Vi planterade många fruktträd när vi flyttade till Fårabäck, cirka femton stycken äppel-, plommon- och päronträd. Av de 15 finns det bara 1 päronträd kvar idag, och den mesta träddöden ansvarar sorkar för. Visst har vi haft dålig jord, (så skönt att få säga det i imperfekt!) och visst har rådjuren bidragit till att träden inte återhämtat sig, men sork är det stora problemet när det gäller fruktträd hos oss.
Så därför är det så härligt hoppfullt att jag har lyckats få ett sorkskadat äppelträd Alice och en prydnadsapel Profusion att komma igen!
Äppelträdet Alice skadades under vintern tillsammans med fem andra fruktträd som vi planterat under hösten. Just Alice hade kvar några få fina rottrådar på en liten rotklump, kanske hade sorken precis börjat sitt kalas när vi upptäckte skadorna i början på året, så jag tänkte att det var störst chans för just det trädet att klara sig. Jag brydde mig inte om att förkorta de grova grenarna, utan tänkte att jag får se om det blir någon gren som klarar sig och sedan får jag bygga upp trädet på nytt från den grenen. Den lilla rotklumpen planterades i en kruka med bokashijord och så vattnade jag med EM-Aktiv och Terrafert Jord.
Och sen glömde jag bort alltihop och lät det stå skyddat vid en stenmur. Så när våren kom och de andra äppelträden i trädgården fick blommor så blev jag minst sagt

förvånad över hur mycket blommor det var på varje gren på trädet! Jag var inte helt övertygad om att trädet skulle fortsätta bete sig normalt men vi bestämde oss för att gräva ett nytt hål och plantera ut Alice ändå i början av juni. När vi tog bort krukan så var den helt full av tjocka vita friska rötter, fantastiskt att de har utvecklats på så kort tid. Och nu i augusti har hon minsann tre äpplen som mognar fint! Bladen är gröna och det kommer nya grenskott, och vi fortsätter vattna med EM-Aktiv och Terrafert Jord en gång i månaden ungefär.

Senare under sommaren, i slutet av juni, upptäckte jag prydnadsapeln som hade torra små bladrester och med roten halvt exponerad för luften. Inte så stor chans att den kommer igen tänkte jag, men varför inte försöka? Så jag gjorde på samma sätt som innan med bokashijord och EM-Aktiv och Terrafert Jord, men här fick jag kapa en del av rotdelen som annars var för lång för att få plats i krukan. Jag kapade också de torra och tjocka grenarna så trädet kunde hålla balansen i krukan. Bilden visar hur avgnagd roten var, och hela den övre delen av roten var i luften där sorken grävt runt, varför gör sorkar så 🙁 ?

Det tog kanske en månad innan det kom en pytteliten röd knopp, och veckan därefter kom det första lilla rödgröna bladet! Och nu i slutet av augusti har trädet många fina blad och får nya grenskott. är inte det rätt fantastiskt? Humussyrorna i Terrafert Jord är speciellt bra för rotutvecklingen, och det tycker de här två träden också.
Och blir det fler sorkskadade träd i fortsättningen så ska jag försöka rehabilitera dem på det här sättet igen oavsett hur stora skador det är på roten.