Tomatplantor växer bra med Terrafert Jord och Terrafert Blad

Sungold
Tomat Sungold såddes i början av mars.

Årets tomatplantor ser lovande ut! Mörkgröna blad, starka stjälkar och kompakt form, de behöver inte stöd även om Picolino, från frö av köpt tomat, verkar bli stor och få tomater tidigt. Tomatplantorna har fått EM-Aktiv och Terrafert Jord en gång i såjorden och sedan har de duschats med EM-Aktiv, MK 5 och Terrafert Blad ungefär varannan vecka efter att de första riktiga bladen utvecklats, det andra bladparet alltså. Jag har haft sorgmyggor i krukor med andra bladväxter i närheten av sådderna, men de späda plantorna har inte påverkats av det.

2 tomater
Sungold, F1, till vänster och “Picolino”, från frö av tomater som köpts i affären. Picolino såddes i mitten av februari och blommar redan.

De omplanterades för en och en halv vecka sedan i blandad bokashijord med en procent ZeoBas och en procent Bio-Bokashi. Jag är noga med att lukta på bokashijorden innan jag planterar späda plantor i den. Om den luktar det minsta surt eller annorlunda så väntar jag hellre några dagar och sprayar på utspädd EM-Aktiv och lite Terrafert Jord.

Terrafert-serien är dryga produkter, ofta ger en vattning eller duschning effekt och det är viktigt att späda rätt! En österrikisk plantskola har gjort försök med blommor och det visade sig att vattning med 2 procent Terrafert Blad gav bättre plantor med fler blommor och klarare färger jämfört med 4 och 6 procent. Se i bilden nedan, blomplantan längst till vänster har inte fått någon behandling alls, nr 2 har fått Dazide Enhance, som är ett kemiskt tillväxtkontrollerande medel.

Plantskolan tyckte mest om plantorna som fått 2 procent Terrafert Blad. De tyckte att bladens färg var bra, plantorna var kompakta och jämna, att det var fina färger på blommorna och att den hade många knoppar. Det bästa med att behandla med EM och Terrafert Blad jämfört med kemiska medel är att personalen slipper använda skyddskläder i växthuset. För många plantskolor är det fantastiskt och nästan otroligt att de kan få fin kvalitet på sina plantor helt ekologiskt!Blommor Terrafert Blad 2

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.