Det är snigelår i år och i vår lilla köksträdgård på cirka 200 kvadratmeter brukar det vara katastrof. När det regnade och var som kallast förra veckan var det kanske 20 sniglar per dag att ta bort i salladsbäddarna, men redan efter tre dagar var det bara enstaka små sniglar på besök. Det är en enorm förändring jämfört med tidigare år.
Jag är alltid nyfiken på vad sådana förändringar kan bero på, och efter en närmare titt i köksträdgården så kan jag häpet konstatera att det inte finns en enda snigel runt den nedgrävda bokashikomposten. Det är inom en radie på fem-sex meter som jag inte hittar en enda snigel, trots att det växer gott om jordgubbar där. Dessutom har vi lagt en liten hög med ogräs och klippta döda sniglar vid det friska persikoträdet, och det finns ingen snigel i den högen när jag lyfter på den. Högen bryts ner väldigt fort dessutom, trots att det inte är något bokashiströ på. Det betyder att jorden blir bättre och det är tur att jag satte den första bokashikomposten så nära som tre meter från det gamla persikoträdet.
När jag började gräva ner mina komposter anande jag inte att det skulle bli en sådan succé. Så nu vill jag ha fler, det är en som ska flyttas eftersom den stått i mer än ett år. Och så har vi vår gamla gröna varmkompost som också kan grävas ner nånstans där det är problem med jorden och mycket sniglar. Jag tänker ge de två sjuka gamla persikoträden en sista chans, de ska få en bokashikompost att dela på, och sen kanske det blir fina persikor igen till nästa år. Den lilla lådan som det ena trädet fick förra året har ju gett nya fina grenskott från stammen, så jag tänker att en stor "låda" kan ge helt friskt träd, eller kanske två.
Det är enkelt att sköta och starta upp en bokashikompost:
1. Kompostbehållaren måste ha ett lock, det går bra att täcka med plast förstås, men på vintern är det enklast om det är ett lock som sitter på bra.
2. Det är bäst om behållarens form gör det enkelt att dra upp den när innehållet stått ett år, om behållaren är smalare nedtill så kanske du måste gräva ut innehållet när det är klart, och det är lite besvärligare.
3. Gräv ner behållaren 20-30 centimeter och täck även runt behållaren med jord så att den blir så stadig som möjligt. Det är lättare då att fylla på efterhand.
4. På bilden syns ett äppelträd som växer 1,5 meter bakom bokashikomposten, och jag var lite rädd för att kompostinnehållet skulle bli för starkt för trädet. Men det mår fint, och det gör även ett annat litet äppelträd till vänster om behållaren (syns inte i bilden), rosorna som växer tätt intill har aldrig varit finare. Och med tanke på att vi har hönsgödsel i komposten så fungerar det bra.
5. Enligt min erfarenhet behöver du inte ha grovt material i botten, som när man startar en luftad kompost, det går bra med vilket organiskt material som helst som blandas med bokashiströ eller EM-Aktiv. Maskarna kommer att hitta hit rätt fort och hjälpa till med nedbrytningen.
6. Varva materialet med bokashiströ och/eller EM-Aktiv så att det blir en säker och näringskonserverande bokashi. Jag brukar inte trycka ihop innehållet, det får bara falla ner efterhand, men eventuellt kan man röra runt om det blir konstig lukt från materialet på ytan.
7. Tanken är att behållaren står och fermenterar i högst ett år och sedan lyfter man bara upp den och fördelar jorden på ytorna runt om. Ett enkelt och tidsbesparande sätt att kompostera när man har mycket material som kan bli fin jord!
Här visar jag hur det ser ut när bokashikomposten töms!
Hej Kajsa!
Jag blev så inspirerad av din bokashikompost. jag köpte ene plasttunna som jag grävt ner, MEN jag fick för mig att du skrivit nånstans att man skulle såga bort botten så det har jag gjort! kan jag ändå använda min tunna?Kan jag kanske lägga tidningar i botten och/ eller en fiberduk!?
Går det bra att blanda i små ,tunnare grenar? Ska jag varva med setö ungefär som i min inomhusbokashi?
Tacksam för svar.
Peggy
Hej Peggy!
Så bra att du sågade bort botten så det blir jordkontakt i botten, då blir det en bra jordfabrik eller bokashikompost. Om du gräver ner tunnan 15-20 cm så behöver du inte ha tidningar i botten tycker jag. Det går bra att varva med det mesta från trädgården och det är bra att ha strö på ibland, se till att det inte blir för torrt också. Det är bra att trampa ner innehållet nån gång ibland också, för att minska på luftfickorna, så gräv ner tunnan så att det blir bekvämt att göra det. Vänliga hälsningar, Kajsa
Hej, vilken bra idé att göra jord. Jag försökte 2017 att göra jord i en tunna. Tömde min Bokashi hink i en tunna o blandade med vår lerjord. Det fungerade inte alls. Luktade illa och möglade. Kanske det här går bättre för mig? Vad är det för behållare du använder? Är det från Bokashi hink du tömmer i behållaren? Hur mycket jord använder du i behållaren? Förstår inte riktigt hur du gör om du fyller på undan för undan?
I dessa kompostbehållare som kan vara en vanlig kallkompost eller isolerad behållare, så fyller jag bara på med färskt trädgårdsavfall som jag sprayar med EM Aktiv efterhand. Men du kan gräva ner en liknande behållare eller en tunna utan botten (såga av botten på en plasttunne t ex) och blanda bokashi med din lerjord. Det viktiga är att alltid ha lite jord som du blandar med bokashin först och sen kan du täcka med lerjord i behållaren. När du blandar bokashibitarna med jord så kan de bakterier som finns i jorden göra om bokashin till jord fort. Bakterier lever ju mest på ytor, så om man lägger ner bokashi i ett lager och har jord ovanpå och under så kan det lätt bli mögel eller dålig lukt i bokashilagret om man har otur. Du kan fylla på med mer bokashi efterhand, röra runt lite i det du haft ner i behållaren och blanda den nya bokashin med lite jord, cirka 10% av bokashins volym ska vara jord, och sen täcka med mer jord. Lerjord blir bättre och bättre när du blandar med bokashi, och det är bäst att sprida ut den färdiga bokashin på ett rätt stort område så mer av din lerjord luckras upp så det blir lättare att odla!