Verkan av Effektiva Mikroorganismer

Verkan av Effektiva Mikroorganismer kan man prata länge om. Här är en illustration som på ett enkelt visar hur växterna gynnas av det ökade mikrobiella livet i jorden och på växten. När vi vattnar ut EM på jorden eller sprayar EM på växterna så kan man se vissa förbättringar med en gång, medan andra tar mer tid. Det är främst samspelet mellan växternas rötter och mikroorganismerna som stärker växtens immunförsvar.

Växter med starka rötter får stor och hållbar skörd av frukt, bär och blommar länge med intensiva färger.

Verkan av Effektiva Mikroorganismer
Bilden visar verkan av Effektiva Mikroorganismer i jorden.

 

Här är bilden som pdf för utskrift: em_verkan_print

 

 

9 tankar på “Verkan av Effektiva Mikroorganismer”

 1. Hur var det med spädningsförhållande av lakvattnet från bokashin, när man ville använda det till vattning/gödning av krukväxter inomhus?
  Tack för trevligr, intressans och berikande föredrag i Häggvallsskolan på Tjörn!
  Med vänlig hälsning,
  Rolf Wadlund

  Svara
  • Hej Rolf! Jo, det är samma spädningsförhållande av lakvattnet inomhus som utomhus. Mellan 200-1000 gånger är bra för lakvatten från Bio-Bokashi och Svart bokashi. Du får prova dig fram för olika växter och jag tycker det är bra att vänja dom långsamt, späd minst 500 gånger de första gångerna och se hur växten mår!
   Det var väldigt inspirerande att träffa så entusiastiska deltagare på Tjörn!
   Med vänlig hälsning, Kajsa Sjaunja

   Svara
 2. Hej Kajsa, Jag har precis beställt mer EM active för mina små plantor , tomat chili osv, MK5 och Terrafert Jord för att hjälpa mina plommon och körsbär träd. Har jag gjort rätt eller skulle ha också Terrafert Blad. Lite komplicerat. En franska nybörjare. Vi har redan haft kontakt via FB.
  Med vänlig hälsning
  Isabelle hedgecock

  Svara
  • Hej Isabelle! Du har gjort rätt, det blir bra med EM Aktiv, Terrafert Jord och MK5. Spraya fruktträdens blommor och blad med EM Aktiv och MK5, EM Aktiv gör rent och drar till sig pollinerare och MK5 skrämmer bort larver och andra insekter som äter på blommor och blad. Sprayningen är också bra för att förebygga svampangrepp. Du kan också spraya dina tomat, chili osv. Ta 5 ml EM aktiv och 1 ml MK5 till1 liter vatten, det är alltid en bra spädning.
   Sen vattnar du med EM Aktiv och Terrafert Jord på jorden runt plantorna och runt dina träd. Ta 5 ml EM Aktiv och 1 ml Terrafert Jord per liter vatten och räkna med att 10 liter vatten räcker till ett fruktträd, även om det är stort och gammalt. Om det är torrt i jorden så vattnar du med mer vatten efteråt så mikroorganismerna sprids neråt i jorden till rötterna.
   Om EM aktiv tar slut så kan du ändå fortsätta spraya med bara MK5 och vattna med Terrafert Jord. 🙂 Vänliga hälsningar, Kajsa

   Svara
 3. Hej Kajsa!
  Måste berätta att jag förra sommarn gav mitt äppelträd (planterad i 2015, tyvärr mkt dålig jord här, med bara ett relativt tunt lager matjord) EM aktiv. Det hade då varit sen i växt, mkt bladlöss o myror, bladen skrovliga o emliga. Inga äpplen kom det i 2019 pga frost.
  Men i år: massor m nya skott, fina, glänsande blad, inga löss, inga myror, o trots frost som tog riktigt många blommor är det äppelkart på g! Jag är övertygat om att det är EM Aktiv’s förtjänst! Man blir ju bara så lycklig!

  Nu undrar jag om det är för sent att ge mina tomater och det älskade äppelträdet EM Aktiv, nu när tomatplantorna har börjat få tomater o trädet är i full gång m äppelproduktion?
  Mvh.
  Birgitte

  Svara
  • Hej Birgitte! Så härligt att ditt träd etablerat sig och hittar näring så det håller sig starkt och kan blomma och ge frukt! 🙂 Underbart!
   Du kan vattna med EM aktiv hela sommaren och hösten tills det är för kallt så marken fryser.
   Det är viktigt att ge EM regelbundet, en gång i veckan eller varannan vecka hela sommaren och tills du skördat klart, till alla växter och träd som får frukt. För du får mer blommor, mer frukt och mer lagringsdugliga frukter med bättre smak om träd och växter har tillgång till näringen från EM i jorden och på bladen.
   Jag ger mycket EM Aktiv till tomatplantorna, nu kan jag ha färre plantor än förr för de ger mer tomater.
   Fruktträden får EM Aktiv 4-5 gånger under vår och sommar så vi får mer frukt och slipper angrepp.
   Vänliga hälsningar från Kajsa

   Svara
 4. Hej!
  Hur använder du ditt lakvatten, då emaktiv och mk5 mm verkar ersätta och överträffa det, eller har jag förstått fel?
  Med vänlig hälsning,
  Mimi

  Svara
  • Hej!
   Lakvatten från en bokashihink är fantastisk blomnäring och ger god smak på tomater, gurka, paprika, sallad och andra grönsaker. Det är en viktig näring som jag använder mycket till just tomater, sen räcker tyvärr inte mitt lakvatten till så mycket mer än jordgubbar och inomhusväxterna. 🙂
   EM Aktiv är däremot bara mikroorganismer, som i sig skapar näring eller frigör bunden näring i jorden och även på bladen. Så EM Aktiv och lakvatten är komplement, jag kombinerar ofta de båda när jag vattnar inomhussådderna och inomhusväxterna till exempel. MK5 är en speciellt fermenterad produkt, som är baserad på chili och vitlök och tack vare fermenteringen så blir den vätska man får mer lagringsduglig jämfört med om man lagt chili och vitlök i vatten och låtit det ligga och rötas en vecka. Fermenteringen gör också att man kan ta små mängder MK5 och späda med mycket vatten och så blir det en rätt bra mängd av de ämnen som insekter och svamp ogillar på bladen eller i jorden.
   Så använd ditt lakvatten när du vattnar, små mängder till alla växter är bra och så kan man behöva komplettera med annan näring som stenmjöl eller något med med kväve till en del växter. EM Aktiv bidrar ju med kvävefixerande bakterier, som alltså fixerar kväve från luften ner i jorden, så lägger man till EM Aktiv när man vattnar en gång i veckan (2 ml per liter vatten) så kan man minska på kvävet upp till 30 procent.
   Vänliga hälsningar från Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.