Bio-Bokashi, EM-Aktiv och andra EM-produkter innehåller jästsvampar (samma som används vid brödbak och öl- och vinframställning), mjölksyrebakterier (2 olika stammar som finns i mjölksyrade livsmedel) och fototrofa bakterier, även kallade fotosyntesbakterier. Alla dessa är helt ofarliga för människor, och djur, och gör stor nytta i varje miljö de kommer till. Bokashi betyder fermenterat (eller jäst) organiskt material och det är kanske inte helt självklart vad fotosyntesbakterierna bidrar med i den processen. Hade det inte räckt att ha bara mjölksyrebakterier och jästsvampar i materialet som jag vill göra jord av?
Svaret är att det sker en hel del olika processer när det organiska materialet, som matrester, bryts ner till sina beståndsdelar. Syret tar fort slut i jorden när det finns mycket att bryta ner, och då bildas metan och vätesulfid som i sin tur hämmar kvävefixerande bakterier och annat levande. I mindre biogasanläggningar i Tyskland tillförs syre, i form av luft, under rötningsprocessen för att göra om överskottet av vätesulfid till svavel. När fotosyntesbakterierna omvandlar ljus till energi tillförs också syre till jorden, så att vätesulfiden bryts ner till svavel och då kan kvävefixerande bakterier frodas och ge jorden mer näring. Dessutom kan fotosyntesbakterierna själva fixera kväve. Och då är det lätt att förstå varför fotosyntesbakterierna har en så viktig roll i EM-produkterna.