EM-Aktiv och Terrafert Jord ger starka rötter snabbt
Tänk så många fruktträd som kastas bort när sorkar skadat rötterna! Förra året skrev jag om äppelträdet Alice. Sorkarna åt upp rötterna under vintern och det var första gången som jag gav ett fruktträd en ny chans i en kruka. Numera kapar jag rotstumpen på alla sorkskadade träd och buskar och planterar i en kruka med bokashijord. Sen vattnar jag med EM-Aktiv och Terrafert Jord. Bokashijorden tar jag från en färdig jordfabrik, som luktar jord och är mörkbrun eller svart till färgen. Jag är noggrann med att jorden ska kännas och lukta bra, för under åren har jag sett att skadade och späda växter tar sig bättre när bokashin är nästan helt nedbruten. När jag planterar nyinköpta fruktträd med välutvecklade rötter kan jag ta bokashi direkt från bokashihinken. Bokashin blandas med jorden i botten på gropen och sedan blir det ett lager jord ovanpå innan rotklumpen sätts på plats.
Krukan med den skadade roten får stå skyddat utomhus och glöms bort tills det blir vår. Det är roligt att alla skadade träd och buskar återhämtat sig bra hittills. När jag planterar trädet är krukorna fulla av vita tjocka rötter.

Många äpplen två år efter rotskada
I år är det andra sommaren efter rotskadan och Alice har massor av äpplen och gröna starka blad. Det här är andra året jag använder EM-Aktiv, istället för Mikroferm, och det märks stor skillnad på mängden frukt i vår trädgård. Redan förra året märkte jag att nyplanterade träd kunde bära frukt utan att sluta växa. Även om träden växer mindre än förut så blir det ändå mer frukt för varje år. När det är massor av mikroorganismer i jorden så blir det bra näring till hela trädet. Alla våra träd, även gamla träd, har fått en mer kompakt form sedan förra året, och jag är glad att ha hittat ett EM som har så bra kvalitet. Mer skörd på kompakta och friska träd känns helt rätt!
Rotexudat och mikroorganismer
Men vad händer egentligen med växterna och träden när jorden får tillskott av Effektiva Mikroorganismer? En av de viktiga egenskaperna med EM är att även andra gynnsamma bakterier och svampar i jorden får bättre förutsättningar och blir fler. Det blir som ett myller av goda mikroorganismer i jorden som konkurrerar med de som försöker bryta ner växterna. Den senaste tidens forskning visar att olika växter har olika arter av mikroorganismer i jorden kring sina rötter, i rhizosfären. Rötterna utsöndrar ämnen, som kallas rotexudat, och vid angrepp kan växternas rötter avge exempelvis jasmonsyra. Det finns flera vetenskapliga studier där man försöker ta reda på om och hur jasmonsyran drar till sig mikroorganismer som hjälp i försvaret mot angrepp. Här är en länk till en sådan studie.
EM innehåller inte jasmonsyra, men det finns försök som visar att växterna ger ifrån sig andra rotexudat som fungerar på liknande sätt som jasmonsyra när EM-Aktiv vattnas ut i jorden. Det kommer ta lång tid innan resultaten kan publiceras, för först måste forskarna ta reda på vilken, eller vilka, av alla mikroorganismer i EM som interagerar med växten så försvarsmekanismerna kommer igång. Övergripande iakttagelser gäller inte som vetenskapliga resultat. Som forskare måste man kunna redogöra för orsaken till en viss verkan för att resultatet ska accepteras. Tills dess får jag nöja mig med att se hur fruktträden slipper angrepp av svamp och larver i vår trädgård, och de felfria äpplena på trädet Alice får vara ett mysterium. 😉