När vi blev med egen trädgård för 15 år sedan trodde jag att det bara var att trycka ner ett frö i jorden och vattna lite och sedan var det bara att skörda. Och det stämde faktiskt i den bördiga välskötta jorden i vår första pyttelilla trädgård. Faktum är att det växte så det knakade där, så när vi flyttade till en större tomt för att vi ville odla mer, så var vi absolut inte förberedda på hur dålig en jord kan vara. Vi planterade fruktträd i massor, och sorkarna åt upp hälften och de som var kvar blommade knappt och de få frukterna som kom blev fulla av larver eller så blev de osymmetriska och små på grund av dålig pollinering. I odlingsbänkarna växte det lite grann men inte så att man kände sig upplyft vid skördedags, och vi försökte köpa jord som kunde ge bättre resultat. Komposterna kom inte riktigt igång och jorden från dem tog tid att få fram och räckte inte till att förbättra den kompakta leran vi hade i större delen av trädgården.
När Effektiva Mikroorganismer kom hit till oss hade vi i princip gett upp. Det som varit så enkelt i den pyttelilla trädgården var helt enkelt för svårt när leran var kompakt och svårodlad. Under de fem år som vi använt EM har vi sett stora förändringar på alla områden utom ett. Vi har fått mer bär, mer äpplen som är söta och skadefria, fina päron, massor av persikor, tomater och chili i mängder. Men, alla försök att odla kål har misslyckats totalt. Kålfjärilar, kålflugor och sniglar har givetvis haft en del i misslyckandena, men förutom skadedjur så har plantorna inte varit riktigt så gröna och frodiga som de var i den pyttelilla trädgården för 15 år sedan.

Därför är jag så otroligt glad i år, för nu har det äntligen skett en rejäl förändring i våra kålbäddar! Och det roliga är att det är en sådan liten förändring som har gett så stor skillnad. Jag har nämligen strött ut lite ZeoBas, som är zeolit och basaltmjöl malt till ett fint pulver, i bäddarna när jag planterat och vattnat ut EM. Zeolit har många olika egenskaper, bland annat kan kristallstrukturen lagra och rena vatten. Basalt är mycket mineralrikt och jag hittade en artikel i Odlaren från 1998 om att basaltmjöl ger bördigaste myllan. Där står bland annat att basaltmjöl skyddar mot skadedjur, och i år har vi inte haft en enda kålfjäril eller kålfluga på Romanesco och svartkål som växer utan skydd. Den stora nätburen som jag byggt för att få behålla lite grönkål har kanske inte behövts just i år, men helt säker är jag inte förrän jag testat något år till.
Förra året pratades det om harar och superkål på ett trädgårdsevenemang jag var på, och det forskas även om mineraler som ger förbättrad smak och näring i grönsaksodlingar. Vår sallad har också fått en dos ZeoBas, och det är nog den godaste sallad jag någonsin ätit, och bara det är näring för själen. Det enda problemet är att vi knappast hinner äta upp allting!

Och givetvis kan man lika gärna använda rent finmalt basaltmjöl, det finns att köpa i en del plantskolor eller på blocket. Orsaken till att jag provade strö ut ZeoBas är att jag använder det när jag gör EM-Dangos som renar vattnet i dammar och brunnar. De små mängder som jag hade kvar kunde jag lika gärna sprida ut i trädgården. Om man bara använder basaltmjöl blir det mycket billigare, men glöm inte att använda EM-Aktiv eller bokashi samtidigt så att det blir en levande och mineralrik jord! Det är ju mikroorganismerna som gör mineralerna lättillgängliga för växter och djur.
Hej.
Intressant. Jag har precis skaffat en odlingslott med tung lerjord. Går det att strö ut basaltmjöl? Jag har för mig att jag läst någonstans att det kan göra så att jorden blir som betong, alltså att man ska undvida detta. Hur skulle du rekommendera mig att göra? Jag har bokashikomspost men inte alls i sådan mängd att det räcker både till min trädgård och odlingslotten.
Mvh
Petra
Hej! Det är en så liten mängd basaltsten och dessutom i puderform så det gör mest skillnad för mikroberna i jorden (så att de blir fler i leran) och för växterna. Annars har jag haft bra resultat med potatisodling år 1, under halmtäcke med bokashiströ på leran där jag satt potatis. År 2 blir leran mer grusig i strukturen och ju mer jag odlar och vattnar med EM desto mer jord blir det! Jag marktäcker bara med fermenterat ogräsklipp, i färsk form blir det för mycket sniglar och dessutom växer det sämre på vår kompakta lerjord. Jag ska skriva ett inlägg om hur vi gör, det är en enkel metod! Mvh, Kajsa
Tack. Jag ser fram emot att få veta mer.
Petra
Hej, kan man överdosera basaltmjöl? Tänkte pröva i mina perennrabatten och odlingslådor där jag brukar få många snäcksniglar som äter upp nästan allt:/ Hur är det för övrigt med EM när det gäller att överdosera? Är ny på området och har börjat med bokashi hinkar bl.a. Tycker allt verkar så spännande men är rädd att jag kanske ger för mycket av allt till mina växter ?
Hej! Jag brukar ta ett decilitermått och pudra stenmjölet på jorden där det finns mycket sniglar och snäckor, jag räknar med att lägga cirka 100 g Zeobas per kvadratmeter rabatt. Om det är grovt stenmjöl behövs mycket mer. Det är bäst att kombinera med lakvatten från bokashihinken, eller EM. Du kan också ha finmalet stenmjöl i vattenkannan tillsammans med EM/lakvatten och vattna ut det på jorden.
Jag har provat att överdosera EM till både kalkälskande och kalkskyende växter, grönsaksodlingar, fruktträd och bärbuskar. För två år sen vattnade jag ut cirka 3-4 liter EM per 100 kvadratmeter odlingsyta och år och växterna och träden mår bara bra idag 🙂 Men jag tycker att 0,5-1 liter EM-Aktiv räcker till 100 kvadratmeter odling eller rabatt per säsong för att jorden ska förbättras och ge synligt bättre växtkraft. Mängden EM som behövs beror på jordtyp och näring också. Växterna förändras fort när mikroorganismerna etablerat sig vid rötterna och börjar skapa näring som växterna behöver för att hålla sig starka 🙂