EM och bokashi i min odling 2016

EM och bokashi har verkligen varit med överallt i min odling i år. Jag bestämde mig för att inte köpa jord alls under detta år, och det var mycket svårt i början. Men nu är jag glad att jag testade, för den hopplösa lerjorden som jag svurit över många år är en fantastisk odlingsjord ihop med EM, stenmjöl, fermenterad hästgödsel och bokashi.

Effektiva Mikroorganismer finns med i allt jag sår, skördar, gödslar och lagrar. Bio-Bokashi är ströet som jag helst använder när jag gör bokashi av mitt köksavfall. Svart bokashi är helt suveränt i kombination med ren hästgödsel, utan halm eller spån. Jag grundgödslar med EM och bokashi eller fermenterad hästgödsel. Finmalet stenmjöl ger underbart fin smak på kål, sallad och tomater. I år har jag knappt behövt vattna även om odlingsbäddarna saknar täckmaterial, det är så tidsbesparande en varm och torr sommar! Jag täckodlar bara när jag har grönt material som fermenterats med EM minst en månad.

Odlingsåret 2016

Lökskörd 2016 med fermenterad hästgödsel och EM
Lökskörd 2016 med fermenterad hästgödsel och EM i lerjord

Jag var upptagen med många mässor och andra engagemang under våren, så jag hade inte tid att plantera ut mina tomat-, gurka- och chiliplantor förrän i början av juli. Tidigt under våren grävde jag ner färsk hästgödsel ihop med Svart bokashi i växthusets bäddar och det blev extremt mycket dyngmask men också mycket bra jord. När jag planterade ut mina plantor så tog sig de flesta tomatplantor med en gång, men en del var sena. Gurkplantorna var väldigt tröga i år. Nästa år ska jag fermentera hästgödseln separat och mylla ner den någon vecka före utplantering istället. Jag är inte så förtjust i dyngmask, de tar sig in i småkrukor med späda tomatplantor och hämmar tillväxten och blomningen.

Lök och tomat

I år har lök varit det bästa, tillsammans med tomat som vanligt. Tidigare år har jag köpt sättlök och det gjorde jag även i år, men jag provade också att så egen rödlök och det blev minst lika bra eller bättre. Bilden visar skörden av röd sättlök och den ljusrosa löken som såddes inomhus i april. Såjorden bestod av lerjord från mullvadshögar och speciell bokashijord som jag blandade i plasttunnor utomhus under vintern. Bokashijorden var ett experiment med silt, det sterila finkorniga lagret under vår kompakta lera. Det visade sig bli mycket bra bokashijord på silt, den ljusa finkorniga strukturen blev mörkbrun med svag jordlukt.

Jag provade att sätta bifftomatplantor i 20-litershinkar med lerjord och fermenterad hästgödsel. Det blev riktigt bra skörd, cirka 3,9 kg Brandywine på en planta, trots sen omplantering till större hink. Jag har aldrig fått mer än 1,6-2 kg per planta tidigare, inte ens med dyr ekologisk jord på påse. En stor fördel var att plantan inte fick så många blad och den blev inte så hög heller. Men det blev desto mer blommor och tomater. Alla tomater gav en riklig skörd under lång tid. Jag har i år inte sett några angrepp på tomatplantorna av bladmögel, pistillröta eller gråmögel.

Inga sniglar på vår sallad
Salladen har fått växa sig stor utan sniglar i år.

Potatis, pumpa och rotselleri

Potatis fick vi inte så mycket av, jag satte dom för sent eller vid fel tidpunkt. Kanske också grannens fullständigt angripna potatisland var en faktor. Både Cherie och Early Puritan fick bladmögel på en del av plantorna. Jag behandlade med ZeoBas, EM-Aktiv och MK5 samt myllade ner Bio-Bokashi Terra i jorden och det kom nya bladskott och efter tre veckor var det knappt något bladmögel kvar. Det gäller att börja behandla i tid för att lyckas dämpa angreppet. EM dödar inte svamp eller andra former av angrepp, men påverkar miljön på bladen och i jorden så andra mikroorganismer konkurreras ut eller inte trivs lika bra.

Jag sådde nakenfröpumpa direkt i fermenterad hästgödsel, alla frön grodde och de planterades ut i juli när det var rätt kallt, så de växte inte bra i början. Men det blev ändå några pumpor som mognar inomhus. Den största väger cirka 12 kg. Jag hade bara tre squashplantor och det var tur, för det blev en bra skörd. EM är dessutom bra på att göra skörden hållbar, och alla squash har varit hållbara länge i rumstemperatur, nu i slutet av december är det bara två kvar.

Rotsellerin fick växa utan att sniglarna hittade dit, likaså grönkålen. Jag sådde morot i min upphöjda pallkrage igen och fick nog de bästa morötterna hittills. Det var fjärde året i samma pallkrage med samma jord som förnyas med en hink bokashi, ZeoBas och cirka 2 dl EM-Aktiv varje år.

Sallad och bär

Salladen blev ovanligt lyckad, och även om det fanns massor av sniglar i odlingslådan med sallad så låg de bara under de nedersta bladen och åt knappt någon sallad alls. Vi kunde skörda och äta god sallad ända till slutet av september. Vid varje regn har jag pudrat jorden runt salladsplantorna med några teskedar ZeoBas och de har fått en giva av den organiska gödseln Mest Best vid ett tillfälle.

Jordgubbarna gav en vanlig stor skörd, även plantorna som stått 12 år på samma ställe nu. Plantorna av en sort som ger gigantiska jordgubbar gav också en bra skörd med hållbara och goda bär, sniglarna verkade inte gilla dom alls. Kaninerna har tuggat på våra hallonbuskar så det blev inte så mycket hallon. Men svarta vinbär, jostabär och havtorn gav desto mer.

Frukt

Det blev helt fantastiskt goda äpplen i år! För femte året i rad har vi färre larver och svampangrepp även på vårt äldsta äppelträd, och de kan lagras betydligt längre nu. Vi sprayar fruktträdens blommor minst en gång varje vår och det ger bra resultat. Vi fick många fina Mantet, Elstar och Alice, några enstaka Åkerö, Oranie, Guldparmän, Discovery och Ingrid Marie. Vårt äldsta äppelträd har inget sortnamn, men frukterna smakade som Golden Delicious i år. Det är ett mirakel, för jag har under tidigare 12 säsonger vi bott här vägrat äta de sura och torra frukterna det gav, funkade bara för kakor och mos.

Plommonträd Komet ger många plommon tidigt som är goda och friska.
Plommonträd Komet ger många och goda plommon tidigt.

Plommonträden gav också många skadedjursfria frukter och ett Opal fick ovanligt stora frukter. Vårt nya plommonträd av sorten Komet är helt fantastiskt vackert med vågiga blad och ett sirligt växtsätt. Det är också väldigt vindtåligt.

Det var två persikoträd som gav en bra skörd. Vårt näst äldsta träd är kompakt i kronan så en del frukter fick svampangrepp. Men det blev ändå mer än 150 frukter på ett enda träd, så jag är nöjd. Just det trädet halverades för två år sen när grenarna gick av på grund av en ovanligt stor skörd. Då beskar jag träden på hösten, enligt JAS. Men från och med i år ska jag beskära persikoträden på våren istället. Jag hoppas att snittytorna ska läka bättre så träden blir starkare och ger ännu bättre skörd.

Päronträden hade många problem innan jag började med EM. Det har varit mycket päronrost, skorv och de har inte mognat. I år blev det ovanligt friska, goda och hållbara päron. Det har bara varit päronrost på nyplanterade träd under tiden med EM.

Jag hoppas att fruktträden fortsätter utvecklas positivt, att EM kan stärka träden även dåliga fruktår.

Olika EM ger olika effekt

Nu har jag använt EM i trädgården i fem år och jag ser att det generellt blivit en stor förbättring på många områden i år. Jag tror inte det är en tillfällighet, jag ser att det är skillnad på EM från olika företag. Det är andra odlingssäsongen med EM-Aktiv, Terrafert Jord, Terrafert Blad, MK5 och Bio-Bokashi som bokashiströ. De första tre åren aktiverade jag eget EM från EM-1, som är EMROs version av EM. Multikrafts motsvarighet heter EM-stamlösning här i webbshopen. I år har jag sett att det är möjligt att odla mer med mindre arbete om jag använder Multikrafts olika EM-produkter vid sådd, plantering och eventuella angrepp.

Lerjorden är vattenhållande och näringsrik

Nu är vår lerjord fantastisk! Fermenterad hästgödsel, stenmjöl, bokashiströ och EM-Aktiv har förvandlat det kletiga eländet till vattenhållande odlingsjord. Jordförbättringseffekten sprider sig till områden som inte behandlats så varje ny odlingsplätt är lätt att få igång med hästgödsel eller Mest Best tillsammans med EM-Aktiv som uppmuntran. Jag får mycket energi av att ha en sådan superjord att odla i!

Jag vattnar mindre nu än för fem år sen, men också betydligt mindre jämfört med för två år sen. Lerjorden torkar inte ut trots fyra-fem veckor utan regn i somras, och det utan att täckodla. Jag har inspirerats av berättelserna på EM-konferenserna om “stay-green”-effekt trots torka. Nu ser jag själv effekten i vår egen trädgård i Malmö. Jag behöver inte vattna varje dag när det är varmt och torrt i flera veckor. För mig innebär det att jag hinner odla mer, eftersom växter och träd sköter sig själva i mycket hög utsträckning nu.

Mer och hållbar frukt

Alla våra fruktträd har fått mer frukt och alla mogna frukter hänger kvar på grenarna även när det blåser kraftigt. Det finns många frukter på samma gren, och jag har medvetet låtit bli att gallra även om man “ska” göra det. Alla frukter mognar bra, även om de sitter trångt. Det blir inte mer svampangrepp eller skadedjur heller. När frukterna ligger i köket eller i svalare rum så håller de ovanligt länge. Persikor håller oftast en månad efter skörd om de plockas strax innan de är fullmogna. Så som våra fruktträd utvecklas nu så är det fullständigt ointressant att köpa ekologisk eller konventionellt odlad frukt från svenska fruktodlare, för våra egna smakar mer och håller bättre. Så nu tror jag på en stabilare och större fruktskörd för varje år 🙂

Speciellt äppelträden får hängande grenar redan efter ett år. Tidigare har jag tyngt ner grenar för att lura träden att ge frukt fort. Men nu blir det många fruktämnen på alla grenar snabbt,vilket man säkert kan få fram också genom att ge träden rätt näring vid rätt tid, men i vår trädgård verkar det ske utan speciell näring förutom EM-Aktiv och Terrafert Jord vid plantering.

Sniglar finns men är inget problem längre

Jag har sett att sniglarna inte gillar bokashijord under dessa fem år med EM. Men i år har vi haft ovanligt många sniglar utanför och i odlingarna, mest åkersniglar men också bruna med tjockt slem. Alla sniglar har faktiskt föredragit att äta tistlar och annat ogräs före jordgubbar, squash, lök och sallad. Jag har gått runt och fotograferat fenomenet, för det är svårt att tro på! Det är magiskt att se en snigel mumsa på en tistel alldeles intill ett fantastiskt salladshuvud. Jag har också sett att de inte vill vara på täckmaterial som vattnats med Terrafert Jord, även lakvatten från Bio-Bokashi verkar sakta ner deras framfart.

Kanske sniglarna föredrar svaga växter? Eller har ogräsen blivit smakligare och mer näringsrika? All vår odlingsjord får en hel del stenmjöl och EM har förmåga att vittra mineraler till lättillgänglig näring för växter och träd. Mikroorganismerna finns huvudsakligen i växternas rotzon och jag tänker mig att varje växt får den näring den behöver i rätt tid tack vare EM.

Bokashi ger bra odlingsjord

Det blir betydligt bättre bokashi nu. Det första året jag gjorde bokashi så blev det rätt bra jord. Men efter några månader blev bokashiströet mörkt, luktade starkt och tappade i kraft, för att det åldrats. En del matrester bröts inte ner ens efter en månad i jorden, och det blev markant sämre tillväxt och skörd med halvnedbruten bokashi i krukor och bäddar. Det blev svårt att beräkna när jorden var klar för odling, och det är först nu jag känner att jag kan lita på processen igen. Nu blir det oftast jord på två veckor och det blir superbra odlingsjord. Lakvattnet luktar gott och är bra och säker näring till inomhusväxterna också. Jag tror att algkalken och EM-keramiskt pulver som finns i Bio-Bokashi gör stor nytta i bokashihinken. EM-keramiskt pulver är bra på att ta bort lukt även i små mängder, och algkalken tillför kalcium och spårmängder av andra viktiga mineraler som mikroorganismerna och växterna behöver.

8 tankar på “EM och bokashi i min odling 2016”

 1. Ja, en bok med alla detaljer om hur du gör! Ser att du fått bukt med päronrost, hur har du gjort mer exakt med fruktträden?

  Svara
  • Ja, måste bli en bok, håller med. För alla fruktträd gäller vattning med EM-Aktiv utspädd minst 200 gånger, gärna 2-5 gånger på våren beroende på trädets skick. Äppelträd blir starka snabbt tycker jag, räcker ofta med en sprayning på blommorna för att frukten ska bli bättre. Päronträd i obalans drar lätt till sig svampangrepp och skadedjur, spraya flera gånger på knoppar, blommor och blad, vattna jorden på hösten också. Stenfruktsträd som plommon, persika och körsbär tar tid på sig att reagera, prova sprida ut täckbark som förbehandlats med EM-Aktiv utspädd 10 gånger i två-fyra veckor, det brukar dämpa svampangrepp i jorden. Missa inte att ge fruktträd Terrafert Jord en gång på våren, det är så bra jordförbättring och rotstärkande!

   Svara
 2. Mycket intressant det här med hur jorden blir med EM. Vi har en mycket sandblandad jord. Har du någon information om hur den blir. Resultat? Väntar väntar på att du skriver en bok . ☘️Mvh Ann-Kristin

  Svara
  • Vi har silt under leran, den blir fin med fermenterad hästgödsel, så det kanske är nåt att testa? Jag blandar med fermenterad hästgödsel och kan plantera efter en vecka, kanske tidigare men vill inte chansa. Det viktiga är att ha med finmalet stenmjöl, sen kan du ha gräsklipp eller annat organiskt material. Blanda med stenmjöl, t ex ZeoBas, och EM och låt fermentera under presenning eller i en hink med lock. Sprid ut i tunna lager och blanda lite. Boken ja, vill ju så gärna, men trädgården går före i år också! Mvh, Kajsa

   Svara
 3. Hur mycket av EM-keramiskt pulver ska jag tillsätta i min Bokashi hink?
  Ska jag strö varje gång jag fyller på i hinken eller räcker det med en gång?
  Jag har vanligt bokashiströ jag strör över och vill pröva att tillsätta det keramiska pulvret oxå

  Svara
  • Det räcker med en tesked till hela hinken. Du kan blanda det keramiska pulvret med ditt bokashiströ, så fördelas det i hela hinken, eller bara pudra på lite då och då, eller på toppen. Det kommer att göra nytta i jorden oavsett hur du gör!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.