräs, gräsklipp eller löv så det inte blir luftfickor mellan kvistarna. Det räcker med tunna lager av något platt material mellan lagren av häckklipp. Vi fermenterar flis från vår ligusterhäck varje år, och från alla vilda fläderbuskar. Det blir mullrik och näringsrik jord av det.
   Vänliga hälsningar från Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.