Bokashi i kompostform del 2

Bokashi i kompostform
Jag börjar med att gräva runt kompostbehållaren så att jag lätt kan lyfta upp den.

Det är verkligen enkelt att ha en nedgrävd kompostbehållare där organiskt material som ska bli jord bara läggs i och nästan sköter sig själv. Det enda som behövs är bokashiströ eller aktiverad EM. När en kompostbehållare är full får den stå och fermentera i 5-6 månader och sen är det dags för tömning. Igår tömde jag en av våra fyra nedgrävda kompostbehållare där hönsgödsel, hampaströ, ogräs och bokashiströ stått och fermenterat i 5 månader. Läs mer om bokashikompost i ett tidigare inlägg.

Det blev mer än 100 liter luktfri hönsgödseljord den här gången och det blev luktfritt för att jag använt Bio-Bokashi KT i hönshuset under året som gått. Det ströet innehåller vanlig EM plus en bakteriekultur som är bra på att bryta ner cellulosa (som i spån, halm och hampaströ) och fett snabbt. I vanliga fall använder jag EM Aktiv eller bokashiströ med vanlig EM i hönshuset och då luktar hönsgödseljorden syrligt, mycket gott faktiskt. Nu tillverkas inte Bio-Bokashi KT längre, men det går bra att använda Bio-Bokashi K och Zeobas om man vill ha väldigt effektiv luktborttagning och nedbrytning av spån, hampaströ och halm i sin kompost. Annars är nog Svart bokashi det mest prisvärda alternativet för hönshus och andra djurstallar.

Det finns så många fördelar med en nedgrävd kompostbehållare:

Hönsgödseljord
Behållaren lyfts bort och det är enkelt att sprida eller flytta jorden.

1. Det är enkelt att bara lägga i det som ska bli jord. Ingen luftning (omrörning) behövs, bara spraya med EM Aktiv eller strö på bokashiströ och fukta om det blir torrt.

2. Sniglar gillar inte den här typen av kompostering. De kan vara nyfikna och försöka klättra upp men de lägger inte ägg i behållaren och de stannar inte länge om de hittat in.

3. Det blir inga flugor om man ser till att spraya med EM eller ha lite bokashiströ då och då.

4. Det mesta blir jord på kort tid. Använd kompostkvarn för grenar och kvistar så blir även flis jord fort.

5. Jorden blir helt luktfri eller luktar syrligt och är lätt att lagra i en tunna med lock eller i säckar.

6. Om det finns djurgödsel med i komposten så blir kvävet organiskt bundet till stor del, tack vare alla mikroorganismer. Det betyder att mindre näring lakas och luftas bort och det betyder renare grundvatten!

Färdig hönsgödsel på 5 månader
Hönsgödseljorden luktar inget och hampaströet blir bra mull vid plantering. Paprika och chili ger mycket bra skörd när den här näringsrika jorden blandas med vår vanliga tråkiga lerjord och lite bokashi.
Jag hittar en ny plats för bokashikomposten och gräver ner den cirka 15 cm. Nu ska den fyllas med mer hönsgödsel och ogräs under ungefär 4 månader och sen är jorden klar till sommaren.

 

 

 

4 tankar på “Bokashi i kompostform del 2”

    • Du kan ha galler under, eller nät, om du behöver det. Jag har sällan djurbesök där jag gräver ner bokashi eller i de nedgrävda komposterna, någon enstaka mus per år men de brukar inte vilja leva där. Det luktar inget från komposterna, så det är inga flugor där heller.

      Svara
    • Ja, alla slags rötter och frö, behöver inte torka rötter först. Men åkerfräken törs jag inte lägga i, de överlever allt 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.