
När bokashin har fermenterat färdigt med locket på i minst två veckor, så är det dags att göra jordfabrik eller gräva ner det fermenterade i odlingsbäddar. Jag gör båda varianterna under vintern, som oftast är mild här i Skåne. Det är fantastiskt att gammal tomatjord blir som ny med bokashi.
På bilderna är det en av odlingslådorna i tunneln, där det växt tomat och chili under sommaren, som får ny fin jord. Jag har återvunnit gammal tomatjord genom att blanda den med bokashi sedan 2012. Bladmögel är sällsynt i våra odlingar numera, även om det blir en fuktig och kall sommar som i år. Det var mycket bladmögel på tomat och potatis varje år när jag köpte planteringsjord förr, så det verkar som att bokashi i jorden och EM Aktiv gör stor skillnad.

Gräva dike för bokashi
I den här odlingslådan gräver jag tre diken cirka 30 cm ner i jorden. Det har varit bokashi i jorden i tre år, så jag kan gräva ner bokashin rätt ytligt här utan att det kommer möss och gräver. För varje gång man återvinner jorden med bokashi så förbättras strukturen och det blir mer mikroorganismer som snabbt kan göra jord av ny bokashi.
Jag lägger ner lite rötter från sommarens chiliplantor i botten på diket. När bokashin läggs ovanpå och blandas med jord så kommer rotdelarna också bli fin jord på kort tid. Det är mycket mikroorganismer som lever på växternas rötter och de hjälper till att göra jord av bokashin.

Men det är viktigt att inte lägga stora mängder färskt material i botten på diket. Det som inte är fermenterat behöver längre tid för att bli jord. Om det blir mer färskt material än bokashi så tar det längre tid för bokashin att bli jord, och en del av näringen används för att bryta ner det färska materialet till jord.
Blanda bokashin med jord
Det är viktigt att blanda bokashibitarna med jord innan allting täcks med ett lager jord. Jordens mullämnen binder näringen och tar bort lukt från bokashin. Mikroorganismerna som finns på jordkornen behöver få kontakt med bokashibitarna för att göra om dessa till jord.

Om bokashin ligger i ett kompakt lager i jorden utan att det finns jordpartiklar med så kan djur känna lukten av det fermenterade under lång tid. Bokashibitar som ligger tätt ihop är konserverade av fermenteringen och kommer inte förändras om inte jordens mikroorganismer kan hitta dit.
Zeobas tar bort lukt
Zeobas är ett finmalet stenmjöl med häften zeolit, en naturlig mineral som kan lagra vätska och näring samt ta bort lukt, och häften basaltstenmjöl. Det finns två kornstorlekar att köpa på mikrojord. Jag brukar använda den vanliga "grova" Zeobas med korn som är mindre än 0,1 mm när jag gräver ner bokashi i odlingslådor och bäddar.

Zeobas är drygt tack vare de små kornen. Cirka 100 gram räcker för att dämpa doften av en hink bokashi i vår lerjord. Sen lägger jag på cirka 20 cm jord i lådan och ovanpå det ett lager fermenterad tomatblast.
Fermenterad tomatblast blir näringsrik jord
Under sommaren har vi samlat alla tjuvskott och nedklippta blad från tomaterna i säckar, strött på bokashiströet Bokashi Terra i lager och tryckt ihop växtdelarna noga. Sen har säckarna tejpats ihop och fått stå ute och fermenterat minst två veckor. Nu doftar tomatblasten underbart sötsyrligt, det är verkligen en doft man blir glad av! 🙂
Till sist lägger jag ett tunt lager jord ovanpå den fermenterade tomatblasten. Sen kan jag vänta med att röra om till våren. Nu är jag nöjd, det här blir perfekt tomat- och auberginejord till nästa år! Jag ska bara lägga till fermenterad hästgödsel på våren.
Det går förstås lika bra att fermentera tomatblad och stjälkar med Bokashi torrt strö, Bokashi torrt strö utan agnar, Svart bokashi eller EM Aktiv.
Fermentera mögelangripna växtrester?
Hur gör man om det finns mögelangrepp på blad och stjälkar då? Kan man fermentera angripet material med EM och använda den jorden till tomaterna året efter? Jag kommer berätta om mina erfarenheter av att fermentera mögelangripna tomatväxtrester och sedan odla tomat i den jorden i ett senare blogginlägg.
Har samlat i bokashihink sen 1 feb. Det går långsamt. Blir mycket lakvatten. Men jag tycker inte om lukten. Lägger på ca 20 mg bokashiströ när jag fyller på ca 1 l. Undrar om det är för lite. Brukar inte lägga i apelsin o citronskal men det kan kanske vara en idé för att få bättre lukt? Jag har också em aktiv. Ska jag spraya på det för att påskynda processen? Hinner ni svara så blir jag glad. AnnSofi
Hej! Ta 1 matsked Bokashi torrt strö till cirka 2 liter matavfall. Använd ett matskedsmått så blir det enklare, ta ett halvt matskedsmått om du bara har 1 liter matavfall att lägga i hinken.
Det är bättre att avsluta påfyllandet av hinken efter högst en månad, så mjölksyrebakterierna får en chans att dominera under de två veckor (minst) som hinken är stängd med locket på. Det är mjölksyrning vi vill ha i hinken så alla frukt- och grönsaksrester behövs för att mjölksyrebakterierna ska få sin näring. Om du inte kan fylla en hel hink på en månad så kan du ha en plastpåse med sand överst i hinken. Påsen med sand tynger ner matresterna och minskar luftvolymen vilket minskar jästsvamparnas aktivitet på ytan och då blir det också bättre lukt. Vänliga hälsningar, Kajsa
Jag brukar ta 2 matskedar strö till i liter bokashi
Det blir inte bättre bokashi om du tar för mycket av det torra ströet. 1 matsked Bokashi torrt strö per liter är rätt mycket, om man bara har frukt- och grönt i hinken så räcker en matsked till 2 liter matavfall. Om man använder strö som inte köpts på mikrojord, sånt som luktar starkt och är färskt (inte torkat) så tar man 2-4 matskedar per liter matavfall.