
Det är verkligen enkelt att ha en nedgrävd kompostbehållare där organiskt material som ska bli jord bara läggs i och nästan sköter sig själv. Det enda som behövs är bokashiströ eller aktiverad EM. När en kompostbehållare är full får den stå och fermentera i 5-6 månader och sen är det dags för tömning. Igår tömde jag en av våra fyra nedgrävda kompostbehållare där hönsgödsel, hampaströ, ogräs och bokashiströ stått och fermenterat i 5 månader. Läs mer om bokashikompost i ett tidigare inlägg.
Det blev mer än 100 liter luktfri hönsgödseljord den här gången och det blev luktfritt för att jag använt Bio-Bokashi KT i hönshuset under året som gått. Det ströet innehåller vanlig EM plus en bakteriekultur som är bra på att bryta ner cellulosa (som i spån, halm och hampaströ) och fett snabbt. I vanliga fall använder jag EM Aktiv eller bokashiströ med vanlig EM i hönshuset och då luktar hönsgödseljorden syrligt, mycket gott faktiskt. Nu tillverkas inte Bio-Bokashi KT längre, men det går bra att använda Bio-Bokashi K och Zeobas om man vill ha väldigt effektiv luktborttagning och nedbrytning av spån, hampaströ och halm i sin kompost. Annars är nog Svart bokashi det mest prisvärda alternativet för hönshus och andra djurstallar.
Det finns så många fördelar med en nedgrävd kompostbehållare:

1. Det är enkelt att bara lägga i det som ska bli jord. Ingen luftning (omrörning) behövs, bara spraya med EM Aktiv eller strö på bokashiströ och fukta om det blir torrt.
2. Sniglar gillar inte den här typen av kompostering. De kan vara nyfikna och försöka klättra upp men de lägger inte ägg i behållaren och de stannar inte länge om de hittat in.
3. Det blir inga flugor om man ser till att spraya med EM eller ha lite bokashiströ då och då.
4. Det mesta blir jord på kort tid. Använd kompostkvarn för grenar och kvistar så blir även flis jord fort.
5. Jorden blir helt luktfri eller luktar syrligt och är lätt att lagra i en tunna med lock eller i säckar.
6. Om det finns djurgödsel med i komposten så blir kvävet organiskt bundet till stor del, tack vare alla mikroorganismer. Det betyder att mindre näring lakas och luftas bort och det betyder renare grundvatten!


Har du inget galler i botten på tunnan. Är det nån nackdel att ha det? Har många komposter att använda i mina land.
Du kan ha galler under, eller nät, om du behöver det. Jag har sällan djurbesök där jag gräver ner bokashi eller i de nedgrävda komposterna, någon enstaka mus per år men de brukar inte vilja leva där. Det luktar inget från komposterna, så det är inga flugor där heller.
Lägger du även i fröogräs och rotogräs?
Ja, alla slags rötter och frö, behöver inte torka rötter först. Men åkerfräken törs jag inte lägga i, de överlever allt 🙂
Hej! Har tre frågor:
1. Hur hantera syre innan behållaren är full? Eller måste man fylla behållaren på en gång?
2. Försämras nyttigheten om behållaren blir för varm (om står i solen)?
Jätteglad om får svar!
Mvh Maria
Hej Maria!
1. Det kommer ju in en del syre, men eftersom man inte rör om och vänder det som är i behållaren utan istället trycker ihop och lägger till EM då och då så blir det tillräckligt med fermentering för att allt ska bli en mullrik och näringsrik jord på kort tid. Mikroorganismerna i EM är ju fakultativa, det betyder att de är fermenterande i en syrefattig miljö men att de också kan leva i en syrerik miljö. Det blir inte lika mycket mjölksyra som om man fermenterar ogräs i en lufttät hink till exempel, men det blir tillräckligt med mjölksyra för att det mesta av ogräset ska bli jord, och inte gro.
2. De flesta av våra fyra nedgrävda kompostbehållare står i solen, jag ser inte att är något problem bara allt som man lägger i trycks ihop och hålls fuktigt.
Det är ett enkelt sätt att skapa näringsrik jord på kort tid även av rötter, stjälkar med taggar, kvistar och ogräsblommor.
Vänlig hälsning från Kajsa
Hej
Jag har precis skaffat höns och skulle ju väldigt gärna ta tillvara på all gödsel som blir efter dem. Skulle det funka att lägga all gödsel som blir under vintern i en sådan här varmkompost för att fermenteras och sedan strö ut i vår? eller kommer det bli alldeles för starkt?
Det är ju ganska stor andel gödsel i förhållande till kutterspån.
Hej!
Det bästa är att fermentera hönsgödsel i en lufttätt tunna 6-8 veckor, blanda med bokashiströ eller spraya med EM Aktiv eller FHE.
Efter den tiden är patogenerna i gödseln så få så gödseln är säker att använda till alla växter och näringen är balanserad så växterna blir starka av den.
Du kan såklart samla gödseln i en kompostbehållare, tryck ihop och spraya på EM eller strö på bokashiströ. Men då kommer en del av näringen avgå som gas eller lakas ur på grund av luften.
Man får fermentera längre tid i en luftad behållare och och det blir inte så stor del gödsel kvar.
Vänligen, Kajsa
Måste det vara en värmekompost eller duger en simpel(köpt från Lidl) med tunna väggar?
Hej Pia!
Det går bra med vilken kompostbehållare som helst. Man kan kapa botten på en tunna också.
Mvh, Kajsa